Roboski adalet bekliyor

Roboski olayıyla ilgili MİT’in şikâyeti üzerine gazeteci Baransu hakkında dava açıldı. Ancak olayla ilgili davada bir ilerleme yok.

Yayınlanma: 01.07.2015 - 23:32
Abone Ol google-news

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski bölgesinde 28 Aralık 2011’de 19’u çocuk 34 kişinin bombalanarak katledilmesiyle ilgili MİT’in suç duyurusu üzerine, Taraf Gazetesi muhabiri Mehmet Baransu hakkında dava açıldı. Ancak yargı, aynı titizliği olayın kendisi ile ilgili olarak gösteremedi. Adalet 3,5 yılda Roboski’ye uğramadı.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu ve Gülyazı köylerinin bulunduğu Roboski bölgesinde 28 Aralık 2011 gecesi kaçaktan dönen 19’u çocuk 34 kişi savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürüldü. Grubun arasında PKK’lilerin olduğu, PKK yöneticilerinden Bahoz Erdal’ın bölgede bulunduğu gibi iddialarla katliam meşrulaştırılmaya çalışıldı. Dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in “Operasyon kazası” sözleri büyük tepki çekti. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmaya kısa süre sonra Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı el koydu. Başsavcılığın ilk işi ise “gizlilik” kararı olmak oldu. Bir yıl boyunca soruşturmada hiçbir ilerleme olmazken savcılık MİT ve Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere birçok kurumdan belge ve bilgi istedi. Bu süre içerisinde savcılık katliama ilişkin İnsansız Hava Araçları’ndan (İHA) çekilen görüntüleri de izledi.

 

Komisyon kuruldu

BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan, katliamın tüm boyutlarıyla incelenmesi ve sorumluların tespiti için Meclis’e Araştırma Önergesi verdi. Kaplan’ın bu önergesi akabinde 9 Ocak’ta Meclis İnsan Hakları Komisyonu, katliamın araştırılması için bir Alt Komisyon kurma kararı aldı. Komisyon birçok belge istedi, birçok görüntü izledi ancak hazırladığı raporla failleri gizledi. CHP, MHP ve BDP, rapora muhalefet şerhi düştü.

 

AKP’den kan parası

Dönemin Başbakanı Recep Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Roboski’de katledilenlerin ailelerine 123’en bin lire para verilmesini kararlaştırdı. Erdoğan uzun süre bu parayı verdiklerini iddia edip, banka hesaplarına geçtiğini savunsa da aileler bu parayı almadı.

Uzun süre Diyarbakır’daki sivil savcılar tarafından yürütülen soruşturma, Adalet Bakanlığı’nın “yetkiniz yok” yazısı üzerine 17 Ekim 2013’te askeri savcılığa gönderildi. Böylece sivil yargıdan askeri yargıya havale edilen soruşturma, Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından yürütülmeye başlandı. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı ile 2014 yılının ilk günlerinde olayla ilgili takipsizlik kararı vererek dosyayı kapattı. Bunun üzerine aileler avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.

Ailelerin avukatı Nuşirevan Elçi, “Dosya örtbas edildi. Bu hukuksuz bir karardı. Bireysel başvuru yolu ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Temennimiz bir an önce talebimizin kabul edilerek, soruşturmanın tekrar başlatılması ve yargı aşamasına geçilmesidir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon