Sendikalar Taksim'de kararlı

İstanbul’da 1 Mayıs için polis alarma geçti. Taksim’de kutlamalara yine izin yok. Sendika ve sivil toplum örgütleri, Beşiktaş ve Şişli’den Taksim’e çıkmaya çalışacak. Valilik 21 bin polis, 62 TOMA görevlendirdi.

Yayınlanma: 29.04.2015 - 21:51
Abone Ol google-news

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı öncesinde, İstanbul’da sıkı güvenlik önlemleri alındı. Taksim’de kutlamalara izin verilmezken, kentte 21 bin polisin görev yapacağı, 62 TOMA’nın olaylara müdahale edeceği belirtildi. DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Birleşik Haziran Hareketi’nin de aralarında bulunduğu sendika ve sivil toplum örgütü temsilcileri de Beşiktaş ve Şişli’den Taksim’e çıkmaya çalışacak. Dün akşam, “Taksim Meydanı ve civarı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için uygun görülmemiştir” açıklamasını yapan Valilik, yalnızca sendika ve konfederasyonun temsilcilerinin, Kazancı Yokuşu’na çelenk bırakmalarına izin verecek.

Sendika ve sivil toplum kuruluşlarının 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı Taksim’de kutlama ısrarı, yasaklarla engellenmek isteniyor. Emniyet Genel Müdürlüğü de 1 Mayıs öncesi alarma geçti.

 

Polis kuşatması

Taksim Meydanı’nın demir bariyerlerle çevrileceği 1 Mayıs günü, İstiklal Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Mete Caddesi, Gümüşsuyu, Sıraselviler, Divan Kavşağı, Şişli’de DİSK önü, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe, TOMA ve zırhlı araçlarla güvenlik çemberine alınacak. Geçen yıl Taksim, Şişli ve Beşiktaş bölgelerinde yoğunlaştırılan önlemler, bu yıl Okmeydanı sokaklarını da kapsayacak. Toplanmaya başlayan göstericilere, alanlara çıkmalarını beklenmeden müdahale yapılacak. İstanbul Emniyeti, 1 Mayıs için diğer şehirlerden de takviye polis talebinde bulundu. Gün boyu polis helikopterleri ise canlı olarak alacakları görüntüleri MOBESE merkezine aktaracak. Okmeydanı, Dolapdere, Gazi Mahallesi, Gülsuyu ve Sancaktepe’de de çevik kuvvet polisleri bekletilecek. Alanlar, kutlama öncesi bomba eğitimli köpeklerle aranacak. Olaylarda kullanılacak TOMA’lardan ikisinin Güneydoğu Anadolu’da kullanılan Ejder TOMA olacağı, olası olaylara gaz yerine tazyikli suyla müdahale edileceği kaydedildi.

 

Finükiler de iptal

1 Mayıs’ta Levent - Yenikapı ve Kabataş - Taksim seferleri de yapılmayacak. Taksim’e giden metro ve finiküler seferleri ise iptal edildi. Metro seferleri Levent - Hacıosman arasında yapılacak. İstanbul’un en yoğun ulaşım hattı olan Metrobüs’ün ise 1 Mayıs’ta seferlerinin iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. 1 Mayıs’ta İstanbul Hava Sahası üzerinde helikopter gibi uçuş yapacak hava araçlarına izin verilmeyecek. Yalnızca Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı ve askeri hava araçları uçabilecek.

İDO da 1 Mayıs tatilinin cuma gününe denk gelmesi sebebiyle oluşan yoğunluğu karşılamak için açıkladığı ek seferlerinin sayısını artırdığını açıkladı. 1 Mayıs tatili nedeniyle, bugün, yarın ve pazar günü ek sefelerin sayısı 24’ten 51’e çıktı.

 

Taksim'e çıkış rotaları

1 Mayıs günü DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Halkevleri, Birleşik Haziran Hareketi, Sosyalist Demokrasi Partisi’nin de aralarında bulunduğu gruplar Beşiktaş’ta toplanacak. Alınteri, Kaldıraç, Partizan, Halk Cephesi, Mücadele Birliği, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu gibi gruplar ise Şişli’den; EMEP ise Cevizlibağ’dan toplanarak Taksim’e çıkmaya çalışacak. Yalnızca Taksim Meydanı ve çevresinde 10 bin polisin görevlendirileceği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon