Roboski çabalıyor, devlet seyrediyor

IŞİD’den kaçan Ezidilerin sığındığı Roboski’de insanlık dramı yaşanıyor. 60 yaşlarındaki bir Ezidinin açlık ve yorgunluktan ölümü yeterli sağlık hizmeti verilmediğini ortaya çıkardı.

Yayınlanma: 26.08.2014 - 20:16
Abone Ol google-news

IŞİD saldırıları nedeniyle Irak’ın Sincar (Şengal) bölgesinden kaçarak Türkiye’ye sığınan Ezidilerden 60-70 yaşlarında bir yaşlının aşırı yorgunluk, açlık ve susuzluk nedeniyle fenalaşarak yaşamını yitirdiği, Şanlıurfa’da ise prematüre doğduğu belirtilen 6 aylık bir bebeğin öldüğü belirtildi. En az 20 yetişkin aynı şikâyetlerle hastanelere kaldırılırken, Roboski bölgesinden yaklaşık 40 çocuğun karın ağrısı ve ishal şikâyetiyle hastaneye kaldırıldığı, salgın tehdidi olduğu belirtiliyor.

Binlerce Ezidi, 28 Aralık 2011’de 34 kişinin savaş uçakları tarafından vurularak öldürüldüğü bölgeden geçerek Roboski’ye sığınmaya devam ediyor. Önceki gün 3 bin 500 Ezidi, Roboski’ye sığınırken, askerlerin gaz bombasıyla müdahale ederek katliamdan kaçan aileleri engellemeye çalışması büyük tepki çekti. Dün de 300 Ezidi günler süren yürüyüşün ardından Roboski’ye ulaştı. 70 yaşlarındaki İlyas adlı Ezidi, sınıra ulaştığında daha fazla dayanamadı. Fenalaşan Ezidi, kurtarılamadı. Uludere Devlet Hastanesi doktorları, Ezidilerin durumu doğrularken, dün çoğu çocuk en az 40 kişinin
hastaneye başvurduğunu, çocuklarda karın ağrısı, mide bulantısı ve ishal şikâyeti olduğunu söyledi. Bunun sudan kaynaklanmıyor olabileceğini ifade eden yetkililer, yetişkinlerin ise açlık ve susuzluk sebebiyle bitkin düştüğünü, gerekli tedavilerinin yapıldığını anlattı.

‘Türkiye kapılarını açsın’

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, “Sınırın öbür tarafında 60 bin insan, açlık susuzluk, sıcaklar ve bölgenin zor şartlarına karşın Türkiye’ye geçmek için bekliyor. Tüm dünyanın gözleri önünde insanlık dramı yaşanıyor. Ölü sayısının artmasından endişe ediyoruz. Türkiye Ezidilerı kapıları açıp, insanlığın gerektirdiği tüm imkânları sağlamalı. Açıkçası devlet pragmatist bir anlayışla bunlar ‘Kürt ayrıca Sünni Müslüman değil ileride başımıza
bela olurlar’ anlayışıyla haraket ediyor. Oysa Ezidiler binlerce yıllık kadim bir halktır. Tüm dünyanın gözü önünde katliama maruz kalıyorlar. Türkiye Suriye’den gelenlere kapılarını açmıştı bu insanlara da kapılarını açmalı. Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren silahlar maalesef buradaki kapılardan gitti. Bunu defalarca anlattık. ‘Bu ateş Türkiye’ye de sıçrar’ dedik ama dinletemedik” dedi.

Doktor olsa can kaybı yaşanmazdı

Gazetemize konuşan Roboskililerden Veli Encü, “Sınırda karşıladığımız gruptan isminin İlyas olduğunu öğrendiğimiz bir Ezidi açlık ve susuzluktan fenalaştı. Traktörle köye getirdik oradan da hastaneye götürdük ama kurtaramadık. Belediye ve eczacılar odası, imkânları dahilinde zaman zaman buraya 2 doktor gönderiyor. Ancak devamlı bir sağlık ekibimiz yok. Burada bir sağlık ekibi olsaydı, zamanında müdahale edilseydi, bu can kaybı yaşanmazdı”dedi. Askerlerin zaman zaman sığınmacılara gaz bombasıyla müdahale ettiğini anlatan Encü, “2 bin Ezidinin yolda olduğu belirtiliyor. Elimizden geldiği kadar sahip çıkacağız. BM ve İnsan Hakları Sözleşmesi’nde sığınmacılara nasıl davranılacağı açıktır. Asker keyfi davranıyor” dedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler