Açlık grevindeki HDP milletvekili Leyla Güven hakkında tahliye kararı

80 günden bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevi eyleminde olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, dün görülen mahkemede, yurtdışına çıkış yasağı ile tahliye edildi. Güven, ambulansla evine götürüldü. Güven'in açlık grevi eylemine evinde devam edeceği açıklandı.

Yayınlanma: 25.01.2019 - 10:06
Abone Ol google-news
<video:1217111>


Kimse izlemedi

PKK elebaşı Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi öne sürerek, 8 Kasım 2018 tarihinden bu yana açlık grevi eyleminde olan HDP'li Leyla Güven'in tutuklu olarak yargılandığı davanın duruşması, Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, Leyla Güven katılmadı.

Destek için gelen HDP Eşgenel Başkanı Pervin Buldan, Eşgenel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, MYK üyeleri Gülsüm Ağaoğlu, Emine Kaya, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşgenel Başkanı Mehmet Arslan, milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Dersim Dağ, Remziye Tosun, İmam Taşçıer, Necdet İpekyüz, Saliha Aydeniz, Meral Danış Beştaş, Hasan Özgüneş, Semra Güzel, Tayyip Temel, Ebru Günay, Musa Farisoğulları, Selçuk Mızraklı ile uluslararası gözlemci heyetten Yeşiller Başkan Yardımcısı Lorena Lopez Lacale, Norveç Kızıl Parti’den Johan Petter Andersen, Almanya Sol Parti’den Hakan Taş, Fransa Sol Parti Eş Başkanı Danielle Simonnete, Fransa Sol Parti Ulusal Sekreteri Jean-Christophe Sellin, Fransa Komünist Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Lydia Samarbakhsh, Fransa EgalCite Temsilcisi Sylvie Jan da duruşma için adliyeye geldi ancak duruşma salonuna girmedi.

Tahliye kararı

İzleyicilerin ve avukatları katılmadığı oturumda, savcı esasa ilişkin görüşünü sundu. Savcı, Güven'in tutukluluğunun devamını istedi. Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, yurtdışına çıkış yasağı koyarak, Leyla'nın tahliyesine karar verdi.

Güven, söz konusu dosyada tutuklandıktan sonra HDP'den milletvekili olarak seçildi. Avukatları, Güven'in milletvekili olduğunu belirterek, geçen yıl mahkemeye tahliye başvurusunda bulundu. 29 Haziran 2018’de mahkeme, tahliye kararı verdi. Ancak savcılık,tahliye kararına itiraz etti. Üst mahkeme olarak Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı jet hızıyla inceleyip, aynı gün kuvvetli suç şüphesi gerekçesiyle tahliye kararını kaldırdı. Güven, 7 Kasım 2018'de görülen son duruşmada, adil yargılanma ilkesinin gözardı edildiğini öne sürerek, süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlattı.

Ambulansla tahliye

Mahkemenin Güven hakkında verdiğ itahliye kararının ardından tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde de hareketlenme yaşandı. Güven’in avukatları, cezaevi idaresiyle görüşmek için Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne gitti. Avukatlar, idareden, sağlık durumu çok kritik aşamada olan Leyla Güven'in, bir sağlık heyeti eşliğinde ambulansla cezaevinden çıkarılmasını talep etti. Sağlık Bakanlığı’na ait bir ambulansı da cezaevinde bekletildi. Cezaevi idaresi de açlık grevi nedeniyle yürüyemeyen Leyla Güven için bir tekerlekli sandalye temin etti.

Polisiye önlemler

Leyla Güven'in çıkışının gazeteciler tarafından görüntülenmemesi için cezaevi kapısının polis otobüsleriyle kapatıldığı görüldü. Aralarında Buldan ve Öztürk ile diğer HDP'li milletvekillerinin de olduğu kalabalık bir grup da cezaevi önünde toplandı.

Güven saat 13:15 sıralarında tahliye edildi. Güven cezaevinden ambulansla çıkarıldı. Güven, buradan Bağlar ilçesine bağlı Bağcılar mahallesinde bulunan evine götürüldü. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, mahkemenin tahliye kararının olumlu olduğunu, Güven'i alıp evine götüreceklerini ve açlık grevine devam edeceğini açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon