Tüp bebek tedavisinde 'sigara içmeme' şartı

Çiftlere sigarayı bırakma polikliniklerine müracaat etme zorunluluğu söz konusu olabilir.

Yayınlanma: 17.07.2018 - 13:08
Abone Ol google-news

Türkiye'nin tütünle mücadelede yeni yol haritasının belirlendiği "Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2019-2023"te, tüp bebek tedavisi ücretinin geri ödeme kapsamında kars¸ılanabilmesi için anne ve baba adayına sigara kullanmama s¸artı getirilmesi öngörülüyor.

Eylem planında ayrıca mesainin 30 dakika erken bitirilmesi ile 1 yıl için 7 gün fazladan izin hakkı tanınması uygulaması düşünülüyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2018-2023 tamamlandı. Planla kanserden kısırlığa, solunum yolu problemlerinden kalp ve damar hastalıklarına kadar birçok sağlık sorunun sorumlusu olarak gösterilen tütün ve tütün mamullerinin kullanımıyla bu ürünlerin dumanına bağlı oluşabilecek maruziyetin önlenmesi için birçok alanda yeni uygulamaların hayata geçirilmesi amaçlandı.

"Bırak - kazan kampanyaları"
Eylem planına göre, sigarayı bırakmanın teşvik edilmesi amacıyla "Bırak-Kazan" kampanyaları du¨zenlenecek.

Sigara kullanmayan personele yo¨nelik pozitif ayrımcılık uygulamaları hayata gec¸irilecek. Bu kapsamda, mesainin 30 dakika erken bitirilmesi, 1 yıl ic¸in 7 gu¨n fazladan yıllık izin hakkıtanınması, sigorta primlerinin du¨s¸u¨ru¨lmesi, hic¸bir c¸alıs¸anın sigara ic¸medigˆi sigarasız is¸letmeler ic¸in vergi indirimi uygulaması, c¸ocuk ve aile yardımı tutarlarının arttırılması gibi uygulamalar söz konusu olabilecek.

Ücretsiz ilaç ve bant desteği
Evlenmek ic¸in mu¨racaat eden sigara kullanan c¸iftlerin sigara bırakma motivasyonunu artırmaya yo¨nelik yeni du¨zenlemeler ve uygulamalar da hayata gec¸irilecek. Bu kapsamda, çiftlere sigarayı bırakma polikliniklerine (SBP) mu¨racaat etme zorunlulugˆu, u¨cretsiz ilac¸ ve bant destegˆi sagˆlanması söz konusu olabilecek.

Tüp bebek tedavisinde sigara içmeme şartı
Gebelere, 18 yas¸ altı genc¸lere ve kronik hastalıgˆı olanlara yo¨nelik o¨zel sigara bırakma hizmeti planlanacak.

Söz konusu kitleye o¨zel sigara bırakma tedavisine yo¨nelik Türkiye'ye o¨zgu¨ klinik rehber olus¸turulacak, tu¨tu¨n bagˆımlılıgˆı tedavisi hizmeti sunan o¨zelles¸mis¸ birimler hayata gec¸irilecek.

Ayrıca tu¨p bebek tedavisi u¨cretinin geri o¨deme kapsamında kars¸ılanabilmesi ic¸in anne ve baba adayına sigara kullanmama s¸artı getirilmesi söz konusu olabilecek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler