Polis kamerasını geri istedi

Uğur Kurt soruşturmasında incelemeye alınan ekip aracı kamerasını Emniyet geri istiyor.

Yayınlanma: 04.02.2015 - 23:25
Abone Ol google-news

Okmeydanı’nda bir cenaze törenine katılmak üzere beklerken 22 Mayıs’ta TEM Şube Müdürlüğü’nde görevli Sezgin Korkmaztarafından silahla öldürülen Uğur Kurt soruşturmasında emniyet akrep diye tabir edilen zırhlı aracın kamerasını geri istiyor.

Uğur Kurt davasındaki delil görüntüler: Amiri 5 kez 'sıkma!' diyor

Kâğıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü buna gerekçe olarak ellerinde başka kamera olmamasını gösterdi. Kâğıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’na 21 Ocak 2015 tarihinde gönderdiği yazıda Uğur Kurt soruşturması kapsamında Kâğıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amirliği’ne ait “Shortland” tipi ekip aracında bulunan kamera kayıt cihazının incelenebilmesi için istendiği anımsatıldı.

Yazıda, 31 Temmuz 2014 günü söz konusu kamera kayıt cihazının İlçe Emniyet Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Büro Amirliği görevlilerince sökülerek asayiş şube müdürlüğüne teslim edildiği belirtildi.

 

‘Aksamalar meydana geliyor’

Yazıda, Güvenlik Büro Amirliği hizmetlerinde söz konusu cihazdan başka görüntü kayıt cihazı bulunmadığından, toplumsal olaylara müdahale esnasında görüntü kaydı alınamadığı, hizmetlerde aksamalar meydana geldiği iddia edildi. İlçe emniyet müdürlüğü yazısında, soruşturma kapsamında söz konusu kamera kayıt cihazının imaj alma işlemleri ve üzerinde yapılan incelemeler tamamlandıysa cihazının evrakı getiren memura elden teslim edilmesi istendi.

 

Simgelerin sırrı

Akrep aracındaki kamera kaydında ise olay anından 15 dakika öncesinde “ters 1 rakamı, gülen yüz ve kalp” simgelerinin belirdiği tespit edildi. Görüntülerle ilgili Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Fizik İhtisas Dairesi’nden rapor istendi. Raporda, olay günü kayıt cihazında kayıtlı saat bilgisine göre 11:26:27’de kamera görüntüsünün sağ üst tarafında söz konusu simgelerin belirdiği, 12:02:51’de de kaybolduğu belirtildi. Simgelerin hangi durumlarda oluştuğu ile ilgili cihazın Türkiye’deki distribütör firması ile irtibata geçildiği ancak durum ile alakalı herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı aktarıldı.

Simgelerin belirdiği ilk andan bir saniye sonra kameranın bakış açısının sol üst tarafa doğru yönlendiği ve görüntüyü yakınlaştırdığı belirtildi. Bu esnada görüntü netliğinin bozulduğu ve 12:02:51’de simgelerin kaybolması ile birlikte netliğin tekrar sağlandığı ve normal bir şekilde görüntü kaydı yapmaya devam ettiği aktarıldı.

Raporda, cihazın ayarlarında “üzerine yaz” modunun açık olduğu, bu ayarla, cihazdaki sabit disk kayıtlarla dolduğunda eski görüntü kayıtlarının üzerine yeni görüntü kayıtlarının kaydedildiği anlatıldı. Raporda, cihazın tarih ve saat ayarlarının güncel zamana göre yaklaşık 10 dakika geriden devam ettiği kaydedildi. Raporun sonuç bölümünde ise incelenen video dosyaları üzerinde montaj veya kurgu bulgusunun tespit edilemediği belirtildi. Görüntülerdeki bozulmanın kameranın odak dışında yakınlaşma yapmasından kaynaklandığı kanaatine varıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler