Robotla ilk diz protezi ameliyatı

Türkiye’de ortopedik cerrahi alanında ilk kez “robotik yöntemle total diz protezi ameliyatı”nın Bursa'daki bir hastanede yapıldığı belirtildi. Müjdat Dikici adlı hasta, ameliyattan sonra hastanede yalnızca bir gece kaldığını ifade ederek, “Eve gittiğimde hiç ağrım yoktu. Ağrı kesici olarak verilmiş olan iğnelerin çoğunu kullanmam gerekmedi” dedi.

Yayınlanma: 28.09.2018 - 16:41
Abone Ol google-news

Eklem protez ameliyatlarında hastaya özgü cerrahi planlanmayı sağlayan ve hata payını minimuma indiren robotik cerrahi, iyileşme süresinin de daha kısa olması nedeni ile hem hastaların hem de uygulayıcı hekimlerin tercihi oluyor. Daha önce Türkiye’de ilk defa robotik yöntemle kalça protezi ameliyatını uygulayan Ortopedist Op. Dr. Kayhan Turan ve ekibinin bu kez de robotik yöntemle totaz diz protezi ameliyatını yaptığı kaydedildi. Ameliyat, hastalara SGK kapsamında uygulanmaya başladı.

Ameliyatı gerçekleştiren Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi Ortopedi Bölümü Direktörü Op. Dr. Kayhan Turan, “Protez ameliyatlarının başarılı olması için protezin ekleme doğru yerleştirilmesi çok önemlidir. Tecrübeli bir ortopedik cerrahın bile manuel olarak implant pozisyonlarını ayarlarken bir miktar yanılma payı bulunmaktadır. Robotik eklem protez sisteminin sunduğu sanal 3 boyutlu modelleme sayesinde, cerrahlar ameliyat odasına girmeden önce her hastaya özgü cerrahi tekniğin planlamasını yapabilmektedirler. Bu dijital sistem ameliyat sırasında hekime yapılan planı doğrulama ve robotik kol yardımı ile bu plana uygun cerrahiyi yapma olanağını da sağlamaktadır. Böylece her hastanın kendi anatomisine uygun şekilde implantın büyüklüğü, yönü ve hizalaması ayarlanarak gerçekleştirilmektedir” dedi. Tamamen cerrahın kontrolü altında gerçekleştirilen Robotik total diz protez uygulamasının hata payını azalttığı, ameliyat sonrasında da iyileşme sürecinin daha kısa, ağrısız ve kolay olduğunu kaydeden Turan, “Böylece ameliyat başarısı belirgin derecede artmaktadır. Total kalça ve kısmi diz protezi ameliyatlarından sonra şimdi de total diz protezi ameliyatlarında bu teknolojiyi kullanmaktan heyecan duyuyoruz” diye konuştu.

 ‘Hiç ağrım yoktu’ 

Hasta Müjdat Dikici ise şunları söyledi:

“Ameliyattan sonra hastanede sadece bir gece kaldım. Ertesi gün eve gittiğimde ise hiç ağrım yoktu. Ağrı kesici olarak verilmiş olan iğnelerin çoğunu kullanmam gerekmedi. Sonrasında fizik tedavi programına başladım. Şimdi yalnızca dizimi çok yorucu hareketler yaptığımda biraz ağrı oluyor. Bunun dışında günlük hayatıma gayet memnun bir şekilde devam ediyorum.” 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler