‘Rüzgâra karşı koşarak’ Meclis’e

Sandalye sayısı 80’den 60’a düşen HDP, bu oranla MHP’nin önüne geçti.

Yayınlanma: 02.11.2015 - 05:10
Abone Ol google-news

HDP, 7 Haziran’da yüzde 13.2 oy alarak elde ettiği başarıyı 1 Kasım’da koruyamadı. Doğu ve Güneydoğu’da 7 Haziran’da HDP’ye oy veren seçmenin PKK saldırıları ve çatışma sürecinin başlamasıyla tercihini AKP’den yana kullanması HDP’nin yalnızca bölgede 9 milletvekili kaybetmesine neden oldu. Parlamentoya yaklaşık 60 milletvekiliyle giren HDP, böylece milletvekili sayısında MHP’yi geride bırakarak 3. parti oldu.

7 Haziran’da “yüzde 10 barajını aşma motivasyonuyla” yüzde 13.2 oranında oy alan HDP; 20 Temmuz Suruç katliamının ardından PKK’nin bölgede 10 Ekim’e kadar sürdürdüğü saldırılar ve bölgede yaşanan çatışma süreci nedeniyle yaklaşık yüzde 3 puan oy kaybederek, 5 ay önce yakaladığı başarıyı 1 Kasım’a taşıyamadı. Kesin olmayan sonuçlara göre; özellikle Güneydoğu ve Doğu illerinde oy kaybeden HDP’nin parlamentodaki sandalye sayısı da 80’den 60’a geriledi.

Yüzde 10 baraj paniği

Sandıkların kapanmasının ardından yüzde 15 bandında başlayan HDP oylarının sandıkların açılmasıyla bazı kaynaklarda yüzde 10.2 oranına kadar gerilemesi partide soğuk duş etkisi yarattı. Ancak İstanbul’dan gelen oylar ve özellikle de yurtdışı oyların Türkiye geneline yansıtılmasıyla partinin oyunun yüzde 10,5 dolayına yerleşti. 7 Haziran’da 5 ilde tulum çıkaran HDP’nin tulum çıkardığı il sayısı 2 oldu. HDP, Hakkâri’deki 3, Şırnak’taki 4 vekilin tamamını kazanarak tulum çıkarırken; Ağrı, Iğdır ve Tunceli’de AKP ve CHP’ye vekil kaptırarak bu başarıyı tekrar gösteremedi. HDP 1 Kasım sonuçlarına göre ilk kez milletvekili çıkardığı Antalya’da 1, Bursa’da 1, Erzurum’da 1, Gaziantep’de 1 milletvekili kaybetti.

‘3. olmak başarıdır’

Van’da oy kullanan HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ ve İstanbul’da oy kullanan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarını Ankara’da HDP Genel Merkezi’nde takip etti. Seçim sonuçlarının kısmen netleşmesinin ardından genel merkezde kameralar karşısına geçen Yüksekdağ ve Demirtaş açıklamalar yaptı. Yüksekdağ, en zorlu koşullarda HDP’nin 1 Kasım seçimlerine girdiğine işaret ederek, “Partimizin bugün Meclis’e 3. parti olarak girmiş olması başarıdır. HDP’ye oy verenler karanlıkları yara yara bu başarıyı elde etmişlerdir. Bir gerileme olduğu açık, bu gerilemenin bütün boyutlarını kapsamlı olarak tartışacağız. Adeta rüzgâra karşı yürüyerek bir seçim çalışması yürütmek zorunda kaldık. Adaletsiz koşullarda seçime girdik” diye konuştu.

Demirtaş da özgür ve adil bir seçim yapılmadığını belirterek, “Kimse kusura bakmasın, biz kızıl kıyametin içerisinde hiç kampanya yürütmeden yüzde 11 oy aldık. Yalnızca katliama karşı halkımızı gençlerimizi korumaya çalıştık” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler