S-400 teslimatı başladı

Rusya’nın geliştirdiği hava savunma sistemi olan S-400’lere ait parçalar dün Ankara’daki Mürted Üssüne getirildi. Cumhuriyet’e konuşan emekli Koramiral Sağdıç, “Doğu Akdeniz’de de S-400’de de doğru taraftayız” dedi

Yayınlanma: 12.07.2019 - 20:35
Abone Ol google-news

Rusya’nın geliştirdiği hava savunma sistemi olan S-400’lere ait parçalar dün Ankara’daki Mürted Üssüne getirildi. Cumhuriyet’e konuşan emekli Koramiral Sağdıç, “Doğu Akdeniz’de de S-400’de de doğru taraftayız” dedi

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sisteminin ilk parçaları dün Ankara’ya getirildi. Sistemin kurulum ve hazırlık süreciyle birlikte 2 ay içinde tam çalışır hale getirilmesi bekleniyor. Teslimatın üç aşamada yapılacağını, ikinci partinin uçaklarla, 120’nin üzerinde füzeden oluşacak üçüncü partinin de deniz yolu ile ulaştırılacağı öğrenildi. Emekli Koramiral Kadir Sağdıç, “Şu an hem Doğu Akdeniz hem de S-400 konusunda doğru ve sağlıklı taraftayız. Burdan kaybımız olmaz. Kayıplar olacaksa karşı taraftan daha çok kayıp olur” dedi.
Türkiye ile ABD arasındaki krizi tırmandıran S-400 hava savunma sisteminde teslimat süreci başladı. Teslimatı ilk olarak Milli Savunma Bakanlığı (MSB) duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin tedarik sözleşmesi 11 Nisan 2017’de imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında sistemin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı/Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştır” denildi.
S-400 teslimatının ilk ayağı olarak dün sabah saatlerinde sistemin parçalarını taşıyan Rus Hava Kuvvetleri’ne ait Antonov AN-124 tipi ilk kargo uçağı eski adı Akıncı olan Mürted Hava Meydanı’na iniş yaptı. Dana sonra iki uçak daha geldi. Mürted Üssü’nde hazırlanmış hangarlara taşınan parçalar içinde tarayıcı sistemler, fırlatma rampaları, kontrol ve tarayıcı radar parçaları yer aldı. S-400 sisteminin kurulum ve hazırlık süreciyle birlikte 2 ay içinde tam çalışır hale getirilmesi planlandığı belirtildi.

120 füze, iki filo
Edinilen bilgiye göre, S-400’ler Türkiye’ye iki filo olarak teslim edilecek. İlk filonun Mürted’e teslim edilmesinin ardından ikinci filonun ise İstanbul’a getirilmesi planlanıyor. Bir filo içinde toplam iki batarya yer alıyor. Türkiye’ye üç parti olarak teslim edilmesi planlanan sistemin ilk iki teslimatının uçakla, 120’nin üzerinde füzeden oluşan üçüncü teslimatın ise deniz yolu ile ulaştırılması planlanıyor.

NATO’da ilk
İlk teslimatın ardından NATO üyesi S-400 satın alan ilk ülke Türkiye oldu. Rusya’nın Moskova’da konuşlandırdığı sistem ayrıca Suriye’nin Tartus kentindeki Rus hava üssüne ve Rusya tarafından Kırım’a yerleştirildi. Sistem ayrıca Çin ve Belarus’a satılarak teslim edildi.

S-400 çalışma sistemi
Türkiye’nin 2.5 milyar dolar ödediği belirtilen S-400 sistemi Sovyetler Birliği döneminde gerçekleştirilen S-300’lerin bir üst modeli olarak tanımlanıyor. 1993’te geliştirilmeye başlanan sistemde 2007 yılında uygulamaya geçildi. Sistem uzun menzilli gözetleme radarı, komuta merkezi, angajman radarı ve fırlatıcı araçtan oluşuyor. İzleme radarı havadaki nesneleri takip ediyor ve gelen bilgiyi komuta aracına gönderiyor. Hedefin belirlenmesi sonrası komuta aracı füzenin fırlatılmasına verilen kararla en yakın fırlatma aracıyla füze ateşleniyor. Menzili 400 kilometre ve ulaşabildiği en yüksek irtifa 30 kilometre olan S-400 sistemi temel olarak operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları ve gelişmiş hava saldırı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı. Hava savunma sisteminin her hedefe iki füze kilitleyerek eş zamanlı olarak 80 hedefi vurabildiği belirtildi. Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabildiği belirtilen S-400’lerin, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip olduğu ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebildiği, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki verdiği belirtildi.

Emekli Koramiral Sağdıç:
Orta Anadolu ve Güney’e yerleştirilmeli
Emekli Koramiral Kadir Sağdıç, S-400 teslimatını ve AB ile ABD’nin yaptırım tehditlerini Cumhuriyet’e değerlendirdi. Sağdıç’ın değerlendirmelerinden satırbaşları şöyle:

F35 krizi: Yeni jenerasyon uçaklar gele dursun, F-16’ların çok ötesinde silah gücü olarak bir artısı yok F-35’in. Hatta menzili daha kısa. Teknolojik üstünlükleri var bilgi paylaşımı anlamında. Ama biz onları başka şekillerde de kapatabiliriz. Gelecekte F-35’lerin verilmemesi için ABD bu tutumunu ısrarla sürdürürse milli bir uçak projesi de olabilir. Aynen milli gemi MİLGEM’de olduğu gibi.
Ambargo sürdürülemez: Türkiye’ye uzun süreli bir ambargo uygulayamazlar. Çünkü her ambargoda kaybeden tarafın kendileri olduğunu gayet iyi biliyorlar.
S-400’ler Güney ve Orta Anadolu’da olmalı: Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve askeri yönden değerlendiriyordur. Makul gözüken, bir tanesinin Eskişehir bölgesinde olması, hem İstanbul hem de Ankara’ya erişebiliyor. Boğazlarla birlikte başkenti savunmuş oluyorsunuz. Bir grubun da Güney’de olması gerekiyor mantıken. Antalya-Mersin bölgelerinde uygun görülecek bir alanda. Buradan hem Kıbrıs’ı, hem Doğu Akdeniz’i, hem Atlas üssünü hem de nükleer santral yapılmakta olan bölgeyi, tümünü kontrol etmiş olursunuz. Askeri özellikler böyle gösteriyor ama siyasi seçenekler de bindirildiğinde üst üste daha farklı yerlere geçici olarak da alınma durumları olabilir. Siyasi arenayı yumuşatmak anlamında.
Türkiye gözden çıkarılamaz: Dünya şu an çok kutuplu bir sisteme doğru geçiyor. Özellikle Rusya ve Çin eksenindeki Avrasya ağırlıklı sistem ABD’yi zorluyor. O çok kutuplu dünya düzeninde de fay hatlarından bir tanesi de Doğu Akdeniz. Türkiye jeostratejik büyük üstünlüklere sahip. Kendi bölgesi ile birlikte 7 tane havzayı birden yönetiyor Türkiye. Böyle güçlü bir ülkeyi herkes yanında görmek ister. Dolayısıyla ne ABD kolay kolay gözden çıkarabilir, ne NATO, ne AB ne de Rusya ve Çin. Türkiye yeter ki sağlıklı ve doğru noktada dursun. Şu an hep Doğu Akdeniz hem de S400 konusunda doğru ve sağlıklı taraftayız. Burdan kaybımız olmaz. Kayıplar olacaksa karşı taraftan daha çok kayıp olur. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon