Rezalet diz boyu

Yolsuzluk soruşturması yürürken AKP'den jet hamle geldi. Emniyette keller uçtu, savcılıpa operasyon yapıldı. Bakanlar ise hale görevde.

Yayınlanma: 19.12.2013 - 03:10
Abone Ol google-news

 

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki 5 şube müdürünün işadamı-siyasetçi-bürokrat üçgenindeki yolsuzluk savlı operasyonun ardından görevden alınmasının “adil yargılamaya etkilemeye teşebbüs” suçunu oluşturduğunu vurguladı. Türk Ceza Yasası’nda tanımlanan bu suçun tüm unsurlarının oluştuğuna dikkat çeken Cihaner, “Her kimse bu görevden almayı yapanlar, bu suçu işlemişlerdir” yorumunu yaptı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğullarının da gözaltına alındığı yolsuzluk, rüşvet savlı soruşturmanın yankıları sürerken İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde 5 şube müdürünün görevden alınmasıyla tartışma yeni bir boyut kazandı. CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Türk Ceza Yasası’ndaki “adil yargılamayı etkileme” suç tanımını anımsatarak, “Yasa Cumhuriyet savcılarını da yargı görevi yapan olarak değerlendiriyor. Yargıyı etkilemeye teşebbüs hatta tamamlanmış bir suç olarak değerlendirilebilir” dedi. Soruşturmayı yapan polislerin yaptığının adli bir iş olduğuna vurgu yapan Cihaner, “Bu soruşturma nedeniyle görevden alındılarsa en basit tanımıyla adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs suçudur. Bu polis müdürlerini görevden kim aldıysa suçu o işlemiştir. Eğer bakan onayı ya da talimatıyla olmuşsa bakan suçu işlemiştir. Her kimse bu görevden almayı yapanlar, bu suçu onlar işlemişlerdir” değerlendirmesini yaptı.

İlhan Cihaner, pek çok gazeteci hakkında bile yalnızca habercilik, yazarlık faaliyeti nedeniyle “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla davalar açıldığını anımsatarak, “Bu konuda İstanbul Barosu yönetimi, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu hakkında bile fezleke düzenlendi. Oysa burada suçun tüm unsurlarını karşılayan bir durum söz konusu. Soruşturmayı yapanları görevden alıyorsunuz ya da yanına birini veriyorsunuz bunun adli ve hukuki gerekçesi olmalı” diye konuştu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde, rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu yürütenlerin de aralarında bulunduğu 5 şube müdürü görevden alındı, görevden alma işleminin ardından jet hızıyla yeni atamalar yapıldı.

Operasyona imza atan Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı, görevine MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın KCK operasyonu kapsamında ifadeye çağrılması ile yaşanan krizden sonra atanmıştı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde, rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu yürütenlerin de aralarında bulunduğu 5 şube müdürü görevden alındı. Sabah saatlerinde gerçekleşen görevden alma işleminin ardından jet hızıyla yeni atamalar yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, polis müdürlerinin haklarında görevi kötüye kullanma iddiasıyla başlatılan soruşturmalar çerçevesinde görevden alındığını açıkladı.

İstanbul Emniyeti’nin operasyon yetkisine sahip Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı, Kaçakçılık Şube Müdürü Tuğrul Turhal, Organize Şube Müdürü Nazmi Ardıç, Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse ve Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı, görevden alınan isimler oldu. Birkaç saat içinde yeni görevlendirmeler yapılarak organize suçlarla mücadelede şube müdürlüğüne Ömer Burak Aktaş, mali şubeye Hakan Sıralı, asayiş şubeye Yusuf Bengü, kaçakçılık şubeye Aydın Yılmaz ve terörle mücadele şube müdürlüğüne eski istihbaratçı Serdar Ali Sekkin getirildi. Görevden alınanlardan Ertan Erçıktı Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne getirilirken operasyonu yürüten Yakup Saygılı ve Nazmi Ardıç ile Ömer Köse müdüriyet emrinde görevlendirildi. Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürü Tuğrul Turhal, hassas yerleri koruma şube müdürlüğüne atandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Bazı illerimizde Emniyet personelimizin görev yerleri, haklarındaki görevi kötüye kullanma iddiaları ile ilgili soruşturmalar nedeniyle değiştirilmiş, bazı illerde ise personelimiz, idari gereklilik nedeniyle farklı yerlerde görevlendirilmişlerdir” denildi.

 MİT krizi sonrası atandılar

Operasyona imza atan Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı, görevine MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın KCK operasyonu kapsamında ifadeye çağrılması ile yaşanan krizden sonra atanmıştı. Operasyonu yürüten diğer isim Nazmi Ardıç ise “Ergenekon” ve “Şike” operasyonlarında görev almıştı.

Görevden alınan Kaçakçılık Şube Müdürü Tuğrul Turhal, şubesi yeni kurulduğu için ekip kurmaya çalışırken makamına bile oturamadan görevden alınmış oldu. Görevden alınan İstanbul Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı, Okmeydanı’nda eyleme giden canlı bomba eylemcisini yakalamıştı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse de yaşaman MİT krizinin ardından Yurt Atayün’ün yerine görevine başlamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler