Kılıçdaroğlu'na 'İnce' uyarı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Yalova Milletvekilii Muharrem İnce ile girdiği genel başkanlık yarışında ipi göğüsleyerek 4. kez genel başkan seçildi. CHP delegesi, 944 imzayla aday gösterdiği Kılıçdaroğlu’nu, sandıkta oyunu 740’a düşürerek uyardı.

Yayınlanma: 06.09.2014 - 00:16
Abone Ol google-news

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile girdiği genel başkanlık yarışında ipi göğüsleyerek 4. kez genel başkan seçildi. CHP delegesi, 944 imzayla aday gösterdiği Kılıçdaroğlu’nu, sandıkta oyunu 740’a düşürerek uyardı. İlk kez genel başkanlık yarışına giren Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise 177 imzayla aday gösterilmesine karşın, psikolojik sınır olan 400 oyu aştı ve 415 oy alarak, bundan sonraki genel başkanlık yarışının bundan sonra önemli aktörü olacağının da işaretini verdi. Kurultaydan çıkan bu sonuç üzerine genel merkezde önce il başkanlarını toplayan Kılıçdaroğlu, bugün yapılacak Parti Meclisi (PM) listesini yeniden revize etmek için gece geç saatlere kadar çalıştı.
30 Mart yerel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından CHP’de başlayan parti içi tartışmalara Kılıçdaroğlu olağanüstü kurultay çağrısıyla yanıt vermişti. Kılıçdaroğlu, parti içindeki farklı muhalif grupların organize olmasını engellemek ve bir an önce 2015 seçimlerine dönük çalışmaları başlatmak için “jet kurultay” taktiği izledi. Partiyi “sağa kaydırdığı” eleştirilerinin gölgesinde gidilen kurultayda alınan sonuçlar, CHP’de şöyle yorumlanıyor.
. Kılıçdaroğlu genel başkan seçildiği 2010 yılından bu yana ilk kez genel başkan yarışına girdi ve 4. kez genel başkan seçildi. Göreve geldikten sonra çalışkanlığı ve “iktidar iddiası” delege 3 kez koşulsuz olarak ve 1000’in üzerinde oylarla destek verdi. 30 Mart yerel seçimlerinde alınan sonucun tartışılmasına, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle izin verilmeyince muhalifler hesaplaşmayı 10 Ağustos sonrasına erteledi.
. Kılıçdaroğlu’nun 944 oyla aday gösterilmesine karşın, sandıkta 164 fire vererek 740 oy aldı. Delege bu tavrıyla, Kılıçdraoğlu’nun genel başkanlığına bir kez daha vize vermesine karşın cumhurbaşkanı aday tercihi, “sağdan adaylar” gibi tartışılan politikaları konusunda uyardı.
. Sonuç, Kılıçdaroğlu’nu parti içinde ilk kez muhalefet gerçeğiyle de karşı karşıya bıraktı. Bu sonuçlar, 2015 seçimlerinde CHP’nin alacağı oy açısından büyük önem taşıyacak. Olası bir başarısızlık ya da AKP’nin yeniden “zaferle” çıkması durumunda, Muharrem İnce en önemli seçenek haline gelecek. İnce de çıkan sonucu “İnşaatta basman katını attık, seneye katı çıkarız” sözleriyle dile getirdi.
. Muharrem İnce oyun, genel merkezin beklentisinin üzerinde olması sadece ulusalcıların ya da belli bir grubun değil değil, parti içindeki tüm kanatlardan az ya da çok destek aldığının da göstergesi oldu. Kurultay’da İnce’de “ulusalcı” vurgular yapmak yerine “sol ve CHP’lilik” vurgusu yaptı.
. Kurultaydan çıkan sonuç Kılıçdaroğlu’nu daha dengeli bir liste yapmak zorunda bırakabilir. Bu nedenle gözler, bugünkü PM seçimine çevrildi. Kılıçdaroğlu’nun listesinin delinme olasılığına karşı, “blok liste” ya da muhaliflere de listesinde yer verme seçeneği tercih edebileceği belirtiliyor. Aksi taktirde, muhaliflerin listeyi delerek parti yönetimine daha fazla sayıda temsilci sokması gündeme gelebilecek.
. Kurultaydan çıkan sonuç, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, bugün yapılacak Parti Meclisi listesinde önemli revizyona gideceği beklentisini artırdı. Seçim sonrasında kendisine yakın kurmay takımı dahil, Kılıçdaroğlu’nun delegenin uyarısını dikkate alıp, örgüt ağırlıklı ve sadece kendisine “bağlı” yenilikçi kanattan değil, parti içindeki tüm kanatlardan isimleri listesine alması gerekliliğini dile getirdi. Günlerdir PM listesi üzerinde çalışan Kılıçdaroğlu’nun, delegenin uyarısını dikkate alarak bir liste hazırlamak durumunda kaldığı değerlendirmesi yapıldı.
Bekaroğlu krizi
Kurultay’daki teşekkür konuşmasının ardından önce evine giden Kılıçdaroğlu, gecenin ilerleyen saatlerinde genel merkezde il başkanlarını topladı. Sonuçlar üzerine bazı milletvekilleri ve parti yöneticileri de Kılıçdaroğlu ile görüşerek, İnce’nin aldığı rakamın küçümsenemeyeceğini belirterek, PM listesinin örgüt ağırlıklı ve delegenin uyarılarını dikkate alarak hazırlamasını istedi. Kılıçdaroğlu’nun ise yerel seçimlerde belediye başkanlığına ya da belediye meclis üyeliğine aday olup da gösterilmeyen küskünler nedeniyle “normal” olduğu değerlendirmesini yaptığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu il başkanları toplantısında anahtar liste çalışmalarını sürdürdüğünü belirtirken dışarıdan sadece Mehmet Bekaroğlu ve eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel’i listesine aldığını bildirdi. Bunun üzerine bazı il başkanları “Bekaroğlu listede yer alırsa, delegasyona sahip çıkamayız” görüşünü dile getirdi. Kılıçdaroğlu, il başkanlarından da iki ismi listesine alabileceğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler