"Polis cinayeti" için AHİM'den Türkiye'ye ceza

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), kendisini durdurmak isteyen polis tarafından vurularak öldürülen Murat Kasap isimli gencin annesi ve dört kız kardeşinin açtığı davada Türkiye’yi haksız buldu.

Yayınlanma: 14.01.2014 - 16:37
Abone Ol google-news

AİHM, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin "yaşam hakkı ve etkili soruşturma hakkı" ile ilgili maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

AİHM kararı gereği Türkiye, anne Resmiye Kasap’a 30 bin, diğer dört kız kardeşe toplam 10 bin avro maddi tazminat ödeyecek.

POLİS SERBEST BIRAKILMIŞTI

Adana'da, 29 Eylül 2006 tarihinde polisin dur ikazına uymayarak motosikleti ile kaçmaya çalışan Murat Kasap vurularak öldürülmüştü. Türkiye’deki mahkemelerde yargılanan sorumlu polis, bir yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmış ancak daha sonra bu mahkumiyet kararının ilanı tecil edilmişti.

AİHM’e 2010 yılında başvuran şikayet sahipleri,  özellikle mahkumiyet kararının tecil edilmesinin ciddi bir insan hakkı ihlali oluşturduğu görüşünü dile getirmişti.

OLAY NASIL OLMUŞTU

Dava dosyasındaki bilgilere göre, 19 yaşındaki Murat Kasap ve arkadaşı Reşit Seven, 2006 yılında Ceyhan’da dolaşmaya çıktı. Vakit akşam saatleriydi. Mobilet yeni alındığı için plakası, iki arkadaşınsa mobilet ehliyeti yoktu.
İki arkadaş şehir içinde dolaşırken ters yönde ilerlemeye başladılar, durumu fark eden polis ekipleri Kasap ve Seven’in peşine düştü. İki arkadaş, paniğe kapılarak kaçmaya başladı. Mobilet viraj alamayıp devrildi. Mobileti kullanan Seven, mobiletin altında kaldı. Takipteki polis H.B, Reşit Seven’in yanına gelirken diğer polis memuru İ.H.Y de Murat Kasap’ı takip etmeye başladı. İddianameye göre İ.H.Y, Kasap’ı 20-25 metre kovaladıktan sonra üç el havaya ateş açtı, bu sırada ayağı tökezleyerek yere düştü. Ayağa kalkarken silahı ateş aldı. Bu ateş sonucu Murat Kasap arka bel kısmından vuruldu. Ellerini havaya kaldırarak “Vuruldum abi” diyen Kasap, Ceyhan Devlet Hastanesine götürürken, yolda öldü.

Sanık polis ifadesinde “Düştüğüm yerde silah ateş aldı” demiş, Adli Tıp Raporu’ndaysa polisin kullandığı silahın düşme, çarpma ve sarsıntıyla kendiliğinden ateşlenemeyeceği ortaya konulmuştu.
30 Haziran’da davayı karara bağlayan mahkeme, ‘taksirle insan öldürmek’ten polis memuru İ.H.Y’ye önce iki yıl hapis verdi, ardından  iyi halinden dolayı cezasını 1 yıl 8 aya indirdi. Hükmün açıklanmasını geri bırakan mahkeme, polis memuru beş yıl suç işlemezse hükmün ortadan kalkacağına ve davanın düşeceğine karar verdi. İ.H.Y, olaydan sonra iki ay hapis yatmış, ilk duruşmada serbest bırakılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler