Rehineler Suriye’de

IŞİD unsurlarının, personelin Haseke ile Deyrezzor arasındaki şehre getirildiğini söyledikleri bildirildi.

Yayınlanma: 04.07.2014 - 21:39
Abone Ol google-news

Irak-Şam İslam Devleti’nin Suriye’de Deyrezzor bölgesinde bir haftadır süren şiddetli çatışmaların ardından “İslam Devleti”nin kurulması planlanan bölgelerin Suriye kısmının neredeyse tamamını ele geçirdiği bildirildi. Cihatçı grubun, Rakka’dan Anbar’a kadar, Irak’la bütünleşecek alanı aldığı, yine kendi topraklarında gördükleri Kobani’ye de şiddetli saldırılar düzenledikleri belirtildi. IŞİD’in, Musul’daki Türkiye Başkonsolosluğu’ndan rehin alınan konsolosluk personelinin de Şeddadi’ye getirildiği iddia edildi.

Gözler IŞİD’in Irak’taki ilerleyişine çevrilmişken, cihatçı örgüt, Irak’tan Suriye’ye taşıdığı silahlarla son bir haftada büyük kazanımlar elde etti. Suriye’deki Kürt bölgesi Rojava’da Savunma Bakanlığı İç ve Dış İlişkiler yetkilisi Dr. Nasır Hacı Mansur, Cebhet el Nusra ve Suriye’deki başka İslamcı örgütlerle çatışmaya giren IŞİD’in, “hilafetin planlandığı toprakları” ele geçirdiğini, bu bölgedeki diğer İslamcı örgütlerin de IŞİD’e biat ettiğini anlattı. Petrol sahası El Ömer’in de IŞİD’in eline geçtiğini doğrulayan Mansur, ancak bunun çok önemli olmadığını, asıl Rakka’dan Anbar’a kadar “hilafetin ilan edileceği” toprağın IŞİD’in eline geçmesinin önemli olduğunu vurguladı. Bölgeden gelen haberler, IŞİD’in Fırat etrafındaki köyler, nahiyeler ve şehirleri aldığı yönünde. Ebu Kemal, Mayadin ve eskiden Nusra’nın karargâhının bulunduğu Şeheyl nahiyesi de IŞİD’in eline geçmiş durumda.

Kürt köyüne 3 bin top mermisi

Örgütün, Irak’tan getirdiği ağır silahlarla şimdi Kobani’ye saldırdığını söyleyen Kürt yetkili, üç gün üç gecedir süren çatışmalar sırasında bir köye 3 binden fazla top mermisinin düştüğünü belirtti. Mansur’a göre Kobani IŞİD için 3 açıdan önem taşıyor: Birincisi, bölge Türkiye sınırında, ikincisi onlara göre İslami Devletine ait topraklar, üçüncüsü de Kürtlere ait Cezire ve Afrin arasındaki bağlantıyı kopartmak istiyorlar. Kobani bölgesinde dün itibarıyla genel seferberlik ilan edildiğini, ağır silahlarla saldırılara karşılık eline silahı alan herkesin cepheye gittiğini belirten Mansur, Kobani’ye Irak’tan gelen tanklar, toplar dahil ağır silahlarla saldırıldığını, bir köye 3 binden fazla top mermisinin düşdüğünü söyledi.

Örgütün Deyrezzor bölgesindeki varlığını güçlendirdiğini belirten Dr. Nasır Hacı Mansur, IŞİD unsurlarının Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nda rehin alınan personelin Haseki ile Deyrezzor arasındaki Şeddadi’ye getirildiği ve burada tutulduğuna dair açıklamalarının kendilerine geldiğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler