Reyhanlı unutulmadı

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 1 yıl önce bombalı araç saldırılarında yaşamını yitiren 53 kişi, saldırının yıldönümünde törenlerle anılacak.

Yayınlanma: 10.05.2014 - 23:19
Abone Ol google-news

Reyhanlı Kaymakamlığı, Reyhanlı Belediyesi, Reyhanlı Emniyet Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa düzenleyeceği ve Anneler Günü’ne denk gelen anma töreni, ilk bombalı saldırının yaşandığı Reyhanlı Belediyesi önünde bugün saat 13.00’te başlayacak.

Katliamda ölenlerin ailelerinin de katılım göstereceği anma töreni için bir araya gelecek olan gruplar, daha sonra ikinci patlamanın yaşandığı şehitler anıtına kadar yürüyecek. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, CHP Hatay milletvekilleri ve il, ilçe örgüt temsilcileri ölenlerin ailelerini karanfillerle karşılayıp saygı duruşu yapılacak. Günün önemine ilişkin konuşmaların ardından, aynı gün ikindi namazına müteakip saldırıda ölenler anısına Reyhanlı Çarşı Camisi’nde Mevlidi Şerif okutulacak.

Halkevi Hatay Şubesi ise, Reyhanlı’daki kanlı saldırının yıldönümünde, Ankara’da yapılacak genel kurulda saldırıyı protesto edip kınayacak.

Türkiye tarihinin en kanlı bombalı eylemi olarak anılan Reyhanlı saldırısının ilk gününde olayı El Kaide üstlenmişti. Saldırıyla ilgili son olarak ise Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) 27 Mart’ta yapılan toplantısında büyükelçi Tacan İldem de olayın El Kaide unsurları tarafından yapıldığını açıklamıştı.

 

Adalet arayışı zorlanıyor

53 kişinin yaşamını yitirip, 146 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırılarla ilgili 20 kişi tutuklanırken, özel yetkili mahkemeler kaldırıldığı için Antakya’ya gönderilen Reyhanlı katliamı davası, Antakya 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “yetkisizlik” gerekçesiyle Adana’ya gönderildi. Katliamla ilgili dava, 26 Mayıs’ta yapılması beklenen ikinci duruşma öncesinde yeniden Adana’ya gönderilmiş oldu.

İddia makamına dosyayı yetki yönünden soran mahkeme, “Dosyanın gelmiş olduğu aşamada yetkisizlik kararı verilemeyeceği, dosyada yargılama yetkisinin Adana ağır ceza mahkemelerine ait olduğu anlaşılmakla, CMK’nin 12 ve 18 maddeleri uyarınca yetkisizlik kararı verilerek dosyanın yetkili Adana Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verilmesi talep olunur” dedi.

Reyhanlı katliamda yaşamını yitirenlerin avukatlarından Hatice Can, dosyanın Adana-Antakya arasında gidip gelmesiyle ilgili, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından Antakya’ya gelen dosyanın “zorlama bir neden” ile yeniden Adana’ya gönderildiğini belirterek Türkiye’nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) toplantısında “Reyhanlı’yı El Kaide yaptı” itirafında bulunmasıyla gerçek sanıkların ortaya çıkarılmasını umdukları bir dönemde davanın sürüncemede bırakılmasından endişe duyduklarını söyledi.

Reyhanlı katliamı davasının “yetkisizlik” gerekçesiyle Antakya’dan Adana’ya gönderilmesini tepkiyle karşılayan Halkevleri Hukuk Dairesi, katliamın görmezden gelinmek istenmesine karşın sorumluların aklanmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler