SBS sonuçları için iptal kararı

Ankara 18. İdare Mahkemesi, yanlış hesaplanan 2013 Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarını iptal etti. Danıştay’a itiraza hazırlanan MEB kararın “kaos” yaratacağını ileri sürdü. Danıştay’da benzer karar çıkarsa öğrencilerin okulları değişmeyecek ancak mağdur öğrenciler açısından tazminat davası gündeme gelecek.

Yayınlanma: 18.04.2014 - 21:52
Abone Ol google-news

Ankara 18. İdare Mahkemesi, daha önce CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın ile öğrenci Defne Sena Uzuner’in başvurusu üzerine yürütmesini durduğu 2013 yılında yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarını iptal etti. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yürütmeyi durdurma kararının ardından “Hiçbir çocuğumuzu mağdur etmeyiz”demişti. Ancak mahkeme, gerekçeli kararında, “MEB’in savunmalarına ve iddialarına itibar etmediğini” açıkladı. Yine de MEB, inadını sürdürecek ve karara karşı Danıştay’a itiraz edecek.

MEB, SBS sonuçlarının açıklanmasında Almanca ve Fransızca testlerini İngilizce testi cevap anahtarı kullanılarak hatalı okumuştu. Hatalı değerlendirme kabul edilmiş ve 718 öğrencinin puanı düzeltilmişti. Ancak sınava katılan 1 milyonu aşkın öğrenci için yeniden sıralama yapılmamış, eşit puanı olanlar aynı sıralamada gösterilmişti. Eğer MEB ilk günden sınav sonuçlarını yeniden değerlendirme kararı vermiş olsaydı ve tüm öğrencilerin puanları yeniden hesaplansaydı, bu mahkeme süreci yaşanmayacaktı. MEB bu düzeltme yoluna gitmeyince CHP’li Ayaydın ve Uzuner isimli öğrenci SBS’nin iptali için dava açtı. Mahkeme taraf olmadığı gerekçesiyle Ayaydın’ın başvurusunu reddederken Uzuner’in başvurusu kabul edildi.

Mahkeme MEB’e itibar etmedi

Ankara 18. İdare Mahkemesi’nin 31 Mart’ta aldığı karar dün Uzuner’e tebliğ edildi. Kararda, “Sınava katılan 1 milyon 112 bin 604 öğrenci dikkate alındığında sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde göz ardı edilen bir kuralın veya hesaplama yapılacak en küçük bir hatanın birçok öğrencinin hakkını etkileyebilecek potansiyele sahip olduğunun kabulü gerekmektedir. Yapılacak yeni bir değerlendirme sonucunda standart sapmadaki binde 3’lük değişimin yerleştirme puanındaki etkisinin on binde bir düzeyinde olduğu ve söz konusu değişimin öğrenci yerleştirmedeki etkisinin yok denecek kadar az olduğu MEB tarafından savunulmuş ise de muhtemel değişimin öğrenci yerleştirmesindeki etkisinin, puanların yeniden hesap edilerek yerleştirmenin buna göre yapılması ile ortaya çıkacağı açık olduğundan anılan iddiaya itibar edilmemiştir” ifadeleri kullanıldı.

‘Rahat olun’ demişti

Oysa yürütmeyi durdurma kararının ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı kameraların karşısına geçip “Biz hiçbir çocuğumuzu mağdur etmeyiz, hiçbir çocuğumuzu okulundan alıp başka bir yere göndermeyiz. Bunlar kazanılmış haktır. Öğrenciler rahat olsun. Tatil başlıyor, iyi bir tatil geçirsinler” demişti.

MEB inadını sürdürecek

MEB’in karara karşı Danıştay’a itiraz etmesi bekleniyor. MEB, dava süreci devam ederken yürütmeyi durdurma kararının kabul edilmemesinin ardından SBS sonuçlarında yeniden değerlendirme yapmıştı. 4 öğrencinin hak ettiklerinden bir alt tercihine, 99 öğrencinin de hak ettiklerinden üst tercihlerine yerleştirildikleri ortaya çıkmıştı. 99 öğrenci kazanılmış haklarından dolayı bir alt tercihine indirilmemiş ancak 4 öğrenciye üst tercihlerine geçebilecekleri teklifinde bulunulmuştu. Edinilen bilgiye göre 4 öğrenciden 3’ü bu talebi kabul etmedi, 1 öğrenci ise süre istedi. Ancak düne kadar bu öğrenci bakanlığa bir bildirimde bulunmadı.

99 öğrenci hâlâ hak etmediği lisede

Ancak 99 öğrencinin hak etmedikleri halde üst tercihlerine gitmesine birçok öğrenci de tepki göstermişti. “Kendi hakkını” kazanan öğrencilerin de hak etmeden üst tercihine yerleşen 99 öğrenci nedeniyle “mağdur” oldukları değerlendirmeleri yapılmıştı. Bakanlık Danıştay’dan da benzeri sonuç çıkarsa sıralamayı yeniden yapacak. Ancak geçen yıl okullarına yerleşen öğrenciler 1. sınıfın tamamladığından tüm öğrencilerin kazanılmış hakları olacak ve okullar değiştirilmeyecek. Bu süreçte “manevi” tazminat davaları gündeme gelebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler