Selamünaleyküm Yoldaşlar

Sosyalist Enternasyonal izlenimleri

Yayınlanma: 11.11.2013 - 22:35
Abone Ol google-news

CHP’nin ev sahipliğinde dün istanbul’da başlayan Sosyalist Enternasyonal’in en ilginç konuklarından biri sosyal demokrat, sosyalist ya da komünist olmadığı halde bu tür bir toplantıda konuşmacı olarak yer alan Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Ahmet el Carba idi. Suriye’de rejime karşı muhalefet eden sol kanattan hiç kimseyi bulamayan Enternasyonal yetkilileri söz hakkı verdikleri Carba’dan en “iyi sosyalizm”in nasıl olacağını da duyacaklarını tahmin ediyorlar mıydı acaba? Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın sosyalizm adına yaptıklarının sosyalizmle ilgisi olmadığını söylerken,“Suriye halkı sosyalizmi öğrenmelidir” bile diyebildi Carba. Selamınaleykümle başlayıp, yine aynı cümleyle sonlandırdığı konuşmasında iktidara övgüler yağdıran, Türkiye’ye de teşekkür eden Carba sosyalist enternasyonelde konuşma yapan belki de tek "antisosyalist" figür oldu.

Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala’nın Ortadoğu gerçeklerini pek kavramadığı belli olan konuşmasının da gösterdiği gibi Sosyalist Enternasyonal, bölge dengelerinden pek haberdar değil. Artık bir “bahar” olmadığı konusunda hemen herkesin hemfikir olduğu sürecin “demokrasiye” evrildiğini iddia etmesi dikkat çekiciydi. Libya’nın, Tunus’un, Mısır’ın içinde bulunduğu durumdan haberdar değilmişcesine.

Konuştuğum davetliler arasında bulunan Filistinli El Fetih hareketi yetkilisi Abdullah Abdullah’ın, “keşke söz alıp bunuları burada anlatsanız” dememe yol açan sözleri de çok ilginçti. Filistinli yetkililerin aksine, İsrail işgali bitmeden bir barışın asla olmayacağını kesin bir dille ifade etti Abdulah. “Gerçekçi olalım, ABD ve batılı güçler istemedikçe bu sorun çözülecek gibi değil” sözleri de onun. İran Kürdistanı Komünist Partisi (Komala) Yetkilisi Halid Hüseyinzade de bana İran ile batılı güçler arasında görüşmeler yapılmasına destek vermekle beraber bu görüşmelerin kapsamının sadece nükleer, değil, “demokrasi ve insan hakları”nı da kapsaması gerektiğini belirtti ısrarla. “Herkesin bilmesi gereken şey Kürtlerin durumunun Türkiye’de, Irak’ta, Suriye’de iyiye giderken, İran’da her geçen gün daha kötü durumda olmasıdır” demeyi de ihmal etmedi.

Papandreu Kıbrıs’tan umutlu

Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yeni bir taslak metnin ortaya çıkacağı ve Nisan 2014’te adada her iki halkın onayına sunulacağı olası bir referandumun “henüz çok başlangıç” olduğunu belirtti. Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada “çözüm için umudunu hep koruduğunu” belirten eski Yunanistan Başbakanı Papandreu, konuyla ilgili tüm tarafların, iki halkın da onaylayacakları bir çözüm için “çok çalıştıklarını” kaydetti. Papandreu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gittikçe sertleşen üslubu konusunda ne düşündüğünü soran Cumhuriyet muhabirine yanıt vermedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler