'Sınırı geçen kim' tartışması

Hükümete göre, “PYD, IŞİD’e karşı başarısız, onun için psikolojik harekat” peşinde. HDP’li Ayhan ise ”, Peşmerge savaşmıyor, PYD için ölümü de göze almıyor,“ÖSO ise sadece kendisine verilen bir mahelleyi savunuyor, sıcak savaşa girmiyor”

Yayınlanma: 02.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Hükümet ile HDP arasında ipleri geren “6-7 Ekim olayları”nın ardından HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın“IŞİD, Kobani topraklarına Türkiye’den saldırdı. Fotoğraf görüntüler var” iddiasına hükümet kanadından, “Ellerindeki görüntüler PYD’lilere ait” yanıtı geldi. HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ise Kobani’de kanton yetkililerinin kendisini arayarak, “Türkiye sınırından ateş edildiği” şikayetinde bulunduğunu söyledi.

Hükümet kanadı, ABD’nin hava desteğine karşı başarı PYD’nin, IŞİD karşısında başarı sağlayamadığı için “psikolojik harekat yaptığı” görüşünde. Hükümet kaynakları, Demirtaş’ın dile getirdiği “IŞİD’ci” iddialarını yalanlarken, tam tersine, PYD’lilerin Türkiye’ye geçtiğini savunuyorlar. Hükümet kaynakları bu konuda şu görüşleri dile getiriyorlar:

 PYD’liler IŞİD’in Kobani’deki saldırılarından kaçarak TMO’nun silosuna sığındılar. IŞİD’in Türkiye sınırına 20 metre kadar yaklaştığı doğru. HDP’nin ya da kimin elinde ne görüntü varsa koysunlar. Burada sistematik bir yalan var. Sınırda 5 patlama olduğu doğru, bunlardan birinin araçla yapıldığı doğru. diğer 4 patlama, canlı bomba olabilir. Sözde Kobani’nin yüzde 80-90’ınını ele geçiren PYD, Kobani’de aslında sadece 150-200 metre kadar ilerleyebildi. ABD’nin hava operasyonlarıyla verdiği desteğe rağmen ilerleyemediler. PYD’liler, IŞİD’i görünce kaçıyorlar, sonunda da gelip Türk bayrağının altına TMO’nun silosuna sığındılar. Ancak bu bilgiler bilinçli olarak PKK uzantılı Rami Abdurrahman tarafından yayıldı. PYD’liler savaşmıyor. Peşmerge zaten onlar için ölümü göze almıyor, savaşmıyor. Silah giriş çıkışını sağlıyor. ÖSO ise sadece kendi hakimiyetindeki bir mahellede varlığını sürdürüyor. Sistematik yalan söylüyorlar, Kobani’de kaybediyorlar. TMO’nun 3 silosunun ön yüzü Kobani’ye dönük, sırtı bizim sınırımıza dönük. Ama silolar adeta tampon bölgeye dönüşen 1 km’lik alanda kalıyor. Askerin haberi olunca bölgeye panzerleri yolluyor ama bu panzerlerin IŞİD’ci taşıması akıllara ziyan bir iddia. Komutan panzerleri, buradaki savaşçıları uzaklaştırın diye yolluyor. Zaten bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri var. Türkiye’nin IŞİD’e destek vermesi söz konusu değil. Yenildikçe kirli bir propaganda yapıyorlar.”

HDP kanadı ise sınırdan geçenlerin IŞİD’ci olduğu konusunda ısrarlı. Olay günü hem Kobani kantonundan yetkililerle, hem de Ş.Urfa valiliği başta olmak üzere Türk yetkililerle görüşerek saldırganların kimliğini tespit etmeye çalışan HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ise şu iddialarda bulundu:

“Sabah 05:00 civarında bomba yüklü araçla Kobani’ye geçerek saldırı yaptılar. 4 tane de canlı bomba vardı. Eşzamanlı olarak IŞİD'ciler sınır kapısına saldırdılar. Bu saldırıyı yaparken Türkiye topraklarını kullandılar. Kobani’deki Kanton yetkilileri beni aradı ve Türk sınırından ateş açıldığını, Türk askeri değilse karşılık vereceklerini, Türk askeriyse niye ateş açıldığını sordular. Ben de Valilik ile görüştüm. Valilik bana Türk yetkililerin ateş açmadığını söyledi. Görgü tanıkları da bana IŞİD’cilerin ateş açtığını söyledi. Ben Türk askeri IŞİD için yol açmış diyemem ama güvenlik güçlerinin zaafiyeti olabilir. Bazı unsurlar Genelkurmay’a rağmen eylem yapmış olabilir. çünkü asker, akşamları güvenlik nedeniyle 1 aydır sınırda beklemiyor, 1 km gerisindeki karakolda bekliyor. Köydekilerin de dürbünle yaptığı gözleme göre 18 kişi TMO binasına sığınmış oradan ateş açmış. ”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler