Sandık iradesini dikkate alın

Batılı bir kaynak, Türkiye-ABD arasındaki IŞİD’le mücadelenin perde arkasını anlattı

Yayınlanma: 06.08.2015 - 20:04
Abone Ol google-news

Çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklığı aşma konusunda sürpriz bir şekilde başlayan diyalog, Ankara’daki Batılı diplomatlar tarafından da yakından izlemeye alındı. Türkiye’nin yeniden barış ve çözüm sürecine dönmesi için önce şiddet sarmalından kurtulması, bunun için de önce PKK’nin saldırılarına son vermesi istendi.

7 Haziran seçimlerinden bu yana iki ay geçmesine karşın erken seçime gitme olasılığı artarken, Batı’dan, “7 Haziran’daki seçmen iradesinin yansıyacağı bir sonuç olmalı” yaklaşımıyla koalisyonun kurulması mesajı da geldi.

Üs düzey Batılı bir kaynak, gazetelerin Ankara temsilcilerine çözüm süreci, koalisyon çalışmalarını değerlendirdi ve Türkiye’nin ABD ile IŞİD karşıtı mücadele konusundaki mutabakatının detayları hakkında bilgi verdi. Batılı diplomatın değerlendirmeleri şöyle: Koalisyon mesajı

KOALİSYON MESAJI

Sürecin sonunda hangi hükümet çıkarsa çıksın, nasıl bir hükümet çıkarsa çıksın biz bu hükümetle çalışacağız. Fakat bu konuyla ilgili bizim ne düşündüğümüzden daha önemli olan şey, Türklerin bir iç mesele olan mesele olan bu konuda ne düşündükleridir.

ŞİDDET SARMALI

PKK’ye yönelik mücadeleyle ilgili olarak tekrar etmek isterim ki ABD, Türkiye’nin kendi savunma hakkına saygı duymaktadır. Operasyonların PKK tarafından başlatılan saldırılara bir cevap olarak yapıldığını da zaten ifade ettik. Aynı zamanda ABD’nin hem Türkiye hem bölge için arzu ettiği en son şey, son derece yoğun ve uzun süreler devam eden bir anlaşmazlığın ve şiddetin olaylarının yaşanması. Bunu tabi ki görmek istemeyiz. ABD’nin çözüm sürecine ilişkin duruşu, çözüm süreci bir iç meseledir, iç süreçtir ve öyle de sürmelidir. Bu sürece geri dönülmesi için atılacak ilk adım elbette şu anki şiddet sarmalımının kırılmasıdır. Bu yönde atılacak ilk adım da PKK’nın saldırılarına, terör faaliyetlerine son vermesidir.

TÜRKİYE ÇÖZECEK

(KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar’ın ABD’nin PKK ile masaya oturulması için arabuluculuk yapması çağrısı konusunda) Açıklamaları görmediğim için spesifik olarak cevap vermeyeyim. Genel yaklaşım, PKK Türkiye için olduğu kadar ABD için de bir yabancı terör örgütüdür. Şu pozisyonumuz devam ediyor, bu bir iç meseledir. Türkiye’nin çözmesi gereken bir konudur.

DAVET YOK

(Erdoğan Washington’a gitmek istediğini açıklamasına karşın) Herhangi bir ziyaret ya da iki başkan arasında bir toplantı konusunda sizinle paylaşabileceğim bir bilgi yok.

ZERGELE İNCELENMELİ

Türkiye’nin Kuzey Irak’a operasyonu sırasında sivil kayıplar olduğu haberlerini biz de gördük. Haberdar olduk. Türk hükümetinin bu konuda bir inceleme başlatılacağını söylemesinin önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla olayın, gerçeklerin ortaya çıkarılması açısından da bunun en önemli yol olduğunu düşünüyoruz.

TEK BAŞINA OLMAZ

IŞİD’e karşı operasyonlarda Azez-Cerablus arasında uçuş yapan uçakların, yapılan uçuşların güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için çok dar bir hava koridorundan söz ediyoruz... Bu nedenle Türkiye’den bağımsız, müstakil hava operasyonları yapmamasını biz istedik. Yakın gelecekte TSK’nın IŞİD’e karşı geniş operasyonlarda bulunmasını bekliyoruz. Hava operasyonları konusunda teknik görüşmeler üsrüyor. Uçakları nasıl uçacağı nereden uçacağı gibi...

ÜS TEKLİFİ

Askeri yetkililer üzerinde çalışıyor. Bunun kapasiteyi artıracağına inanılırsa başka üsler de kullanılabilir. Bu yönde bize bir teklif var. Eğer gerekli olursa kullanılacak. Türkiye birden fazla üssün açılması konusunda teklifi var.

PYD YEREL ORTAK

 ABD’nin 4 adresten yapmakta olduğu ve Türkiye’den yapmaya başladığı süreç, yerel güçlerin desteklenmesi ve sonucunda IŞİD’in bu topraklardan çıkarılmasının sağlamak. Biz birleşik Suriye’yi destekliyoruz. Öyle bir hükümet olmalı ki etnik ve dini kökenlere bakılmaksızın, tüm unsurların temsil edilmeli. PYD’ye şunu çok açıklıkla ifade ettik ki Suriyeli Araplar, Türkmenler, kimi yerlerde Suriyeli Kürtler güvenli olduğunu hissettiklerinde bu yerlere dönebilmeliler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler