'Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün'

Meclis'te görüşmeleri süren "2015 bütçesi" Ankara'da düzenlenen büyük miting ile protesto edildi. KESK ve DİSK'in organize ettiği mitinge çok sayıda sendikanın yanı sıra sivil toplum örgütleri ile CHP ve ÖDP'li bazı parti yöneticileri de destek verdi.

Yayınlanma: 13.12.2014 - 21:30
Abone Ol google-news

Meclis’te görüşmeleri süren “2015 bütçesi” dün, Ankara’da düzenlenen büyük miting ile protesto edildi.

KESK ve DİSK’in organize ettiği mitinge çok sayıda sendika katıldı. KESK ve DİSK’e bağlı sendikaların yer aldığı mitingde “bütçe” ve “Kaç-Ak Saray” protesto edildi. Mitinge, sivil toplum örgütleriyle CHP ve ÖDP’li bazı parti yöneticileri de destek verdi.

Mitinge katılan gruplar, sabah saatlerinde Ankara Garı’nda bir araya gelerek, mitingin düzenleneceği Sıhhiye Meydanı’na yürüdü. KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile DİSK Genel Başkanı Kani Beko mitinge katılanlara hitap etti.

Mitinge katılanlar, “Saraylara değil halka bütçe”, “Kahrolsun faşist diktatörlük” gibi sloganlar attı. Konuşmasında, Meclis’te görüşülen bütçenin halkın bütçesi olmadığını sık sık tekrar eden Kani Beko, Kaç-Ak Saray’ı da sert sözlerle eleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İtibardan tasarruf olmaz” sözünü hatırlatan Beko, “İtibar dedikleri, tanesi bin liraya alınan altın kadehler, 10 bin liralık klozetler, saraylar, lüks uçaklar” dedi.

 

‘Tasarruflar işçi ücretinden yapılıyor’

Beko, Erdoğan’ın kullandığı ve atasözü olarak değerlendirdiği “İtibardan tasarruf olmaz” sözünü kimsenin bilmediğini, ancak “Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar” atasözünün herkes tarafından bilindiğini ifade etti. Beko, “Türkiye’de altın kadehlerden değil işçi ücretlerinden tasarruf ediliyor. Milyonlarca insan açlık sınırının altında. İşçi güvenliğinden de çok güzel tasarruf ediliyor. Bu yüzden Türkiye’de 11 ayda 1723 işçi öldü. Yani Türkiye, altı kere Soma faciasını yaşadı. Alın size itibar” dedi.

Mitingde konuşan KESK Başkanı Lami Özgen, kalabalığı Türkçe, Kürtçe ve Arapça selamladı. Bütçenin yurttaşın zenginliği olduğunu ve AKP’nin bunu istediği gibi kullanamayacağını belirten Özgen “AKP halktan topladığı vergilerle kendi rejimini inşa ediyor. Torba yasalarla devleti şirketleştiriyor. Var olan yetkiler AKP hükümetine yetmiyor. Daha fazla yetki veren yasaları şimdi Meclis’te. ‘Makul şüphe’ yasası Meclis’ten geçer geçmez bir gencimiz Yüksekova’da katledildi” dedi.

Miting, Soma’dan gelen maden işçilerinin sahneye çıkmasıyla sona erdi. Soma’dan gelen işçiler, arkadaşlarından selam getirdiklerini belirterek “Soma’da sermaye değil, sendikalar ve işçiler kazanacak” dedi. Eyleme CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ile İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve TMMOB temsilcileri de katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler