Rutkay Aziz Cumhuriyet Ege'ye konuştu: ‘İzmir’in Dağları’nı söyleyerek büyüdük

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ve yaz boyu devam edecek 'İnciraltı Tiyatro Günleri' sanatseverlerden büyük ilgi görüyor. Tiyatro günleri her cuma 21.00'de İnciraltı Açıkhava Amfitiyatro'da ücretsiz olarak seyirciyle buluşuyor. Yıllarını sanata vermiş usta tiyatrocu Rutkay Aziz de geçtiğimiz Cuma günü 'Adalet, Sizsiniz' oyunuyla sanatseverlerle buluştu. Oyun öncesi Cumhuriyet Ege'ye konuşan Rutkay Aziz, İzmir'i, demokrasiyi ve adaleti anlattı. Aziz, adaleti konu alan oyunundan söz ederken, "Cumhuriyet tarihimizde 'Adalet Yürüyüşü' son derece önemli bir yer almıştır. 'Hak, hukuk, adalet' derken aslında bizim oyunumuz da bu çizgide bir hesaplaşma oyunudur." dedi.

Yayınlanma: 01.08.2019 - 23:07
Abone Ol google-news

- Yine İzmir'desiniz, İzmir'in sizdeki yeri nedir?

Yaklaşık 70'li yıllardan başlayarak yaz ve kış turnelerinde İzmir seyircisi ile bir tanışıklığım olmuştur. O dönemin koşullarına da bakacak olursak, İzmir seyircisinin demokrasi güçleriyle, vatansever güçleriyle buluşan bir birlikteliğimiz olmuştur. Aynı düşünce ve duygularla bugün de İzmir seyircisiyle buluşmaktan kıvanç duyuyorum. İnanıyorum ki her şeye rağmen İzmir seyircisi bu seçim çağında seçimini doğru yapan bir seyircidir.

Peki Tunç Soyer'li İzmir'i nasıl buluyorsunuz?

İzmir'in Cumhuriyet tarihimizde tartışmasız son derece önemli bir yeri vardır. Biz 'İzmir'in Dağları'nı söyleyerek büyüdük. İzmir'i bu anlamda da çok sevdik. İzmirli her sabah sanki demokrasiye ve barışa bir 'merhaba' diyerek uyanıyor, böylesine bir kent... Hem Tunç Soyer arkadaşımın başkanlığı İzmir'e yakışmıştır hem de İzmir Tunç Soyer'e yakışmıştır. Ve inanıyorum ki İzmir'in demokratik, laik, hukukun üstünlüğüne inanmış, barışçıl güler yüzü yalnız İzmir'e değil bütün Türkiye'ye egemen olacaktır. Demokrasi cephesinin birlikteliği de bize böylesine günlerin geleceğini müjdeliyor. Dilerim demokrasi güçleri, bu varlığını daha da büyütür ve genişleyerek Türkiye'nin demokrasi mücadelesinde beklediğimiz, özlediğimiz yeri alır.

'Hak, hukuk, adalet"


- M.Ö. 5. yüzyılda Atina’da, Beş Yüzler Meclisi’nin ölüme mahkûm ettiği düşünür Sokrates, 1633 yılında Roma’da, Engizisyon’un müebbet hapse mahkûm ettiği bilim adamı Galileo ve 1927 yılında Boston’da, adaletin ölüme mahkûm ettiği iki İtalyan göçmen işçi Sacco ile Vanzetti’nin hikayelerini anlatan “Adalet, Sizsiniz” oynunuzla sahne alıyorsunuz. Bu oyunu günümüze uyarlasaydınız toplumda yaşanan hangi adaletsizliği konu alırsınız?



'Adalet Sizsiniz' oyunumuzu yaklaşık 6 dönem oynadık. Bu aralar 7'nci tiyatro dönemine de girdik diyebilirim. Bugün İzmir'de seyircimizle buluşacağız, ardında Dikili'de 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne davet aldık. Oyunun özelliği, "istiklal, istikbal ve hürriyet ancak adaletle gerçekleşir" diyen Mustafa Kemal'in deyişinden yola çıkarsak; Sokrates olsun Galileo olsun Sacco ile Vanzetti olsun bunlarla bir adalet hesaplaşması. Kanımca Cumhuriyet tarihimizde 'Adalet Yürüyüşü' son derece önemli bir yer almıştır. 'Hak, hukuk, adalet' derken aslında bizim oynumuz da bu çizgide bir hesaplaşma oyunudur. Hiçbir zaman, hiçbir biçimde "nasıl yaparız da günümüze bir göndermede bulunuruz" düşüncesinde olmadım. Çünkü seyirci de benden bunu istemezdi. Oyunun kendisi zaten seyirci kendi zihinsel buluşmalarını oyunu izlerken yapıyor. Bu da seyircimizin zenginliği oluyor.

Cumhuriyet Ege...

Aziz sözlerini şöyle bitiriyor: Cumhuriyet’in Ege ekinin yeniden çıkarılması beni çok mutlu etti. Çok kıymetli gazetemiz Cumhuriyet'in başarılarının devamını diliyorum. Cumhuriyet Ege'yi ve bütün çalışanlarını sevgiyle selamlıyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler