‘Türkiye travma ülkesi’

40. yılını kutlayan Türk Yoğun Bakım Derneği’nin “Yoğun Bakım Hayata Bağlar” temasıyla düzenlediği “Ulusal Yoğun Bakım Kongresi” Antalya Belek’te yapıldı. Kongreye binin üzerinde bilim insanı katıldı.

Yayınlanma: 22.04.2018 - 22:34
Abone Ol google-news

Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Uyar, Türkiye nüfusunun giderek yaşlandığını belirterek, bu nedenle önümüzdeki yıllarda yoğun bakım servislerindeki yatak sıkıntısının artacağını söyledi. Uyar, yoğun bakım yatak sayısının yeterli olmasına karşın yanlış kullanımı nedeniyle yer sorunu yaşandığını kaydederek “Yoğun bakımlarda yer bulunamamasının en önemli nedeni ara bakım üniteleri ve palyatif (hastanın acı çekmesini önlemek ve yaşam kalitesini artırmak için yapılan uygulamalar) bakım merkezlerinin yetersizliği, ayrıca hasta yakınlarının hastalarına evde bakmayı tercih etmemeleri” dedi.

‘Akılcı kullanım önemli’

Prof. Uyar, sağlık hizmetlerinin bel kemiği olan yoğun bakım servislerinde, yılda yaklaşık 2 milyon hastanın tedavi gördüğünü ve bir yoğun bakım hastasına ortalama 5-6 sağlık profesyonelinin hizmet verdiğini söyledi. Ülkemizde yoğun bakım hizmetlerine ihtiyacın her geçen gün arttığını anımsatan Uyar, “Afetler, trafik kazaları, ateşli-ateşsiz silah yaralanmaları, ev ve iş kazalarının sıklıkla yaşanması nedeniyle maalesef ülkemiz bir travma ülkesi” dedi. Ülkemizde 3 bin 400 kadar yoğun bakım ünitesi, 42 bin yoğun bakım yatağı ve 400 kadar yoğun bakım uzmanı olduğunu anımsatan Uyar, “Yoğun bakım yataklarının akılcı ve etkin kullanımları son derece önemli. Sağlık Bakanlığı’nın, yoğun bakım sonrası palyatif bakım, evde bakım gibi hizmetleri çok iyi ayarlaması gerekir. Ancak böyle davranırsak kaynağımızı en iyi şekilde kullanmış oluruz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler