Savaş arası Kürt zirvesi

Kürt temsilciler, Barzani’nin çağrısı üzerine Dohuk’ta bir araya geldi

Yayınlanma: 15.10.2014 - 10:38
Abone Ol google-news

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin çağrısı üzerine PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ve Suriye’deki diğer Kürt partilerinin temsilcileri Rojava’daki son durum ve Rojava’daki Kürtler arasındaki sorunların çözümü için 2011’deki Erbil mutabakatının ardından ikinci kez biraraya geldi.

IŞİD’in Irak’ın Sincar (Şengal) bölgesinde Ezidi Kürtler ve Türkmenlene saldırıları Irak, Iran, Suriye ve Türkiye’deki birçok siyasi olumuşun bir cephe altında toplanmasına neden oldu. IŞİD Rojava’nın Kobani bölgesine 1 ay önce başlattığı ağır saldırı, Irak ve Suriye’de aralarında zaman zaman siyasi çekişme yaşanan Kürt siyasi parti ve oluşumlarını biraraya getirdi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani’nin çağrısıyla 2011 yılının Temmuz ayında Erbil’de toplanan ve ittifak oluşturmaya karar veren Suriyeli Kürtler, bu ittifakın bozulmasının ardından yine Barzani’nin çağrısıyla Irak’ın Dohuk kentinde bir araya geldi.

Kürt kaynakları böylesi önemli toplantıların genel olarak Erbil’de ya da Barzani’nin başkanlık sarayının bulunduğu Selahaddin beldesinde yapıldığını bildirdi. Ancak
toplantı için Dohuk’un seçilmesi dikkat çekti. Barzani’nin Dohuk’a yaklaşık 40 dakika mesafede bulunan Rabia bölgesinde IŞİD ile peşmerge güçleri arasında
yaşanan şiddetli çatışmaları komuta ettiği için Dohuk’tan
ayrılmak istemediği, savaş topraklarında düzenlenen bir zirveyle IŞİD’e mesaj vermek istediği için toplantının Duhok’ta yapılmasına karar verildiği belirtildi. Toplantı ayrıca ABD Başkanı Barack Obama’nın aralarında Türkiye ve Suudi Arabistan’ın da olduğu yaklaşık 20 ülkenin genelkurmay başkanları ve üst düzey askeri yetkilileriyle IŞİD ile mücadele stratejisini ele alacağı toplantıyla aynı gün yapıldı. Kürt yetkililer bu duruma dikkat çekerken, konuyla ilgili yorum yapmadı.

Sır gibi saklandı

Toplantının yeri dün gün boyu basından sır gibi saklandı. Suriye’den gelen Kürt örgütlerinin temsilcileri, basını atlatmak için hedef şaşırtıp, her seferinde toplantı yerinin bir başka nokta olduğunu söyledi. Uzun süren bu şaşırtmadan sonra toplantının yapılacağı nokta açıklandı. Ancak toplantının yapıldığı Duhok’taki karargaha birçok basın mensubu alınmadı. Girebilen basın mensupları da iki dakika görüntü aldıktan sonra dışarı çıkarıldı.

Kürt birliği konuşuldu

Dohuk’ta Peşmerge karargahında dün saat 17.30 sıralarında başlayan toplantıya Rojava’da yönetimi elinde bulunduran ve IŞİD’e karşı mücadele eden PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’in yanı sıra Batı Kürdistan Halk Meclisi Tev-Dem (MGRK) ile Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) bünyesindeki siyasi partilerin temsilcileri, KDP ve KYB’nin üst düzey yöneticileri de katıldı. Toplantıda ENKS heyetinde 11, Tev-Dem heyetinde, ise 7 kişi hazır bulundu. 2 saatten fazla süren ve saat 20.00 sıralarında tamamlananan zirvede IŞİD saldırılarına karşın Rojava’nın savunulması ve Suriyeli Kürtlerin birliğinin sağlanması konusunda görüşmeler yapıldı. Zirvenin ilk gününden net bir sonuç çıkmazken, zirveye bugün devam edilmesi kararı alındı. PYD Eş Başkanı Müslim otele dönerek odasında dinlenmeye çekilirken, PYD yetkilileri kendi aralarında bir toplantı yaptı. Diğer Kürt partilerinin temsilcileri ise ortada görünmedi. Salih Müslim, toplantıda kendilerinin herhangi bir talep dile getirmediklerini, PYD’nin talep aktarmaktan çok dinlediklerini söyledi. Müslim, toplantının içeriğine ilişkin detay vermedi.

Türkiye’nin komşusuyuz

Zirveye davet edilen Suriyeli Kürt partilerin yetkilileri, toplantıdaki asıl amacın Kürt birliğinin sağlanması olduğunu bildirdi. Toplantıdan önce gazetemize konuşan Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi (Yekiti) Genel Sekreteri Mihyadin Şeyh Ali, Kobani’deki son durumu sormamız üzerine “Eğer Ahmet Kaya, Ahmet Arif ve Turgut Özal yaşasalardı, bu soruya verecekleri yanıt sadece ‘Maalesef, maalesef, maalesef’ olurdu. Ama Türkiye hükümeti Kobani’den yükselen çığlığı duymuyor. Orada siyasi bir kriz var ve derhal çözülmesi lazım. Aksi halde Kobani’nin de durumu, Rojava’nın da durumu iyi olmayacak. Kürtler burada yapılacak bu toplantıyla aralarındaki sorunları aşıp birlik olmalı. Türkiye’den öncelikli isteğimiz, insani yardımların ulaştırılması için dar koridor açılmasına olanak sağlanması. Biz Mısır’da, Somali’de ya da başka bir yerde değiliz. Biz 910 kilometre boyunca Türkiye’nin komşuları olan, birbirimize göbekten bağlı insanlarız. Bizim Türkiye üzerinde hakkımız var, onların da bizim üzerimizde çünkü biz komşuyuz. Türkiye bize iyi olmalı” dedi.

Birlik çıkmasını umut ediyoruz

Birlik Partisi Genel Sekreter Vekili Mustafa Mihamed Meşayikh da Kobani’ye insani yardım ulaştırılması için Türkiye’den gerekli adımları atmasını talep etti. Meşayikh
“Vatanımız IŞİD bombası altında ve biz ayrıç duramayız. Bu toplantıdan birlik çıkmasını umut ediyoruz. Esad’ın Baas’ına karşı, IŞİD’e karşı birlik olmalıyız. IŞİD’e karşı Türkiye tedbir almalı. Bu hastalık Kobani’yi geçerse daha sonra sınırı aşıp Türkiye’ye girer. Türkiye de bundan kurtulamaz” diye konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler