Sol isimler listeyi deldi

Kılıçdaroğlu’nun listesini 4 isim deldi, 2 kurmayı PM dışında kaldı, İnce’nin listesinden tek isim çıktı.

Yayınlanma: 07.09.2014 - 23:52
Abone Ol google-news

CHP’de delege girdiği genel başkanlık yarışından koltuğu “sarsılarak” çıkan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu, Parti Meclisi (PM) seçiminde de “listesini delerek” uyarırken, “sağ transfer” ve cumhurbaşkanı aday seçimi tercihini onaylamadığını ortaya koydu. Kılıçdaroğlu’nun listesini 4 isim delerken, 2 genel başkan yardımcısı PM dışında kaldı.

AKP hükümetinin ilk Kamu Güvenliği Müsteşarı olan emekli diplomat Murat Özçelik’e de PM vizesi çıkmadı. Kılıçdaroğlu’nun partililerintepkisine karşın listesine aldığı Mehmet Bekaroğlu, “cinsiyet kotası” kalkanıyla PM’ye girebilirken, Fikri Sağlar, Özgür Özel, Aykut Erdoğdu, Ali Özcan’ın listeyi delmeleri, Kılıçdaroğlu’na, “rotayı sola kır” mesajı olarak yorumlandı.

Delege, cumhurbaşkanı adaylığı seçiminin faturasını ise Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığı sürecinde ön plana çıkan Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’a kesti.

CHP’nin 18. Olağanüstü Kurultayı’nın ikinci gününde 8’i Bilim Yönetim ve Kültür Platformu kontenjanından olmak üzere 60 üyeli PM üyeliği için 486 ve 15 üyesi Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeliği için 98 aday yarıştı. PM ve YDK için 1218 delegeden 1121’inin oy kullandığı seçimlerde, Kılıçdaroğlu’nun listesini 4 isim deldi. “Üçüncü liste” olan sol kanadın listesinde ve genel başkan adayı Muharrem İnce’nin listesinden aday gösterilen eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, ikinci kez listeyi delerek PM’ye giren tek isim oldu. Eski İstanbul İl Başkanı Ali Özcan, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu listeyi delen isimler oldu.

 

Delemediler

Özcan, İnce’nin listesinden PM’ye giren tek isim oldu. CHP delegesi, Genel Başkan Yardımcılarından Erdoğan Toprak’ın yanı sıra, Kılıçdaroğlu’nun BYKP kontenjanından aday gösterdiği Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım ile anahtar listede yer verdiği çözüm sürecinin önemli isimlerinden emekli diplomat Murat Özçelik ve kadın kotasından listede yer alan Saliha Sena Kadıgil’e PM vizesi vermedi.

Delegenin Toprak’ı çizmesi, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun “çatı aday” formülüne tepki olarak nitelendirildi. En yüksek oyu İstanbul Milletvekili İhsan Özkes’in aldığı PM seçiminde Genel Başkan Yardımcıları Şafak Pavey 2, Tekin Bingöl 6 ve Haluk Koç 7. sıradan PM’ye giren isimler oldu. Ancak MYK üyelerinin büyük bölümünün ilk 20’ye girememesi, delegenin yönetimde değişiklik beklentisini de ortaya koydu. MYK üyeleri içinden en düşük oyla PM’ye giren isimler ise 36. sırada yer alan Sezgin Tanrıkulu ile 38. sıradan giren Genel Sekreter Gürsel Tekin oldu. Anahtar listede yer alan Ercan Karakaş, Veli Ağbaba, İlhan Cihaner, Ercan Karakaş, Seyhan Erdoğdu’nun yüksek oylarla PM’ye girmeleri; Sağlar, Özel, Erdoğdu’nun da listeyi delmeleri, delegenin partinin “sola çekilmesi” yönündeki uyarısı olarak değerlendirildi.

 

Son sıradan çıktı

Parti örgütlerinin tepkisine karşın Kılıçdaroğlu’nun PM’ye almakta ısrar ettiği Mehmet Bekaroğlu ise ancak “cinsiyet kotası” ile PM’ye girebildi. Ancak çıkan sonuç Kılıçdaroğlu’nun “çizik endişesi”nde haklı olduğunu da ortaya koytu. Zira Bekaroğlu aday gösterilen 12 isim arasında en çok çizik yiyen isim oldu ve son sırada yer almasına karşın “cinsiyet kotası” nedeniyle PM’ye girebildi. CHP lideri 12 kişilik anahtar listede sadece üç erkek üyeye yer verdiğinden Genel Başkan Yardımcıları Burhan Şenatalar, Sencer Ayata da PM’ye girdi.

BYKP listesinden aday gösterilen Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım ise liste dışı kaldı. Hem Kılıçdaroğlu, hem de Muharrem İnce’nin listesinde yer alan Ergenekon davasından yargılanan gazeteci Tuncay Özkan en yüksek oy alan isimlerden olurken, eski Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu da PM’deki yeni isimlerden oldu.

Eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel 440 oyla PM üyesi olurken, PM’de yer alan tek il başkanı ise Karaman il Başkanı Ahmet Ertuğrul oldu.

 

PM'de diplomat kalmadı

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun diplomat kökenli Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ile İstanbul Milletvekili Osman Korutürk’ü listesine almaması, Murat Özçelik’in de PM’ye girememesi nedeniyle PM’de diplomat kökenli isim kalmadı.

Kılıçdaroğlu’nun eğer PM’ye girseydi Özçelik’i dış işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na getirmesi bekleniyordu. Kurultayda Yüksek Disiplin Kurulu’nun 15 üyesini belirlemek (YDK) üzere yapılan seçimde ise Kılıçdaroğlu’’un “anahtar listesi” delinmedi.

YDK’de yeni dönemde milletvekilleri Ensar Öğüt, Ali Özgündüz, İhsan Kalkavan, Uğur Bayraktutan, Mustafa Moroğlu, Tufan Köse, Refik Eryılmaz, Mustafa Serdar Soydan’ın yanısıra Sumru Karaer, Sezgin Kaya, Saniye Barut, Selahattin Balta, Selahattin Emre, Turan Aydoğan ve Ali Paşa Tan görev yapacak.

 

Gözler yeni MYK’de

CHP’nin yeni PM’si, itiraz sürecinin tamamlanıp, kesinleşmesinden sonra yapılacak. Kılıçdaroğlu, daha sonra yeni MYK üyelerini belirleyecek. Kılıçdaroğlu, mevcut MYK üyelerinden Faruk Loğoğlu ve Emrehan Halıcı’ya anahtar listesinde yer vermemişti. Erdoğan Toprak ve Emel Yıldırım da PM’ye giremeyince mevcut MYK’de 4 koltuk boşalmış oldu. Kılıçdaroğlu’nun 2015 seçimlerine partiyi taşıyacak yeni yönetiminde Haluk Koç, Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba, Gürsel Tekin, Tekin Bingöl, Burhan Şenatalar ve Sencer Ayata’ya yeni listesinde yeniden yer verebileceği belirtiliyor.

CHP’nin yeni üyelerinin mazbatalarını bugün almaları bekleniyor. CHP’nin kuruluş yıldönümü olması nedeniyle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yeni PM ile ilk toplantısını ise yarın yapacak. Ancak yeni MYK için görev dağılımının yapılacağı PM toplantısının daha sonraki bir tarihte yapılacağı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler