“Sol cephe” arayışı

Vişnelik toplantılarına ÖDP, KP, HTKP, EHP ile 3 CHP milletvekili katılıyor

Yayınlanma: 25.09.2014 - 12:21
Abone Ol google-news

ÖDP, bölünen TKP’nin iki kanadı, CHP’li 3 milletvekili ile bazı sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı ODTÜ Vişnelik toplantılarında birleşik muhalefet, sol cephe oluşturma girişimleri sürdürülüyor. 2. Vişnelik toplantısından sonra yayımlanan deklarasyonda, “Faşist baskı ve dinci zorbalığa karşı toplumcu bir demokrasi için; gericiliğe karşı laiklik ve özgür bir yaşam için” ortak mücadele çağrısı yapıldı.

 

ODTÜ Vişnelik toplantılarının ilki 30 Ağustos’ta, ikincisi de 21 Eylül’de gerçekleştirildi. Toplantılara ÖDP ve bölünen TKP’nin iki kanadı KP (Komünist Parti) ve HTKP (Halkın Türkiye Komünist Partisi) ile “eski tüfekler”in partisi TKP 1920, EHP, Red dergisi ve bazı sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yer aldığı 50’yi aşkın kişi katılıyor. Katılımcılar arasında Oğuzhan Müftüoğlu, Bülent Forta, Alper Taş, Gün Zileli, Fatih Yaşlı, Kaya Güvenç, Serpil Güvenç, Aydemir Güler, Erkan Baş, Hayri Kozanoğlu, İsmail Hakkı Tombul, Masis Kürkçügil, Melih Pekdemir, Mehmet Soğancı ve Turan Eser’in yanısıra; CHP Ankara Millletvekili Gökhan Günaydın, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de yer alıyor. Halkevleri ise toplantılardan çekildi.

 

Vişnelik toplantılarında sol muhalefet güçlerini biraraya getirmek amaçlanıyor, ancak bu süreçte bir “çatı partisi” hedefi olmadığı, “ortak cephe, hareket” oluşturma temelli yaklaşımların öne çıktığı vurgulanıyor. İki toplantı sonunda 9 kişilik bir “Kolaylaştırıcılar” ekibi oluşturuldu ve bir deklarasyon hazırlandı. Deklarasyonda “Ülkemiz AKP iktidarı eliyle hızla İslami-faşist bir diktatörlüğe doğru sürükleniyor. AKP, ülkemizde yarattığı bu yıkımın yanı sıra, bölgemizde de emperyalizmle işbirliği içinde mezhepçi ve gerici boğazlaşmaları kışkırtarak, ülkemizi bölgesel bir savaşın parçası haline getiriyor” denilirken, şu çağrı yapıldı:

 

“Gezi ve Haziran günlerinde kurduğumuz eşitliğin, özgürlüğün, kardeşliğin, bağımsızlığın ve laikliğin barikatını birlikte daha ileriye taşımak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu amaçla bizler faşist baskı ve dinci zorbalığa karşı toplumcu bir demokrasi için; gericiliğe karşı laiklik ve özgür bir yaşam için; geleceksizlik ve güvencesiz çalışmaya karşı emeği hakları ve insanca bir yaşam için; doğanın ve kentlerimizin yağmalanmasına karşı ortak yaşam alanlarımıza, sahip çıkmak için; özelleştirme ve talana karşı halkçı-kamucu bir ekonomiyi örgütlemek için; emperyalist saldırganlık, tahakküm ve işbirlikçiliğe karşı bağımsızlık için; Kürt sorununda kardeşlik ve birlikte yaşama iradesini güçlendirerek demokratik, adil, onurlu ve eşit yurttaşlığa dayanan bir çözüm için; birlikte mücadele etmek amacıyla ortak bir irade oluşturduğumuzu ilan ediyoruz. Bunun için; bütün eşitlikçi, özgürlükçü, ilerici halk güçlerini birlikte direnmeye ve emekten yana yeni bir toplumsal düzeni bugünden başlayarak kurmaya çağırıyoruz.”

 

Deklerasyona imza atanlar

 

Deklarasyona imza atan isimlerin listesi:

 

Abdurrahman Atalay, Adnan Serdaroğlu, Ali Millioğulları, Alper Taş, Aslı Sicimoğlu, Aslı Aydın, Aysun Gezen, Aydemir Güler, Barış İnce, Beyazıt İlhan, Bilge Seçkin Çetinkaya, Burhan Sönmez, Burak Yücel, Bülent Forta, Can Atalay, Cemal Polat, Deniz Yıldırım, Doğan Tılıç, Doğan Çetinkaya, Erhan Nalçacı, Emin Koramaz, Emirhan Oğuz, Eriş Bilaloğlu, Erkan Baş, Evren Haspolat, Evren Hoşgör, Fatih Yaşlı, Gamze Yücesan Özdemir, Gökhan Günaydın, Gün Zileli, Güven Gürkan Öztan, Haluk Yurtsever, Hakan Gülseven, Hakan Öztürk, Hayri Kozanoğlu, Himmet Şahin, Hüseyin Demirdizen, Hüseyin Aygün, İbrahim Aydın, İbrahim Varlı, İsmail Hakkı Tombul, İlhan Cihaner, İlhan Kamil Turan, Kaya Güvenç, Kamil Kartal, Korkut Boratav, Masis Kürçügil, Melih Pekdemir, Mehmet Soğancı, Mehmet Yetiş, Mehmet Yeşiltepe, Merdan Yanardağ, Metin Çulhaoğlu, Metin Ebetürk, Murat Nergiz, Necmi Erdoğan, Oğuzhan Müftüoğlu, Osman Öztürk, Önder İşleyen, Özgür Karaduman, Sadık Özsoy, Serpil Güvenç, Selçuk Candansayar, Sibel Uzun, Taner Timur, Tarık Şengül, Turan Eser, Tülin Öngen, Zafer Aydın.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler