Bürokrasinin gözü kulağı Saray’da olacak

Aralarında Merkez Bankası Başkan ve yardımcıları da olan üst düzey kadrolar Cumhurbaşkanı kararıyla atanacak, tazminat ve ikramiyeleri Cumhurbaşkanlığı’nca belirlenecek.

Yayınlanma: 10.07.2018 - 21:50
Abone Ol google-news

Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlandı. Kararname ile üst düzey kamu görevlilerinden kimlerin Cumhurbaşkanı kararıyla, kimlerin Cumhurbaşkanı onayı ile atanacağı da belirlendi. Buna göre, Cumhurbaşkanı kararıyla atanacakların görev süreleri Cumhurbaşkanı’nın görev süresi ile sınırlı olacak. Bu madde şu anda görevde bulunanlar hakkında da uygulanacak. Görev süreleri sona erenler yeniden atanabilirken, görev süreleri sona ermeden de Cumhurbaşkanı’nca görevden alınabilecekler. Ayrıca bu kişiler sözleşmeli olarak da çalıştırılabilecek. Sözleşme taban ve tavan ücretleri ise doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

Cumhurbaşkanı kararıyla atanacak kadrolardan bazıları şöyle: MİT Başkanı, MGK Genel Sekreteri, Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri, Savunma Sanayi Başkanı, Bakan Yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı Ofis Başkanları, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurum ve kurul başkanları, TOKİ Başkanı, Özelleştirme İdaresi Başkan ve yardımcıları, valiler, büyükelçiler, daimi temsilci/delegeler, Türkiye Maarif Vakfı mütevekilli heyet üyeleri, Yunus Emre Vakfı mütevelli heyet üyeleri, AFAD Başkanı, Gelir İdaresi Başkanı, SGK Başkanı ve yardımcıları, KOSGEB Başkanı, bakanlıkların teftiş kurulu başkanları, Vergi Denetim Kurulu Başkanı, genel müdürler, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü. Kararname ile Cumhurbaşkanının onayı ile atama yapılacak kadrolar da belirlendi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyeleri, il emniyet müdürleri, kaymakamlar, Sayıştay savcılarının da aralarında bulunduğu birçok kadroya Cumhurbaşkanı onayı ile atama yapılacak. Cumhurbaşkanı’nın kararı ya da onayıyla atama yapılmayacak olan kadrolara ise Cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan veya atamaya yetkili amirler tarafından atama yapılacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakan bu yetkisini alt kademedeki yöneticilere devredebilecek.

Kamu görevlisi olmayanlar arasından üst kademe kamu yöneticisi kadrolarına atananlardan görevleri sona eren veya görevden alınanlara tazminat ödenip ödenmemesi ve tazminat miktarı da Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Kamu görevlileri arasından üst kademeye atanan kişilere görev süresi sona erdiğinde veya en az 1 yıl görev yaptıktan sonra görevden alınanlara emeklilik aylığı bağlanmasına hak kazanmış olmaları şartıyla yaş haddi beklenmeksizin emekli olmaları durumunda emekli ikramiyeleri yüzde 30 ile yüzde 50 fazlasıyla ödenecek. Bu tutar Cumhurbaşkanı tarafından bir kat artırılabilecek.

BAZI KADROLARA SÜRE İSTİSNASI

Kararnamede Cumhurbaşkanı kararıyla atanan, ancak görev süresi Cumhurbaşkanı’nın görev süresi ile sınırlı olmayan kadrolar da belirlendi. Buna göre Diyanet İşleri Başkanı, YÖK üyeleri, rektörler, ÖSYM Başkanı, Merkez Bankası Başkanı ve başkan yardımcıları, TÜİK Başkanı, TÜBİTAK Başkanı, TRT Genel Müdürü, düzenleyici ve denetleyici kurum başkan ve üyeleri (Üyeleri TBMM tarafından belirlenen RTÜK hariç), TMSF Başkan ve üyeleri, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkan ve üyeleri, İç Denetim Koordinasyon Kurulu üyeleri, Yazma Eserler Kurumu Başkanı, Adli Tıp Kurumu Başkanı, Sayıştay Başsavcısı 4 yıl görev yapacak. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı ile Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanı ise 3 yıl görevde kalacak. Bunların dışında Cumhurbaşkanı onayı ile atanacak olan Merkez Bankası Para Politikası kurulu üyeleri ile TRT Yönetim Kurulu üyeleri ile Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan tarafından atanacak olan Talim Terbiye Kurulu Başkanı da 4 yıl görevde kalacaklar. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonların oluşturulması, iptali ve kullanılmasında da Cumhurbaşkanlığı’na yetki verildi. Sürekli işçi ve sözleşmeli personel pozisyonları için de Cumhurbaşkanlığı belirleyici olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler