Sarraf konuşursa yanarlar

ABD’de tutuklanan Rıza Sarraf’ın ‘konuşacağı’ iddiaları, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında ismi geçen Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve çok sayıda ismi rahatsız edecek.

Yayınlanma: 02.04.2016 - 22:29
Abone Ol google-news

ABD’de tutuklanan 17- 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının kilit isimlerinden işadamı Rıza Sarraf’ın içli dışlı ilişkileri, verdiği pahalı hediyeler, vizelerinde kolaylık sağlanması, koruma tahsis edilmesi gibi konular ile ilgili konuşması, başta eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Egemen Bağış olmak üzere çok sayıda ismi rahatsız edecek. Sarraf’ın konuşması durumunda rahatsız olacak o isimler ve TBMM Soruşturma Komisyonu raporundan yansıyan ifade, belge ve bilgiler...

EGEMEN BAĞIŞ

Vize karşılığı 500 bin dolar rüşvet iddiası

Eski AB Bakanı Egemen Bağış, Sarraf’tan vize karşılığında 500 bin dolar rüşvet aldığı iddiasıyla ilgili, “Sarraf, babasının İtalya vizesi için benden yardım istedi. Herkesin kolaylıkla yapabileceği bir işlem için 500 bin dolar verilmesi iddiası akla uygun bir iddia olamaz” dedi.

Bağış, “Kolaylıkla alınabilecek bir vize için neden size başvuruldu?” sorusu üzerine, “Bu bir yorum, ben yoruma cevap veremem” demekle yetindi. “Sarraf aleyhinde haberi engellemek için 500 bin dolar aldığı iddiası”yla ilgili olarak Bağış, “Sarraf, tanıdığı bir siyasetçiye durumu şikâyet etmek üzere beni arıyor, kendisine şantaj yapıldığını ifade ediyor. Ben de konuyu Hüseyin Çelik’e ilettim” demekle yetindi, ancak “Gazeteci şantajını neden AKP’ye yöneltiyor” sorusuna yanıt vermedi. Çikolata kutusunda Sarraf’tan 500 bin dolar rüşvet aldığı iddiasıyla ilgili olarak, “Bu şahsın evime çikolata, kıyafet, bir gömlek ve kravat gönderdiği doğrudur. Hediyeleşmek bizim kültürümüzde var. Benim de kendisine almış olduğum hediyeler var” derken, Sarraf’ın adamlarına ‘çikolata kutusuna 500 bin dolar koyun’ talimat içerikli tapelerin sorulması üzerine, “Kendisine sorun” dedi.

MUAMMER GÜLER

Sarraf’ın 3 aracına özel plakalar

Soruşturma sürecinde Sarraf’a 2 yakın koruma ve 3 arabasına da “korunan araç plakası” verildiği ortaya çıktı. Dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, komisyona konuyla ilgili olarak, “Bu tedbirler ilgili valiliklerin kararıyla alınmaktadır. 3 adet sivil plaka tahsisine ait onay ise benim değil müsteşar yardımcısının imtasını taşımaktadır ve bu da rutin bir işlemdir. Bu konuda benim herhangi bir yönlendirme yapmam veya talimat vermem de sözkonusu değildir” ifadesini verdi. Telefon tapelerinde ise Güler’in oğlu Barış Güler’in koruma ve plaka tahsisi konusunda Sarraf’la görüşmeleri komisyon raporuna yansıdı.

ZAFER ÇAĞLAYAN, KARDEŞİ VE OĞLU

700 BİN TL’LİK SAAT, 2,4 MİLYON LİRALIK HAVALE, PİYANO ...

- Zafer Çağlayan: Sarraf’ın rüşvet olarak kendisine hediye ettiği 700 bin liralık saat ile piyanoya ilişkin olarak Çağlayan, “Piyanoyu Sarraf hediye etti, ama parasını ödedim, hatta eşimin parasıyla ödedim. Saat takmayı severim, alırım. Benim işim çok, yoğun çalışıyordum. Onu Rıza Sarraf, yurtdışından getirtti. Ama parasını elden ödedim” dedi. Çağlayan, komisyona saatin parasını ödediğine ilişkin bir otel antetli kâğıda Rıza Sarraf imzalı “Saat bedeli olan 240 bin Avroyu Zafer Çağlayan’dan teslim aldım” notunun yer aldığı bir yazıyı gönderdi. Çağlayan, Sarraf’ın işleri karşılığında komisyon tarifesinin kendisine yüzde 0.4, Halk Bankası’na da yüzde 0.5 uygulandığı iddiasına yanıt vermek istemediğini söylemekle yetindi.

- Kardeşi Şenol Çağlayan: Sarraf’ın ortağı Abdullah Habbani, Zafer Çağlayan’ın kardeşi Şenol Çağlayan’ın banka hesabına 30 Ekim 2012 tarihinde 2.4 milyon lira gönderdi. Aynı para 3 gün sonra 2 Kasım 2012’de kardeşi tarafından Zafer Çağlayan’ın hesabına aktarıldı. Çağlayan, komisyonda verdiği ifadede, sözkonusu parayı hisse devri karşılığında kardeşinden aldığını, Habbani ile kardeşinin ilişkisini bilmediğini söyledi.

Şenol Çağlayan ise kardeşi Zafer Çağlayan’a gönderdiği 2.4 milyon TL’nin kaynağını, “Simay Altıncılık’a altın bozdurulması” olarak açıklarken, söz konusu altını yeğeni Kaan Çağlayan’ın düğününde tanıştığı Rıza Sarraf’ın yönlendirmesiyle Simay Altıncılık’a bozdurduğunu söyledi. Zafer Çağlayan’ın komisyona sunduğu yazıya göre ise, oğlu Kaan Çağlayan 12 Nisan 2013 tarihinde evlendi. Raporda yer alan belgeye göre ise, Simay Altıncılık’ın gider pusulasında altın bozdurma tarihi Kaan Çağlayan’ın düğününden 6 ay önce, 31 Ekim 2012 olarak yer aldı.

- Oğlu Kaan Çağlayan: Çağlayan, oğlu Kaan Çağlayan’ın Türkiye Finans Katılım Bankası’ndaki hesabına yatırılan 2.5 milyon lirayı açıklaması istenince, “Bu konu benim malvarlığımla ilgili değil, oğlumun da mal beyanı verme mecburiyeti yoktur” demekle yetindi. Çağlayan, Sarraf’ın oğluna 2 milyon dolar, 2 milyon Avro ve 1.5 milyon rüşvet gönderdiği iddiası ile tapelerde oğlunun para teslimatından sonra kendisine mesaj atıp atmadığı gibi birçok soruya “yasadışı dinleme” diye yanıt vermedi, oğlunun Sarraf’la bir ilişkisi varsa bunun kendisinin dışında olduğunu söyledi. Çağlayan, oğullarının aldığı taşınmazların kaynağını ise düğünlerinde takılan altınlarla açıkladı.

ZİYA ALTUNYALDIZ

1.5 TON ALTIN YÜKLÜ UÇAĞA KOL AYLIK

Dönemin Gümrük Müsteşarı: Sarraf’ın 1.5 ton altın yüklü Gana’dan getirdiği uçakla ilgili yaşanan sıkıntı üzerine Çağlayan’ın devreye girdiği iddiasıyla ilgili olarak, “Onur Kaya (Çağlayan’ın özel kalem müdürü) beni aradı. Böyle bir uçak geldiğini, beklediğini, bekletildiğini. Her sorunu olan vatandaşa ifade ettiğim gibi ‘Evet, bakarım, ilgilenirim’ demişim doğal olarak. Sonuçta, konuyu incelemeden birşey söylemek mümkün değil. Bu olayda da arkadaşlarımdan bilgi istedim. Bu bilgi sonucunda böyle bir uçağın İstanbul’a indiği, uçakta eksik belgeler olduğu, bu belgeler nedeniyle uçağın beklediği ve belgelerin tamamlanmasıyla birlikte işlemlerin yasalar çerçevesinde yürütüleceğine dair bilgi geldi, konu kendi mecrasında yürüyor. Konuyu idarenin yönetimine o haliyle bıraktık. (Geri dönüş yaptınız mı sorusu üzerine) Kendi yasal çerçevesinde yürüdüğü için kimseye bir şey söylemedim. O yüzden de geriye dönüp şöyle bir işlem yaptım diye konuşma da yapmadım. Kargonun ne olduğunu bilmiyordum.

Onur Kaya’nın tapelerde ‘Bizimki de biraz önemsediği için sizi direkt aradım’ ifadesindeki ‘bizimki’nin kim olduğu sorusu üzerine “Ben Sayın Çağlayan’ın olduğunu düşünüyorum” dedi. Altunyaldız, 1 Kasım seçimlerinde AKP’den milletvekili seçildi, halen TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanlığı görevini yürütüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler