Sentetik uyuşturucunun görülmediği il yok

Kaçakçılık İstihbarat Harekât ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanı Ulu, uyuşturucu konusunda ürküten tabloyu açıkladı.

Yayınlanma: 01.03.2018 - 22:52
Abone Ol google-news

İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Harekât ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanı Ömer Ulu, uyuşturucu kullanımıyla ilgili ‘ürkütücü’ tabloyu açıkladı. Buna göre kokainin ikame edildiği ve öldürücü etkisi yüksek uyuşturucu türü metamfetamin’in Türkiye’de kullanım etkisi hızla artıyor. 2017 yılında 81 ilden sentetik kannabinoid’in (sentetik uyuşturucu) görülmediği il hemen hemen yok. 2017 yılında sadece üç ilde, Elazığ, Tunceli ve Bitlis’te sentetik kannabinoid yakalanamadı. Uyuşturucudan ölümlerin en fazla görüldüğü iller ise İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa. İlçelerde ise İzmir Konak ve Adana Seyhan başı çekiyor. Ulu, uyuşturucu ile mücadele amacıyla Meclis’te kurulan komisyonda şu bilgileri verdi.

-Balkan rotası Türkiye’den: Eroinin özellikle Afganistan’da yüzde 75’i üretilmekte ve Afganistan’dan üç rota üzerinden Avrupa’ya doğru hareket etmektedir. Bu rotalardan birisi Kazakistan üzerinden giden kuzey rotası, diğeri Balkan rotası dediğimiz Türkiye üzerinden geçen rota, bir diğeri de Pasifik rotası yani güney rotası dediğimiz açık denizlerden Avrupa’ya doğru yönelmiş rota. Geçen yıl beklenmedik bir şey oldu ve Afganistan’daki afyon üretimi 9 bin tona çıktı. Dolayısıyla dünya her zamankinden çok daha fazla eroin tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Bunun 4 bin 450 tonundan eroin üretildi, o da 425 ton ediyordu. Bu 425 ton eroinin yüzde 32’si Balkan rotası dediğimiz bizim rotamıza yöneldi ve bu 136 tonunun yaklaşık yüzde 30’unu İran’ın yakalamasını öngördük, yüzde 20’si de Türkiye üzerinde yakalandı ve 77 ton eroin Balkan rotası üzerinden Avrupa’ya geçti diye düşünüyoruz.

-Metamfetamin hızla yayılıyor: Metamfetamin ülkemizde de hızla tehdit düzeyini artırmaktadır. Kokainin ikame edildiği uyuşturucu türüdür metamfetamin ve sentetik olması nedeniyle öldürücü etkisi vardır. Bazen basında görürsünüz, iki yıl süreyle metamfetamin kullanan bir kadın veya erkek yaklaşık 20 yaş yaşlanmış olur, yani insan vücudu üzerinde büyük tahribat yapan uyuşturucu türüdür. Özellikle metamfetamin çok pahalı bir uyuşturucu türü olduğu için bazı ülkelerde satılan ilaçlardan damıtmak suretiyle de metamfetamin üretildiğini görüyoruz.

-İİT komite kursun: Dünyadaki uyuşturucuyla mücadelede kurulan uluslararası teşkilatların tamamına yakınının Avrupa’da konuşlandığını görüyoruz. Dolayısıyla alınacak kararlar veya belirlenecek yöntemlerle ilgili Avrupa’nın ciddi bir etkinliğinin olduğunu söylemek mümkün. BM, New York’ta bir de Kazakistan’da yine bir uluslararası teşkilatın merkezi var. Ancak bizim karşı karşıya bulunduğumuz tehdit itibarıyla Türkiye’nin de bir uluslararası kuruluşun kurulmasına öncülük etmesi gerektiği kanaatindeyiz. Özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) altında uyuşturucuyla mücadele komitesinin kurulmasını ve bunun merkezinin de Türkiye olmasını öneriyoruz.

3 ilde yakalayamadık: 2017 yılına gelindiğinde 81 ilden sentetik kannabinoidin (sentetik uyuşturucu) görülmediği il hemen hemen yoktur. 2017 yılında sadece Elazığ, Tunceli ve Bitlis’te sentetik kannabinoid yakalanmamıştır. Onun dışındaki 78 ilde sentetik kannabinoid yakalanmış durumda. Yakalanmaması o ilde olmadığı anlamına gelmiyor maalesef.

-İlk sıra İstanbul ve Ankara: Ölüm oranları bakımından da 2013 yılında 232 olan ölüm sayısı 2016’da 920’ye çıkmıştır, bu da uyuşturucunun ülkemiz açısından önemli bir tehdit haline geldiğini gösteren verilerden birisidir. Yine, bu ölümlerde sentetik oranı 2013 yılında yüzde 15 iken, 2016 yılında yüzde 40 çıkmıştır. Ölümlerde ilk 15 il İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Bursa, Gaziantep diye devam etmektedir. Mesela bir önceki yıl Manisa’da 1 ölüm vakası varken bir sonraki yıl 10’a çıkmıştır bu rakam, ki çok ciddi bir artıştır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler