SBS sonuçları iptal! Şimdi ne olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ikinci dönemin başlayacağı 10 Şubat'a kadar, sınavları yeniden değerlendirmesi, sonuçları yeniden açıklaması, tercihleri yeniden toplaması, yerleştirmeleri de yeniden yapması gerekiyor. Yani binlerce öğrenci 1. dönemde okuduğu liseyi 2. dönemde değiştirecek...

Yayınlanma: 15.01.2014 - 13:54
Abone Ol google-news

Ankara 18. İdare Mahkemesi 1 milyon 112 bin öğrencinin ve ailelerinin hayatını ilgilendiren şok bir karar verdi. 

Skandal Temmuz 2013'te ortaya çıkmıştı

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretime geçiş için düzenlenen Seviye Belirleme Sınavı son kez Haziran 2013'te düzenledi. Son sınavın sonuçları 12 Temmuz 2013 tarihinde açıklandı. Açıklanmasının ardından bir skandal ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Almanca ve Fransızca testlerinin sonuçlarını, İngilizce testi yanıt anahtarını kullanarak değerlendirdiği belirtildi. 

CHP Milletvekili Aydın Ayaydın, skandal gelişmesinin ortaya çıkması üzerine TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyerek, hatalı işlemin giderilmesi gerektiğini, 1 milyon 112 bin adayın sonuçlarının yeniden değrelendirmesi gerektiğini açıkladı. 

MEB, hatasını iftira etmişti

Ancak Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, 1 milyon 112 bin adayın değil, Almanca ve Fransızca testine giren 718 adayın sınavının yeniden değerlendirileceğini açıkladı. Ancak bu açıklama, yapılan hatanın itirafı olarak değerlendirildi.

Hemen karar verilmeliydi

Aydın Ayaydın da 718 öğrencinin değil tüm adayların sınav sonuçlarının okullara yerleştirilmeden önce değerlendirilmesi gerektiğini belirterek Ankara 18. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Ankara 18. İdare Mahkemesi 10 Ocak tarihinde SBS sınav sonuçlarının yürütmesini durdurdu.  

Ve MEB, yeni bir kaos ile karşı karşıya kaldı.

Karar hemen değil 9 ay sonra 

Çünkü Ankara 18. İdare Mahkemesi, hemen vermesi beklenen yürütmeyi durdurma kararını yaklaşık 9 ay sonra verdi. Öğrenciler hatalı olduğu 9 ay sonra mahkeme kararı ile belirlenen sınav sonuçlarına göre liselere yerleşti. 

Bakanlık olağanüstü toplantı halinde...

İlk olarak Ankara 18. İdare Mahkemesi'nin karar tarihi belirleyici. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararını 10 Ocak tarihinde verdi. Kararın bugün yani 15 Ocak'ta Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'ne ulaşmış olması durumunda, 22 Oack tarihine kadar itiraz süresi bulunuyor. 

Kararın açıklanmasının ardınan Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarının Ankara'da olağanüstü toplantı yaptığı öğrenildi.

Bakanlık tanınan süre içinde itiraz etmezse, 1 milyon 112 bin aday ve ailesinin hayatını ilgilendirecek gelişmeler yaşanması bekleniyor.

Olası gelişmeler şöyle:

Milli Eğitim Bakanlığı mahkeme kararı doğrultusunda, 1 milyon 112 bin adayın sonucunu en kısa sürede yeniden hesaplaması gerekecek.

Yeniden hesaplanan puanlara göre binlerce adayın puan sıralamaları değişecek.

Liselerin değişmesi gerekebilir

Sıralamaların ve puanların değişmesi durumunda öğrencilerin Eylül 2013 tarihinden bu yana sınav sonuçlarına göre yerleşerek okuduğu liseleri de değiştirmesi gerekecek. 

10 Şubat'a kadar yetişirse...

Yeniden hesaplamanın ardından öğrencilerin tercihlerinin yeniden alınması gerekecek. Tüm bu işlemlerin ikinci dönemin başlayacağı tarih olan 10 Şubat 2014 pazartesi gününe kadar yetişmesi durumunda, binlerce liseli öğrenci, birinci dönemi okuduğu liseyi terk edip yeni bir lisede derslere girecek

10 Şubat tarihine kadar yetişmemesi durumunda ise öğrenciler ikinci döneme de yanlış hesaplama ile yerleştikleri okullarda başlayacak.

Uzmanlandan alınan bilgiye göre, bakanlığın bu seçenekleri işletmek dışında bir çaresi bulunmuyor.

 

Flaş... Danıştay'dan SBS kararı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler