Asya bebeğin mucize öyküsü

Yarım kalple dünyaya geldi, peş peşe ameliyat oldu. Hayata tutundu.

Yayınlanma: 07.02.2017 - 19:43
Abone Ol google-news

Henüz 6 aylık bir bebek o... Doğumsal kalp hastalığıyla dünyaya gözlerini açan 1 milyon yenidoğandan yalnızca biri... Kalbinin bir yanı gelişmemiş olarak yani yarım kalple dünyaya gelen Asya bebek, iki kritik ameliyat geçirdi. Yarım kalbiyle hayata tutunmaya çalışan ve üçüncü ameliyatını olmayı bekleyen bebeğin doktoru Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Rıza Türköz, anne karnında erken teşhisin tam başarıyı mümkün kılabildiğini söylüyor.

4 günlükken ameliyat

Derya ve Cihan Yıldız çifti, evliliklerinin üçüncü yılında anne ve baba olmaya karar verdi. Müjdeyi aldıklarında büyük bir mutluluk ve heyecanla düzenli kontrol süreci başladı. Her şey yolunda gidiyordu ki minik bebeklerinin anne karnında kalp sorunu tespit edildi. Yıldız ailesi o dakikadan sonra yoğun araştırmalara başladı. Doğum vakti geldiğinde çiftin minik bebekleri, kalbinin sağ tarafı gelişmemiş olarak yani yarım kalbiyle dünyaya gözlerini açtı. Annesinin kucağında birkaç dakika kalabildi ve hemen yoğun bakıma, ardından da dört gün sonra ameliyata alındı. Başarılı geçen ameliyatın ardından 10 gün sonra taburcu edildi. 6. aya geldiğinde de konsey kararıyla ikinci kademe operasyon olan Glenn ameliyatı yapıldı. Anne Derya Taş Yıldız (32), bebeklerinin iki büyük ameliyat geçirdiğini, 2 yaşındayken bir ameliyat daha olacağını anlatıyor. Anne Yıldız “Çok zor günlerdi. Bebeğimizin ameliyatları çok başarılı geçti ve gelişiminin de gayet sağlıklı olması bizi çok mutlu ediyor. Şimdi yalnızca bir ameliyat kaldı, inşallah o da bitince hayat kalitesi daha da iyileşecek” diyor. Pek çok kişinin bebeklerde kalp hastalığı konusunda bilgi sahibi olmadığını belirten anne Yıldız, “Asya’yı görünce de herkes çok şaşırıyor çünkü normal sağlıklı yaşıtlarından hiçbir farkı yok” açıklamasını yapıyor. Baba Cihan Yıldız da kızının yarım kalple doğması dolayısıyla hem büyük bir korku hem de üzüntü yaşadıklarını belirtiyor. Baba Yıldız, kızıyla bol bol oyun oynadıklarını, mevcut sağlık problemi olmadığını kaydederek “Şükürler olsun her şey yolunda. Son ameliyatla tüm zorluklar geride kalmış olacak” diyor.

1 milyon bebekte var

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Rıza Türköz ise günümüzde her yıl 1 milyon yenidoğanın kalp hastası olarak dünyaya gözlerini açtığını söylüyor. Yıldız çiftinin bebeklerinin hastalığının anne karnında tespit edildiğini, bunun da büyük avantaj olduğunu kaydeden Türköz, şöyle devam ediyor:

“Doğumdan sonra bebek pediatrik kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi bölümüne alındı. Kalbinin sağ tarafı yeterince oluşmamıştı, akciğerine normal yoldan kan gitmiyordu. Minik hastamızın durumunu pediatrik kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi ile birlikte değerlendirdikten sonra acil olarak akciğer damarı ile aort damarı arasında suni bir damar yerleştirilmesine (şant operasyonu) ve karıncıklar arasında geçişe izin verecek bir ameliyata karar verdik. Kalbin bir yarısının oluşmadığı doğumsal kalp hastalıklarında, uzun ve etkin bir tedavi sağlamak için seri ameliyatlar gerekir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte bebeklerde kalp hastalıkları anne karnında teşhis edilip erkenden tedavi edilebiliyor, bu da hayati önem taşıyor. Anne adayının acil bir ameliyat gerekiyorsa bu ameliyatı yapabilecek bir merkezde doğumu yapması ve süratli bir şekilde hastalığın tanısının doğrulanarak ameliyata alınması çocukların hayati riskini azaltıyor.”

Yarım kalp ne anlama geliyor?

Peki, kalbin sağ yarısının gelişmemesi, olmaması ne anlama geliyor? Prof. Dr. Türköz, bunu şöyle anlatıyor:

“Aslında bir pompa olarak bilinen normal bir kalpte iç içe, birbirine yapışık iki tane pompa oluyor. Bu pompalardan biri vücudumuza kanı atıyor, diğeri akciğere kan atıyor. Doğumsal kalp hastalıklarının önemli bir kısmında bizim hastamızda olduğu gibi bazen bunun bir yarısı iyi gelişmemiş oluyor ve normalde ayrık olması gerekirken ikisi bir arada oluyor. Kalbin bir yarısının gelişmediği olgulara normal kalp gibi deliği kapatma ameliyatı yapamıyorsunuz. Üstelik bir seri ameliyat gerekiyor. En sonu ise Fontan operasyonu dediğimiz bir operasyon. Buradaki amaç, elinizde iki pompa yerine bir pompa olan kalple normale yakın bir yaşam kalitesini sağlamak.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler