Savaşta kritik aşama

IŞİD’in Kobani’ye saldırısının 24. gününde bölgeden sokak sokak çatışma haberleri geldi. Ambulanslar Türkiye’ye gün boyu yaralı direnişçi taşırken, uluslararası yardım çağrıları yapıldı.

Yayınlanma: 07.10.2014 - 23:43
Abone Ol google-news

IŞİD’in Kobani’ye yöneliksaldırıları 24. gününü geride bırakırken, YPG ile IŞİD arasındaki sokak savaşı kritik aşamaya geldi. ABD öncülüğündeki koalisyon önceki gece ve dün Kobani ve çevresindeki IŞİD hedeflerini vururken, bombardımanın çok etkili olmadığı bildirildi. Kobani Kantonu Sözcüsü Mehmud Beşar ve Kürt yetkili İdris Nahsen, uluslararası yardım çağrısı yaparken, 48’i yaralı yüzlerce kişi Mürşitpınar’dan Türkiye’ye getirildi. Suruç’ta Kobani’yi gören hâkim tepelerde tanklar mevzilerini korusa da önceki güne göre sayıları azaldı. Yer yer jandarma timlerinin siper alarak arazide bekledikleri görülürken, sınır hattına siviller yaklaştırılmadı.

Kobani’deki yerel kaynakların Cumhuriyet’e verdikleri bilgiye göre IŞİD’in önceki akşam Kobani’nin doğu mahallelerine girmesiyle başlayan sokak savaşı kritik bir aşamaya girdi. Dün de Kobani’nin doğusundaki dış mahalleler ve Mıştenurtepesi civarında şiddetlenerek devam ederken, IŞİD’in Mıştenur tepesinden sivillerin bulunduğu alanlara tank ile atış yapıyor. IŞİD’in şehre özellikle güney ve batı cephelerinden yüklendiği belirtilirken, Kobani’nin merkezinde hâlâ Kürt bayraklarının asılı olduğu belirtildi. Silahlı İslamcı gruplarıdestekleyen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD’in güney ve batıda aralarında inşa halinde bir hastane binası olmak üzere bir dizi binayı ele geçirdiğini, çatışmaların üçüncü haftasında yarıdan fazlası cihatçılar olmak üzere 20 sivil, 173 Kürt savaşçı ve 219 IŞİD militanı olmak üzere 412 kişinin öldüğünü iddia etti. Öte yandan Hawar Haber Ajansı’nın (ANHA) haberine göre önceki akşamdanitibaren başlayan çatışmalarda doğu kesiminde 20, güney cephesinde 40 olmak üzere 60 IŞİD elemanı öldürüldü, 30 IŞİD militanı da sağ olarak yakalandı.

Kobani’den bir Kürt yetkili İdris Nahsen, AFP’ye telefonla yaptığı açıklamada, IŞİD’in şehri almak için olanca gücüyle yüklendiğini söyledi. Nahlen, “Uluslararası toplumun yardımına ihtiyacımız var. Ya da onlar bizi bitirecek” dedi. Kobani Kantonu Sözcüsü Mehmud Beşar, Kobani’de direnişin devam ettiğini, ancak kent ambargo altında olduğu için göç eden insanların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirterek insani yardım çağrısında bulundu.

Yaralılar getiriliyor

Çatışmalarda yaralanan ve yaşamını yitiren çok sayıda YPG’li, Mürşitpınar Gümrük Kapısı’ndan Türkiye’ye alınarak, tedavi edilmek üzere Suruç ve Şanlıurfa’daki hastanelere götürüldü. Mürşitpınar Gümrük Kapısı’nda yaralıların geçişini HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan ile Faysal Sarıyıldız koordine etti. Sarıyıldız, önceki akşamdan bu yana 48’i yaralı 350 kişinin Kobani’den Türkiye getirildiğini bildirdi. Yetkililer ise 700 kişi nin Türkiye’ye sığındığını söyledi.

Sınır sivillere yine yasak

Kobani’de çatışmaların şiddetlenmesi üzerine sınır hattındaki güvenlik önlemleri sürdürüldü. Kobani’yi gören hâkim tepelerde tanklar mevzilerini korusa da önceki güne göre sayılarının azaldığı gözlendi. Yer yer jandarma timlerinin siper alarak arazide bekledikleri görülürken, sınırhattına siviller yaklaştırılmadı.Gazeteciler de güvenlik gerekçesiyle bölgeden uzaklaştırdı.

Bu sırada gaz bombası kapsülünün isabet ettiği bir evde maddi hasar meydana geldi. Kobani’den çok sayıda yaralı getirilmesi gönüllü sağlık hizmeti ihtiyacı doğurdu. Demokratik Toplum Kongresi Sağlık Meclisi, Türk Tabipleri Birliği ile SES’ten oluşan bir heyet, Sağlık Bakanlığı ile görüşerek Suruç’a gönüllü hekim gönderilmesi talebinde bulundu. SES Genel Başkanı Gönül Erden, bakanlığın bu talebi reddettiğini söyledi.

NATO kınamalı

Almanya’dan Sol Parti parlamenterlerinden oluşan bir heyet dün Kobani’yi ziyaret etti. Almanya Federal Meclisi milletvekili Annette Groth, “Belediye ve yurttaşlar sığınmacılara kendileri yardım ediyor. Bu durumu görünce doğrusu utandım. Artık Türk hükümetinin IŞİD’e desteğinden vazgeçmesi gerekiyor. NATO’nun Türkiye’nin bu yaptığını açık bir şekilde söylemesi ve kınaması gerekiyor” dedi.

ABD öncülüğündeki koalisyonun savaş uçakları önceki gece ve dün IŞİD hedeflerini vurdu. Uçaklar Kobani’nin güneyi ile batısı arasında kalan Til Şeir ve Kaniya Mişedi köyleri arasına en az 9 kez bomba attı. Mıştenur’un davurulduğunu belirten Kobani’den aktivist Mustafa Ebdi, “Ama IŞİD orada toplanmış değildi. Vurmaları gereken başka yerler vardı” dedi. Hava bombardımanı Suruç’tan duyulurken, yükselen duman kütlesi de sınırdan görüldü. Sınırdaki nöbet eylemleri sürüyor. Küçükkendirci köyü yakınlarında nöbet eylemi yapan gruplara güvenlik güçleri gaz bombalarıyla müdahale etti. Bu sırada bir evin camından giren gaz bombası nedeniyle evde maddi hasar oluştu. TOMA, Suruç merkezi istikametine iki kilometre boyunca araç konvoyuna ve yürüyerek kaçanlara tazyikli suyla müdahale ederek bölgeden uzaklaştırdı. Çatışmalarda yaralanan ve yaşamını yitiren çok sayıda YPG’li, Mürşitpınar Gümrük Kapısı’ndan Türkiye’ye alınarak, tedavi edilmek üzere Suruç ve Şanlıurfa’daki hastanelere götürüldü.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler