Gizli bağımlılığa yazılım kalkanı

Meclis Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu, raporunda internet ve sanal oyunlardaki tehlikeye dikkat çekti, önlem istedi.

Yayınlanma: 14.05.2018 - 23:49
Abone Ol google-news

İnternette oyun bağımlılığını, kişinin kendisine ve hayatına zarar verdiğini fark etmemesi nedeniyle “gizli bağımlılık” olarak niteleyen Meclis Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu, raporunda, çocuklarının internet ve oyun kulanımını izleyebilmeleri için ailelere yönelik yazılımlar oluşturulmasını istedi. TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu, uyuşturucu madde bağımlılığı ve yeni bağımlılık türlerinin önlenmesine yönelik taslak raporu hazırladı. Uyuşturucu madde ve son yıllarda hızla artan internet ve teknoloji bağımlılığına ilişkin bilgilendirme yapılan raporda, önlem için alınması gereken tedbirler saptandı. Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaların tamamlanarak kamuoyuyla paylaşması önerisi sunan TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu’nun saptadığı önlemlerin önemli başlıkları şöyle:

-Sorunlarla bağımlılık: Raporda, internet ve teknoloji bağımlılığı da ele alınarak memnuniyetsizlik, yalnızlık, iş stresi, kaygı, depresyon, yabancılaşma, finansal sorunlar, fiziksel güvensizlik, sınırlı sosyal yaşam, arkadaş ortamına uyum sağlayamama gibi nedenlerin bağımlılıkta rol oynadığı ifade edildi. İnternetin aşırı kullanımıyla birlikte; uyku düzeninde bozulma, sağlıksız beslenme, gözlerde kuruluk, bel ve sırt çevresinde ağrı, kişisel temizliği aksatma, yalnız ve mutsuz hissetme, asosyal davranma, özgüvende düşüş, çevreyle ilişkinin zayıflaması ya da kopması, sosyal kaygı düzeyinde ve saldırganlık davranışlarında yükselme, yalnızlaşma sorunlarının ortaya çıktığı ifade edildi.

-Gizli bağımlılık: Dünya nüfusunun yüzde 51.7’sinin internet kullandığı, 4.92 milyar kişinin de mobil kullanıcı olduğu kaydedildi. Oyun bağımlılığı, kişinin kendisine ve hayatına zarar verdiğini fark etmemesi nedeniyle “gizli bağımlılık” nitelemesiyle ayrı olarak ele alındı. Bilgisayar oyunlarında zararlı içeriklerin önüne geçilmesi amacıyla uyarıcı içerikler oluşturulması önerildi. Aileler için çocuklarının internet ve oyun kulanımını izleyebilmelerini sağlayan yazılımların oluşturulması gerekliliği vurgulandı.

-Çok azı filtre değiştiriyor: “Avrupa Çevrimiçi Çocuklar Projesi” anketlerine göre, çocukların yüzde 23’ünün geçen bir yıl içinde cinsel veya pornografik içerik gördüğü belirtildi. Bu çocuklardan arkadaşına, ebeveynine anlatanların yanı sıra yüzde 25’inin internet kullanımını bıraktığı çok azının da filtre veya bağlantı ayarlarını değiştirdiği aktarıldı

-Müfredat ile birlikte mücadele: İnternetin doğru kullanımıyla ilgili yapılacak çalışmalar kapsamında faydalı, sağlıklı, sorumlu, güvenli, bilinçli, işlevsel, çevresel, stratejik, dürüst, bilgili ve sınırlı kullanımı içeren çerçeve kılavuzun okullarda öğretilmesi ve müfredata girmesi gerekliliği vurgulandı.

-Farkındalık eğitimleri: Ailelerin iki yaşın altındaki çocukların zekâgelişimi açısından hiçbir teknolojik cihaza maruz bırakılmamaları gerekliliği noktasında bilgilendirilmesi gerekliliği ifade edildi. Çocuklara ve yetişkinlere, uzun süreli bilgisayar kullanımının neden olduğu ergonomik sorunlarla ilgili farkındalığın artırılmasını amaçlayan eğitimler verilmesi önerisi yapıldı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler