Demokrasi rotası

Millet ittifakı, 24 Haziran’dan sonra yapacaklarına dair tutum belgesi açıkladı. Ana hedefler: Kuvvetler ayrılığı ve demokratik siyasal sistemin inşası.

Yayınlanma: 21.06.2018 - 22:51
Abone Ol google-news

24 Haziran seçimlerine saatler kala CHP, İYİ Parti, SP ve DP’nin bir araya gelerek oluşturduğu Millet İttifakı seçim sonrası ittifakın izleyeceği politikalara yönelik tutum belgesini dün açıkladı. Belgenin açıklanmasının ardından dört partinin genel başkan yardımcıları soruları yanıtsız bıraktı. Millet İttifakı tutum belgesinde; dört partinin farklı program ve dünya görüşünü muhafaza ederek vatandaşların siyasi tercihlerinin Meclis’te eksiksiz yansıması ve temsilde adaletin amacıyla 24 Haziran seçimlerine Millet İttifakı adı altında katıldığı belirtildi.

Henüz takvim yok

Tutum belgesinde, “Memnuniyetle ifade ederiz ki; Millet İttifakı, ittifak protokolünde ortaya konulan temel ilke ve hedefler doğrultusunda büyük bir uyum içindedir. Bu çerçevede Millet İttifakı’nın bizatihi varlığı; ülkemizde oluşturulmaya çalışılan toplumsal ayrışma ve kutuplaşmayı önemli ölçüde azaltmış, her türlü provokatif tutumlara rağmen insanımızın özlediği huzur, kardeşlik ve güven ortamı içinde adil ve güvenli bir seçimin yapılmasına ciddi anlamda katkı sunmuştur” denildi. Belgede parlamenter sisteme dönüş süreciyle ilgili takvimlendirme yer almadı. Tutum belgesinde; 24 Haziran’ın ardından ittifakın izleyeceği politikalara yönelik ipuçları sıralandı. Bu kapsamda belgede; ittifak protokolünde ortaya konulan temel ilke ve hedefler kapsamında 24 Haziran’dan sonra elde edilecek Meclis çoğunluğu ve seçilecek cumhurbaşkanı adayı ile tek kişinin otoritesine bağlı hale gelen Türkiye’nin siyasal sisteminin yeni yasama döneminde zaman kaybetmeksizin kuvvetler ayrılığı ilkesine ve çoğulcu demokrasi esaslarına göre rekabetçi demokratik siyasal zeminin tüm gerekleri ile inşa edileceği belirtildi.

‘OHAL derhal kaldırılacak’

Belgede, söz konusu inşa sürecinde Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin kuvvetler ayrılığı ilkeleri ve Meclis denetimi esasına göre kullanılmasının sağlanacağı ifade edildi. Hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanacağı belirtilen tutum belgesinde, OHAL’in derhal kaldırılacağı vurgulandı. Tutum belgesinde terörün her türlüsüyle kesintisiz, etkin ve kararlı bir mücadele yürütüleceği kaydedildi; ifade ve basın özgürlüğü başta olmak üzere tüm hak ve özgürlüklerin yurttaşlar ve kurumlar tarafından kullanılmasının temin edileceği ifade edildi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler