‘Egzersiz ile omurga eğriliği düzeldi’

Skolyoz hastası 9 yaşındaki Ela Coşkun'un annesi kızının hastalığıyla ilgili, 'Egzersizler sayesinde skolyozu 27 dereceden 11 dereceye indi' dedi.

Yayınlanma: 04.07.2017 - 04:11
Abone Ol google-news

Omurga eğriliği olarak bilinen ve sıklıkla gelişme çağındaki 10- 14 yaşındaki kız çocuklarında görülen skolyoz, Türkiye’de yaklaşık 1.5 milyon kişiyi etkiliyor. Bu hastalardan biri de 9 yaşındaki Ela Coşkun. Ela’nın annesi Natali Coşkun, kızının hastalıkla 5 yaşında tanıştığını, egzersiz yaptıklarını ve 4 yıl içinde “Doktorlar, 9 yaşına geldiğinde kızımın ameliyat olması gerektiğini söyledi. Küçük yaşta kızımın ameliyat olmasına karşı çıktık ve başka arayışlara girdik. 3 boyutlu skolyoz egzersiz tedavileri yapan bir merkeze gittik. Ela şimdi 9 yaşında ve 4 sene içersinde yaptığı egzersizler sayesinde skolyozu 27 dereceden 11 dereceye indi. Şimdi doktorlar bile bunu mucize gibi karşılıyor” diyor.

Genellikle ergenlik döneminde ve daha çok kız çocuklarında görülen skolyozun son yıllarda erkek çocuklarda da görülmeye başladığını belirten fizyoterapist Serpil Şakir, ailelere çocuklarının ergenlik dönemlerindeki fiziksel değişikliklerini dikkatli takip etmeleri konusunda uyarıda bulundu. Şakir, özetle şunları kaydetti: “Sağlıklı bir omurgaya arkadan bakıldığında omurların düz bir hat üzerinde dizilmiş olduğu görülür. Yandan bakıldığında ise boyun bölgesinde hafif içe doğru, sırtta dışa doğru ve bel bölgesinde de yine içe doğru olan kıvrımlar vardır. Bunlar omurganın fonksiyonel eğrilikleridir. Tedavi yöntemi olarak omurgayı düzeltmek için uygulanan 3 boyutlu 3D olarak adlandırılan spesifik skolyoza özel düzeltici eğzersizlerden ve manuel uygulamalardan oluşan bir tedavi planı 25-40 derece arasında olan eğriliklerde ve büyümesi devam eden çocuklarda korse ve egzersiz tedavisi birlikte yürütülmeli. 40-45 derecenin üzerindeki eğriliklerde mutlaka uzman bir cerrahı görüşleri alınmalı, cerrahi kriterler değerlendirilmeli.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler