Proje okullara ‘örtülü imam hatip’ modeli

Proje okul uygulaması kapsamına alınan Türkiye’nin gözde okullarındaki öğretmenler tedirginlik içinde yeni öğretim yılını bekliyor. Atamalar, “siyasi kadrolaşma” olarak yorumlanıyor.

Yayınlanma: 12.09.2015 - 06:45
Abone Ol google-news

Üsküdar’daki Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nde, 26 öğretmenin bir gecede görevden alınıp il emrine çekilmesinin ardından, yeni öğretim yılı başlangıcı öncesi diğer “proje okullar”daki öğretmenler de tedirginlik yaşamaya başladı.

Bu süre içinde, yine proje okullardan olan İzmir Bornova Lisesi’nde 7 öğretmen emekliye ayrılırken, Ankara Fen Lisesi’nde de 21 öğretmenin de tayini başka okullara alındı. Bu yıl proje okul kapsamına alınan ve müdürü olmayan Kabataş Erkek Lisesi’ne ise doğrudan Bakanlık tarafından bir müdür atandı.

Personel yetersiz

Aralarında İstanbul Erkek Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi, Çankaya Atatürk Lisesi gibi Türkiye’nin gözde okullarının da bulunduğu okullar geçen yıl proje okul kapsamına alınmıştı. Uygulama çerçevesinde, bu okullara üniversitelerin danışmanlık yapması ve eğitim personelinin teşkilat yönetmelikleri gözetilmeden Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanmasına karar verilmişti.

Edinilen bilgilere göre, eğitim çevrelerinde “hükümetin eğitimin dinselleştirilmesi politikaları”na uygun müfredatın uygulanacağı endişesi yaratan bu okulların bazılarında, -proje üretmek bir yana- idari ve eğitim kadrolarında bile büyük eksiklikler var. Okulların bir kısmı, bu sorunu, “okul aile birliği” üyelerinin yardımlarıyla çözmeye çalışıyor.

Hukuki değil siyasi

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, 19. Eğitim Şûrası’nda öngörüp, yetkililerle paylaştıkları, “siyasi içerikli” atamaların, bu sene gerçekleştiğine dikkat çekerken, bu okulların müfredatının imam hatip liselerine benzetilmesinin amaçlandığını söyledi. Karaca sözlerine şöyle devam etti

“Proje okullarındaki eğitim kadrosu, hükümetin çizgisi dahilinde şekillendiriliyor. Bu okullara bir anlamda ‘örtülü imam hatip’ modeli uygulanıyor. Zaten, öğrencileri imam hatiplere çekmek için artık aleni yazışmalar yapan Bakanlık, bu uygulamayla dini eğitim için başka bir alternatif üretiyor. Sanıyoruz bundan sonraki hedefleri de fen liseleri olacak. Biz tüm bunların takipçisi oluyoruz, proje okul konusunu da yargıya taşıyacağız, ama bu durum aslen, hukuki değil, siyasi bir süreçtir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler