Sınırda tampon tartışması

IŞİD’in önceki gün bombalı araçlarla Kobani’ye düzenlediği saldırılarla ilgili, YPG ve HDP’den sonra bölge halkı da bombalı araçların Türkiye’den Kobani’ye gittiğini, askerlerin saldırdan önce kendilerini sınırdan uzak durmaları konusunda uyardığını iddia etti.

Yayınlanma: 01.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Admenek köyünde askerlerin durduğu güvenlik noklarının 3 hafta öncesine yaklaşık 2 kilometre geri çekilmiş olması dikkat çekerken, bölge halkı bunun IŞİD’in daha rahat hareket etmesini sağladığını söyledi. Sınırda düzenlenen eylemde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise “TMO binasına ait olan buğday silolarından gün boyunca IŞİD’li teröristler Kobani’ye ateş açmıştır. Saldırıyla ilgili hükümetten hala bir açıklama yok. Biz olayla ilgili görüntüleri dosya yapıp Başbakana göndereceğiz” dedi.

IŞİD’in önceki gün Kobani’de Mürşitpınar Sınır kapısının yakınlarında bombalı araçlarla saldırmasının ardından kentteki saldırılar dün sabah saatlerine kadar sürdü. 4 YPG’linin öldüğü, 23 kişinin yaralalandığı bomabla saldırıyla ilgili ise Suruç’un Küçükkendirdi köylüleri çarpıçı iddialarda bulundu. Görgü tanıkları, IŞİD’in önceki gün bombalı araçlarla düzenlediği saldırıyı mayınlı araziden Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) sızarak yaptığını iddia etti. Türkiye üzerinden 2 aracın Mürşitpınar Sınır Kapısına gittiğini anlatan köylüler, araçlardan birinin sabaha karşı 04.30’da Kobani ile Türkiye arasındaki demir yolunun Türkiye tarafında kalan mayınlı araziden hareket ettiğini ve toprak mahsulleri ofisine girdiğini, diğer aracın ise Suruç’u Mürşitpınar üzerinden Kobani’ye bağlanan Türkiye içindeki devlet yolundan gelip Mürşitpınar’dan Kobani’ye girdiğini iddia etti. Köylüler, askeri araçla köy köy gezen güvenlik güçlerinin kendilerin sınırdan uzaklaştırma yönünde uyardığını ileri sürdül

 

Türkiye güvenlik sınırını 2 km çekmişti

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını yoğunlaşması ve IŞİD Suriye tarafındaki Mürşitpınar Gümrük kapısına yoğun havan topu saldırıları düzenlemesi üzerine güvenlik güçleri yaklaşık 2 ay önce sınır kapısındaki güvenlik koridorunu 2 kilometre geri çekmişti. Askerlerin ve zırhlı araçların durduğu Admenek köyündeki güvenlik noktalarının da 3 hafta öncesine göre yaklaşık 2 kilometre geri çekilmesi dikkat çekti. Yöre halkı, bunun IŞİD’in bölgede daha rahat hareket etmesini sağladığını anlattı.

Abdullah: Türkiye’den başka buraya gelecek yol yok !

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve Kobani Kontanu Başbakan Yardımcısı Halid Berkel, bombalı aracın infilak ettiği noktada incelemelerde bulundu. Abdullah, IŞİD’in en şiddetli saldırılarından birini gerçekleştirdiğini belirterek, “DAİŞ (IŞİD), Türkiye üzerinden bomba yüklü bir aracı getirerek burada patlattı. Başka bir yol da buraya gelmiyor. Sınır kapısı dışında bir aracın buraya ulaşması ve infilak etmesi mümkün değil. Kapı da buraya birkaç metre uzaklıkta. Yine DAİŞ, buğday silosunun orasında, doğu tarafında tren hattının olduğu bölgeden, Türkiye topraklarından saldırdı. DAİŞ, Türkiye toprakları üzerinden hem kapıyı ele geçirmek hem de Kobani’ye başka bir yerden de müdahale etmek istedi” diye konuştu.

Türkiye’den açıklama bekliyoruz

“Nasıl oluyor da Türk askerinin ve zırhlı araçlarının gözü önünde DAİŞ, gelip kapıdan geçip burada araç patlatılıyor? Türk yetkililer bunun cevabını vermeli” diyen Abdullah, “ Bizim Türkiye ile bir sorunumuz yok. Ama IŞİD Türkiye’den nasıl geçer; anlam veremiyoruz. Bunun aydınlığa kavuşması lazım, Türkiye’nin açıklama yapmasını bekliyoruz. Eğer IŞİD Türkiye üzerinden geliyorsa bu tehlike bir politikadır. Eğer bu olay genel bir politika değilse o zaman Türkiye sorumluları açıklasın” diye konuştu.

Demirtaş: “Görüntüler elimizde Başbakan’a sunacağız”

DBP’nin çağrısıyla dün sınırda eylem düzenlendi. Eyleme, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, HDP Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan ve Ayla Akat Ata ile partililer katıldı. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gaziantep mitinginde “Kobani düştü düşecek” dediğini dikkat çekerek, “Hiç kimsenin hesaplayamadığı bir direniş oldu. Yanlızca küçük bir kasaba değil, 77 gündür buradaki güçler faşizme ve barbarlığa karşı savaşıyor. IŞİD, 77 gündür ele geçerimediği Mürşitpınar ınır kapasına yönelik Türkiye topraklarını kullanarak 5 intihar saldırı yapmıştır. Başbakan, Vali ve Genelkurmay bunu inkar ediyor. Fakat görüntü ve fotoğraları da var. Dosya halinde bunları sayın Başbakan’a göndereceğiz. Arkamızdaki TMO binasına ait olan buğday silolarından gün boyunca IŞİD’li teröristler Kobani’ye ateş açmıştır. Bu Genelkurmay ve hükümetin bilgisi dahilinde mi olmuştur? Bunu soracağız. Bunu soruşturacağız ve peşini bırakmayacağız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler