Yumurtalık Kanseri Belirtileri

Doç. Dr. Cem İyibozkurt yumurtalık kanseri belirtileri hakkında bilgi verdi.

Yayınlanma: 03.11.2015 - 15:22
Abone Ol google-news

Üreme çağındaki kadınlarda her ay yumurtaya dönüşecek kistler üretilmektedir. Bu kistler içi sıvı dolu keseciklerdir. Normalde kanserli hücreleri kapsamazlar ancak normalden uzun süre yumurtalıkta bulunuyorsalar ya da boyutları aşırı büyükse ve çeşitli belirtilere sebep oluyorsa araştırılmaları gerekmektedir. Yumurtalık kanseri için risk, yaşla beraber artmaktadır. Genellikle menopozdaki kadınlarda görülen bu kanser, genetik olarak aktarılabilmektedir.

1)    Yumurtalık kanserlerinin belirtileri nelerdir?

Yumurtalık kanseri, genellikle belirti vermeyen bir hastalıktır. Ancak çoğunlukla alt karın bölgesinde şişkinlikle kendini belli eder. Yumurtalık kanserinin ilerleyen evrelerinde ise büyüyen tümör, karın bölgesinde şişkinlik yapmaya başlar.
Gene ilerleyen evrelerinde, yumurta kanserinde karın içi sıvı birikimi sorunu ortaya çıkar. Yumurtalık kanserlerinin bazıları, hormonal açıdan aktif olabilir ve hormon salgılayabilir. Salgılanan bu hormonlar sebebiyle de tüylenme, memelerde dolgunluk ve menopoz sonrası kanama gibi belirtilerle karşılaşılabilir. Bknz: http://www.cemiyibozkurt.com/5-madde-de-yumurtalik-kanseri-belirtileri

2)    Erken evre yumurtalık kanserinin belirtileri nelerdir?

Yumurtalık kanseri, erken evrede genellikle belirti vermemektedir. Erken evrede hissedilebilecek tek belirti alt ve yan karın bölgesindeki doygunluk hissi olarak rapor edilmiştir.

3)    Yumurtalık dışında gelişen yumurtalık kanserinin belirtileri nelerdir?

Yumurtalık kanseri; kalça kemikleri arasında bulunan bir alanda da oluşabilir. Bu gibi durumlarda karnın alt bölgesi, sırt bölgesi ağrıyabilir. İdrar çıkma ihtiyacında artış, kabızlık ya da cinsel ilişki sırasında ağrı meydana gelebilir. Düzensiz adet kanamaları ya da menopozdan sonra kanama sorunu ile karşılaşılabilir.

4)   Yumurtalık kanserinin ileri evresinde belirtiler nedir?

İleri evre yumurtalık kanseri çeşitli belirtiler gösterebilmektedir. Bunlar; iştahsızlık, hasta olmak, kabızlık, yorgunluk, nefes darlığı ya da karın bölgesinde fark edilebilir derecede şişkinlik olabilir.

5)   Ne zaman yumurtalık kanseri uzmanına görünmeliyim?

Aşağıdaki durumlarda bir uzmana görünmeniz gerekmektedir:
•        Karında (abdominal) ağrı ya da pelvik ağrı
•        Uzun süren şişlik ya da karnınızda (abdomende) şişkinlik
•        İdrara normalden daha sık (sıklık) ya da normalden daha ani (ivedilik) çıkma ihtiyacı
•        İştah kaybı ya da çok hızlı tokluk hissi

Bu belirtiler söz konusu ise mutlaka bir uzamana görünmek gerekmektedir. Bu belirtiler yumurtalık kanseri olduğunuzun göstergesi olmasa bile tedbiri elden bırakmamak, erken teşhis için önemlidir.
gerektiren başka sebepler de bulunuyorsa, derhal bir ultrason taraması yaptırmanız gerekir. Acil tarama randevusu alamamanız halinde de, doktorunuzun sizi bir uzmana yönlendirmesi gerekir. İdeal olarak 15 gün içerisinde bir randevu almalısınız.
 
Eğer belirtileri taşıyor ve doktorunuzun sizde mevcut olan belirtileri yeterince ciddiye almadığını düşünüyorsanız, bu sayfanın çıktısını alabilir ve randevunuzda yanınızda götürebilirsiniz. Bir uzmana ne ölçüde görünmeniz gerekip gerekmediği ve ne kadar sonra görünmeniz gerektiğine, doktorunuz ile beraber karar verebilirsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler