Aşı ile korunun

Ülkemizde 3 milyon kişinin Hepatit B virüsü taşıdığı tahmin ediliyor. Alınabilecek basit önlemler ile hastalık büyük oranda engellenebilir.

Yayınlanma: 26.07.2017 - 20:07
Abone Ol google-news

Hepatit B hem tüm dünyada yaygın olarak görülmesi, hem siroz ve karaciğer kanseri gelişim riskini artırması açısından önemli bir toplum sağlığı problemi. Uzmanlar, “Hepatit B kan ve cinsel yolla bulaşan bir virüs. Kan nakli, kişisel eşyaların ortak kullanımı, korunmasız cinsel ilişki, damar içi ilaç bağımlılarında aynı enjektörün kullanılması ve anneden bebeğe doğum sırasında bulaşabiliyor. Bu tür bulaşma yollarına karşı önlem almak çok önemli” diyorlar.

HIV’den daha bulaşıcı

Dünyada yaklaşık 400 milyon kişinin Hepatit B virüsü ile enfekte olduğu ve tedavisiz kalmaları durumunda her 4 hastadan birinin siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri gibi komplikasyonlarla hayatlarını kaybedecekleri düşünülüyor. Hepatit B virüsü dış ortamda bir hafta canlı kalabiliyor ve Hepatit C’den 10 kat, HIV’den de 100 kat daha bulaşıcı oluyor. Hepatit B ile enfekte olan anneden doğan çocuklar özellikle önemli bir risk grubunu oluşturuyor. Bu nedenle ülkemizde 1998 yılından itibaren her yeni doğana hepatit B aşısı yapılıyor.Hepatit B virüsü vücuda girdikten sonra kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise hastalık oluşturmayabiliyor. Ancak vücut direnç gösteremiyorsa virüs karaciğer hücrelerinin içine yerleşiyor ve burada hızla çoğalarak siroz ile kanser gibi hastalıklara yol açıyor.

İlaç çalışmaları

Hepatit B’nin karaciğer hasarı yaparak hastalık oluşturduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Ümit Ünal, bu hasarı yaparken hiçbir belirti vermeyebildiğini ve hastanın ilk başvurusunda karaciğer sirozu veya karaciğer kanseri tanısı alabildiğini söylüyor. Hepatit B tedavisinde haftada bir defa cilt altına uygulanan iğne tedavileri veya günde bir defa ağızdan alınan ilaç tedavileri kullanıldığını belirten Ünal, şöyle devam ediyor: “Üzerinde çalışılan yeni ilaçlar, virüsün karaciğerden tamamen atılmasını amaçlıyor. Bu tedaviler kullanıma girdiklerinde hepatit B tedavisinde önemli bir milat olacağı düşünülüyor"

Aşı önemli

Hepatit B’den korunmanın en etkin yolunun hepatit B aşısı yaptırma olduğunu kaydeden Ünal, bu nedenle çocukların doğdukları andan itibaren, yetişkinlerin ise bulaşma açısından yüksek riskli bir işkolunda çalışıyorlarsa bir an önce hepatit B aşısı yaptırmaları gerektiğini vurguluyor.

Dövmelerdeki risk

-Hepatitli kişilerin 1. derece akrabaları (aynı evde yaşamasalar bile),

-Aynı evde yaşayanlar,

-Hepatit virüsü taşıyan kişilerle cinsel temasta bulunanlar,

-Dövme ve piercing yaptıranlar,

-Kan kardeşliği öyküsü olanlar,

-HBV’nin yüksek endemik olduğu bölgelerden gelenler ve göçmenler,

-Birden çok cinsel eşi bulunan ve cinsel yolla geçen hastalık öyküsü bulunanlar,

-Hapishanelerde yaşayan ve bakım veren kişiler,

-Kronik karaciğer enzim yüksekliği bulunan kişiler,

-HCV ya da HIV ile enfekte kişiler,

-Diyaliz hastaları,

-Tüm gebe kadınlar,

-Sık kan ve kan ürünleri alanlar,

-Riskli diş tedavisi görenler,

-Kan ve kan ürünleri ile mesleği nedeniyle sık sık temas eden meslek sahipleri

-Bakım ve huzurevlerinde yaşayanlar, zeka ve gelişme geriliği olanlar ve bunlara bakım verenler,

-Kan, plazma, sperm, organ ve doku vericileri.

Karında olan şişkinliğe dikkat

Hepatit B belirti verdiğinde ise aşağıda yer alan yakınmalarla kendini gösteriyor.

-Aşırı halsizlik,

-İştahsızlık,

-Göz aklarında sararma, 

-Kilo kaybı, 

-Karında şişkinlik (karın içinde su birikmesine bağlı)

-Bacaklarda ödem,

-Kanamanın zor durması

- Kanlı kusma önemli, belirtilerini oluşturuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler