Sınırdaki insan zincirinde bir ölüm

Kobani’ye bir grup gençle birlikte geçmek isteyen 28 yaşındaki sosyolog Kader Ortakaya’nın askerlerin müdahalesi sırasında yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.

Yayınlanma: 07.11.2014 - 09:12
Abone Ol google-news

Özgür Sanat Girişimi üyesi sanatçılar, IŞİD saldırıları altındaki Kobani’ye destek vermek için Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin Boyde köyünde insan zinciri oluşturmak istedi. Sanatçılar, sınırın her iki  yakasında da araçlarıyla bekleyen Kobanililer ve köylüler tarafından sloganlarla karşılandı.

Sanatçılar adına Ferhat Tunç, basın açıklaması yapmak istediği sırada güvenlik güçleri kalabalığa gaz  bombalarıyla müdahale etti. Yaşanan gerginlik sırasında sanatçılardan Ali Baran ve Adil Aslan ile 75  yaşındaki Mustafa Kılıç ve Naif Aslan adlı yurttaşlar yararlanarak hastaneye kaldırıldı. Atılan gaz bombalarından etkilenen çok sayıda kişi de fenalaştı. Aynı saatlerde insan zinciri eylemine katılan bir  grup genç Suruç’tan Kobani’ye geçmek istedi. Tel örgüleri aşarak Kobani’ye geçmek isteyen gençlerin üzerine görgü tanıklarının iddiasına göre sınırda bulunan askerler tarafından gaz bombası  ve gerçek mermilerle ateş açıldı. Bu sırada Toplumsal Özgürlük Platformu üyesi olan sosyolog Kader  Ortakaya (28) başından vurularak yaşamını yitirdi. Ortakaya’nın gaz bombası kapsülüyle mi yoksa  mermiyle mi vurulduğu konusunda açıklama yapılmadı.

Ortakaya’nın cenazesi arkadaşları tarafından Kobani’ye götürülürken, cenazenin daha sonra Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye getirileceği bildirildi.

Anadolu Üniversitesi sosyoloji mezunu olan ve Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi’nde yüksek  lisans yapan Ortakaya, Diyarbakır’da kadın akademisinde çalışmıştı. Ortakaya, 30 Eylül’de Facebook hesabına şunları yazmıştı: “Her devrim küçük bir kıvılcımla başlar. Ve vardır her namlunun ucunda bir   yaşam ateşi. Böyle büyük düşler de yolculuklarla başlar. Ve serüvenciler düşer bu yollara.”

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi “Bize ateşli silahla yaralanma veya ölüm iddiasına ilişkin herhangi  bir durum intikal etmedi” dedi.

‘Tek bir mermi atılmadı’

Bölgedeki askeri kaynaklar ise “Bizim eylemcilere müdahalemiz sırasında tek bir mermi atılmadı.  Olayın provakosyon olduğunu düşünüyoruz” dedi. Kanaklar, Ortakaya’nın vurulduğuna ilişkin Türk  tarafındaki adli mercilerde herhangi bir bilgi bulunmadığını da söyledi. Kaynaklar Ortakaya’nın vurulduysa Kobani’de vurulmuş olabileceğini Türk askerinin olaylara müdahale sırasında yalnızca gaz  kullandığını, tek bir mermi bile atmadığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon