Genç kalmanın sırları

İşte genç ve sağlıklı beslenme önerileri...

Yayınlanma: 10.06.2018 - 21:14
Abone Ol google-news

Diyetisyen Damla Demirtürk, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin herkes için, özellikle de çocukluk döneminden itibaren çok önemli olduğunu belirterek genç ve sağlıklı kalmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: Günlük kalori alımına dikkat edilmeli, yağlı yiyecekler ve kızartmalar azaltılmalı, protein tüketimine özen gösterilmeli, güne kahvaltı ile başlanmalı.” Vehbi Koç Vakfı (VKV) Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Demirtürk, “Günlük alınan kalori miktarı ve besin öğelerini çeşitlendirmek oldukça önemlidir. Gereğinden fazla kalori alındığı zaman fazla kalori vücutta yağ olarak birikir, şişmanlık meydana gelir. Öte yandan, günlük diyet karbonhidrat, protein ve yağ içeriği bakımından da dengeli olmalı, vitamin ve minerallerle su gereken miktarlarda tüketilmelidir. Çeşitli besin öğeleri dengeli olarak tüketilmediği zaman vitamin, mineral ve eser elementlerin eksikliği şeklinde bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir” dedi. Demirtürk, genç ve zinde kalmak için şunları anlattı:

‘Kafeinde aşırıya kaçmayın’

* Günlük kalori alımına dikkat edilmelidir. Hesaplanan kalori miktarı tek başına yeterli değildir. Kalorinin içeriği karbonhidrat, protein ve yağ alımını dengeleyerek planlanmalıdır.

* Alkolden uzak durulmalı, yağlı yiyecekleri ve kızartmaları azaltıp, sofra şekeri, paketli gıdalardaki glikoz şurubu, mısır fruktozu gibi basit şekerlerin tüketimi sıfıra yakın tutulmalıdır.

* Protein tüketimine özen gösterilmelidir. Günlük ideal protein alımı olmadığı durumlarda, kas kaybı yaşanabilir.

* Yapılan hataların başında yağ tüketimini sıfırlamak gelmektedir. Katı yağların tüketimini sınırlandırmak yeterli olacaktır. Doymuş yağ (tereyağ, kuyruk yağı) oranı yüksek besinler daha az tüketilmelidir.

* Güne kahvaltı ile başlamanız günlük kalori alımınızı dengeler. Diğer öğünlerde fazla porsiyonlarda yememenizi destekler.

* Ana öğünler arasında ara öğünlerin de tüketilmesi kan şekeri kontrolüne yardımcı olur. Taze veya kuru meyveler, yoğurt, kefir, yoğurtlu meyveler, meyve ve süt karışımı, kepekli veya tahıllı ekmekle hazırlanan sandviçler, ara öğün olarak değerlendirebileceğiniz gıdalardır.

* Çinko, bakır, manganez, selenyum; A, C ve E vitaminlerini içeren gıdalara günlük beslenmemizde yer vermeliyiz. Ceviz, fındık, badem, buğday, bulgur, kuru baklagiller, havuç, kuşburnu, domates, turunçgiller, maydanoz, yumurta, deniz ürünleri, taze sebze ve meyve gibi gıdaları tüketmek açığı kapatabilir.

* Su tüketimi oldukça önemlidir. Günde ortalama 8-10 bardak su içmeliyiz.

* Yağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye gibi) ve balık çeşitleri tercih edilebilir. Süt ve süt ürünleri de (yoğurt, peynir vb.) günlük besin alımımızda yer verilmesi gereken gıdalardır. Yemeklerinizi haşlama, fırında veya ızgarada pişirmelisiniz. Aşırı şekerli gıdalardan kaçınmalı ve çay, kahve gibi içecekler şekersiz içilmeli veya şeker miktarı azaltılmalıdır. Gıdalardan aldığımız günlük tuz miktarı 6 gramı geçmemelidir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler