İYİ Parti'de tek aday

İYİ Parti lideri Akşener’in olağanüstü kurultay kararı ile başlayan deprem, parti içinde yeniden yapılanma çağrısına dönüştü. Başkanlık Divanı, Akşener’i yeniden ve tek aday olarak gösterme kararı aldı.

Yayınlanma: 23.07.2018 - 22:22
Abone Ol google-news

24 Haziran seçimlerinde beklenen sonucu alamadığı için eleştirilen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Afyon Kampı’nda beklenmedik bir şekilde yeni sürecin başlangıcını işaret etti. Akşener’in ilk olarak seçim gecesi yakın kurmaylarına “İsterseniz kurultaya gidelim” dediği, ilk Genel İdare Kurulu toplantısında da “Sorumluluğu almaya hazırım” şeklinde konuştuğu öğrenilirken, Afyon Kampı’nda ise bazı partililerin eleştiri sınırını aşması üzerine son olarak kurultay kartını masaya koyduğu belirtildi. Akşener’in kamptaki son konuşmasında “Bedel ödemekten yoruldum” diyerek, MHP’deki kongre sürecinden, parti kuruluşuna ve seçimlerde, bütün enerjisini gelen talepleri karşılamak için harcadığı siteminde bulunduğu öğrenildi.

Kampta istifa kararından vazgeçirilse de olağanüstü kurultay kararı alan Akşener, aday olmayacağını açıklayarak İstanbul’a geçti. Partililerde şok etkisi yaratan açıklama, Akşener’in kuruluş sürecinin ötesinde bir desteğe kavuşmasını sağladı. Yakın kurmaylarından başlayarak, milletvekilleri, il başkanları ve partililer “Liderimiz Akşener” diyerek kurultay için ikna süreci başlattı.  


Olağanüstü Divan

Kurultay kararının ardından dün parti genel merkezinde Akşener’in katılmadığı toplantıda Başkanlık Divanı bir araya geldi. Toplantıda, Akşener’in kararı sonrasında 1 ay içerisinde toplanması gereken kurultay için yasal süreçler ele alındı. Akşener’e yüzde 100 destek kararı alınan toplantıda, kurultay için 12 Ağustos tarihinin öne çıktığı öğrenildi. Milletvekillerinin de katıldığı toplantıda ayrıca İstanbul’da bulunan Akşener ile görüşmek üzere İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan görevlendirildi. Türkkan’ın Akşener ile görüşerek kurmaylarının görüşünü aktarması ve genel başkan olarak görevine devam etmesini isteyeceği belirtildi. Akşener’in partililerin bu talebini kabul etmesi durumunda da kurultayda bütün üst kurul delegeleri tarafından tek aday olarak gösterileceği fikrinin öne çıktığı öğrenildi.

Ortak kararla aday


Toplantı arasında açıklama yapan İYİ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray, Akşener’in ‘aday olmayacağım’ açıklamasına karşılık “Bu kendi iradesidir. Kendi beyanlarıdır. Ancak bu partinin en alt kademesinden en üst kademesine kadar ayrıca başka bir irade ortaya çıktı. Bu irade de Sayın Genel Başkan’ın hepimizin ortak imzaları ve teklifleriyle ilk yapılacak kongrede, genel başkan adayı gösterilmesidir. Bu bizim ortak kararımızdır” dedi.


Partiler, oturma eylemleri, sosyal medya ve diğer alanlarda destek kampanyası başlatsa da Akşener’e yakın kaynaklar, bu süreçte Akşener’in bir süre daha İstanbul’da kalıp süreci değerlendireceğini söyledi. İYİ Parti liderinin Türkkan ile görüşmesi ve genel durum hakkındaki fikrinin netleşmesinin ardından yola devam kararı alması sonrası, bir hafta içinde Ankara’ya gelerek kurultay sürecinin başına geçeceği değerlendirmesi yapılıyor.

Parti yeniden yapılanacak

Bir süredir seçim sonrası parti içi yapılanma konuşulan İYİ Parti kulislerinde ise kurultay kararıyla krizin yerini güven ve uzlaşı iklimine bırakabileceği konuşuluyor. Akşener’in kamp öncesinde TBMM grubunu daha serbest bırakarak bütün enerjisini yerel seçime verme fikri olduğunu belirten kaynaklar, başkanlık krizinin aşılması durumunda Akşener’in daha güçlü dönerek partiyi yeniden yapılandırmak için adımlar atabileceğini kaydetti. Bu kapsamda Başkanlık Divanı’ndan başlayarak, Genel İdare Kurulu ve parti teşkilatlarında köklü değişimlere gidilebileceği belirtildi. Akşener için ayrıca il başkanları da destek süreci başlattı. Bu kapsamda il başkanlarının da bir araya geleceği, süreci değerlendireceği ve Akşener’e tam destek kararı alacağı öğrenildi.

Bahçeli'ye tepki: Herkes işine baksın

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Hanımefendiyi mutlaka ikna etmeliler ve hanımefendinin arkasında durarak görevinin devamını sağlamalılar’ yorumuna ilk tepki Parti Sözcüsü Aytun Çıray’dan geldi. Çıray, “Sayın Bahçeli, demokrasi konusunda en son konuşacak adamdır. Çünkü Sayın Genel Başkanımızla arasında çok büyük bir fark vardır. Birisi kongrelerden korkar, birisi kendisi kongre çağrısı yapar. MHP’ye kurumsal olarak saygı duyarız. Sayın Bahçeli’nin bu tür açıklamalarını bir hekim olarak, zaman zaman geçirdiği ‘sıtma nöbeti’ olarak değerlendiriyorum. Herkes kendi işine bakmalıdır. Bizim bir terbiyemiz vardır. Başka siyasi partilerin iç işlerine karışmayız. Aynı terbiyeyi de biz bekliyoruz” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler