Yargıya Bakanlık tornası

Erdoğan’ın 1 numaralı kararnamesiyle yargı mensuplarına eğitim vermek için kurulan Hâkim ve Savcı Eğitim Merkezi, Adalet Bakanlığı’na bağlandı

Yayınlanma: 10.07.2018 - 21:53
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan 1 numaralı kararnameyle yargıya meslek öncesi eğitim vermek için kurulan Hâkim ve Savcı Eğitim Merkezi, Adalet Bakanlığı’na bağlandı. Anayasa değişikliğine uyum kapsamında çıkarılan 703 sayılı kararnameyle Türkiye Adalet Akademisi lağvedilmiş, yasası da yürürlükten kaldırılmıştı. Kararnamede, bunun yerine Hâkim ve Savcı Merkezi kurulduğu ifade edilmişti. Bu merkezin; bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip bağımsız bir kurum olup olmayacağı soru işareti yaratmıştı.

Sorunun yanıtı, dün Erdoğan tarafından yayımlanan 1 numaralı kararnameyle netleşti. Kararnamede, Adalet Bakanlığı’nın görev ve yetkileri düzenlendi. Bu kapsamda Hakim ve Savcı Eğitim Merkezi, bakanlığa bağlı Eğitim Dairesi Başkanlığı’nın altında konumlandırıldı. Hâkim ve savcı adaylarının eğitimi, tamamen bu dairenin başkanlığına verildi. Eğitim Dairesi Başkanlığı’nın görevleri arasına “Adli ve idari yargı hakim ve savcıları ve noterler ile talep halinde avukatların, meslek öncesi ve meslek içi eğitimleri ile adalet hizmetlerine yardımcı personelin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimlerini yürütmek”, “Hâkim ve Savcı Eğitim Merkezi ve personel eğitim merkezleri ile diğer eğitim kurum ve tesisleriyle ilgili işleri yapmak” ifadeleri eklendi. “Hâkim ve Savcı Eğitim Merkezi” de ayrı bir madde ile düzenlendi. Merkez bir müdür, iki müdür yardımcısı sorumluluğunda görev yapacak ve “yeteri kadar” hakim atanacak. Meslek öncesi ve meslek içi eğitime alınacak kişiler, kapasite ve ihtiyaç durumuna göre bakanlık tarafından belirlenecek.

İdari yargıda ‘Hukuk’ şartı kalktı

703 nolu KHK’de skandal bir değişiklik de yer aldı. İdari hâkim olmak için hukuk fakültesi mezunu olma şartı kararnameyle kaldırıldı. Kararnamenin 136’ncı maddesine göre, idari yargı adaylarında, “hukuk fakültesinden mezun olmak ya da bakanlığın ihtiyaç durumuna göre belirleyeceği diğer alanlardan en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış olmak” şartları aranacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler