Diş teknisyenliği mesleği bitiyor

Mesleğin yükünü alaylı teknisyenler çekiyor.

Yayınlanma: 08.01.2019 - 22:57
Abone Ol google-news

 

Diş protez teknisyenliği mesleğine yeni elemanlar yetişmediğini söyleyen Diş Teknisyenleri Samsun Dernek Başkanı Adnan Öz, “Böyle giderse önümüzdeki 10 yıl içinde diş teknisyenliği mesleğini yapabilen insan kalmayacak” dedi.

Lisans mezunlarının diş protez yapımının her branşının eğitimini göremediklerini belirten Öz, “Diş protez teknisyenliği mesleğinin yükünü alaylı diye tabir edilen teknisyenler çekmektedir. Geçmişte tanınan haklar ellerinden alınmış, denklik ile mesleğini sürdüren diş teknisyenlerinin yetersiz kaldığı aşikârdır. Yasaların müsaade etmemesi sebebiyle yeni eleman yetiştiremeyen diş laboratuvarları lisans mezunu diş teknisyenlerinden de üretim için faydalanamamaktadır” diye konuştu. Öz, şöyle devam etti: “Türkiye’de üretilen ortalama her beş dişten biri Samsun’da üretilmektedir.  Diş teknisyenliği meslek lisesi sınıfı açılmalıdır. Bu vesile ile her yıl ortalama 30-40 kişiyi üretime kazandırma imkânı sağlanacaktır. Lise bitince diplomalarıyla masa başında üretim yapabilme yetkisine sahip olmalıdır. İşyeri açabilmek için önlisans diploması istenebilir.

Böyle bir çözüm Türkiye’nin diş teknisyenliğinin yoğun olduğu bütün illerde uygulanmalıdır. Yoksa yakın tarihte diş teknisyenliği mesleği bitecektir. Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarına bu konu ve mesleki sıkıntılarımızla ilgili diş teknisyenleri federasyonu bir rapor sunmuştur. Ama çözüme yönelik henüz bir adım atılmamıştır. İvedilikle çözüm üretmesini bekliyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler