Rusya'yla doğalgaz tahkimde

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Rusya'dan alınan doğalgazda indirim anlaşmazlığı hakkında "Dün itibariyle de bir tahkime götürdük. Biz zaten Rusya'dan söylediğimiz fiyatın üzerinde fiyatla alıyoruz, tahkim sonuçlanan kadar da bu fiyattan almaya devam edeceğiz. Tahkime kazandıktan sonra da geriye dönük bu paralar faiziyle, cezasıyla tahsil edilecek" dedi.

Yayınlanma: 27.10.2015 - 12:55
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Karadeniz Holding tarafından inşa edilen “Karadeniz Powership Ayşegül Sultan" ve “Karadeniz Powership Zeynep Sultan" enerji santral gemilerinin Gana ve Endonezya'ya uğurlanma törenine katıldı. Tuzla Terhanesi'nde düzenlenen törenin ardından Bakan Ali Rıza Alaboyun, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Alaboyun “Rusya ile tahkime gidilecek mi?" sorusuna şöyle yanıt verdi: “Biz fiyatların yüksek olduğunu söyledik, iddia ediyoruz. Bu nedenle de indirim istedik. Başlangıçta bu indirme Rusya tarafı ile mutabakat sağlandı. Fakat kontratın bize vermiş olduğu süre içerisinde bu anlaşmalar, müzakereler bittiği halde imzalanmadı. Belli süre içerisinde bizim tahkime gitme zorunluluğumuz var. Bu kontratlardan kaynaklanıyor. Dün itibariyle de bir tahkime götürdük. Orada bize taahhüt edilen indirimin Avrupa fiyatlarına eş değer düzeye getirilmesi konusunda bir talepte bulunduk. Muhtemelen bundan sonrada tahkim karar verecek. Aslında son 1 aydır yoğun yazışmalar devem ediyordu fakat buna bir cevap alamadığımız için bizde bize verilen yasal süre içerisinde tahkime gittik. Yani şu anda Rusya ile tahkimdeyiz doğalgaz konusunda"

'BİZ RUSYA İÇİN İYİ BİR MÜŞTERİYİZ, RUSYA'DA BİZİM İÇİN İYİ BİR TEDARİKÇİ'

Alaboyun anlaşmazlığın doğalgaza yansımayacağını ifade ederek, “Geçmişte de bu tür olaylar oldu. Tahkime gidildi, sonra uzlaşıldı. Burada da eğer beklenilen şekilde uzlaşılırsa sorun çözülür. Bundan dolayı doğlagaz kesintisi olur mu, olmaz mı?... Bu konuda dedikodular var, spekülasyonlar var. Bunlara kesinlikle mahal verilmesin. Biz zaten Rusya'dan söylediğimiz fiyatın üzerinde fiyatla alıyoruz, tahkim sonuçlanan kadar da bu fiyattan almaya devam edeceğiz. Tahkime kazandıktan sonra da geriye dönük bu paralar faiziyle, cezasıyla tahsil edilecek. Şu anda Rusya'da anlaşmalarımız çerçevesinde 2021'e kadar batı hattından ve 2026'ya kadar mavi hattan doğlagaz alımımız var. Biz Rusya için iyi bir müşteriyiz, Rusya'da bizim için iyi bir tedarikçi. Bu konuda Rusya ile aramızda bir sorun yok. Ama uzlaşmazlıklar da varsa bunu tahkime götürmek en doğal hakkımız" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler