Kılıçdaroğlu: Ali Coşkun doğruları söylediği için bir kenara atıldı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim çalışmaları kapsamında geldiği Malatya'da STK, Oda temsilcileri, muhtarlar ve kanaat önderlerine hitap etti.

Yayınlanma: 14.03.2019 - 09:42
Abone Ol google-news

<video:1293520>

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim çalışmaları kapsamında geldiği Malatya'da STK, Oda temsilcileri, muhtarlar ve kanaat önderleri ile bir araya geldi. 

Burada konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin ciddi sorunları olduğunu belirterek, “İşsizlik Türkiye’nin en temel sorunlarından birisidir. Neredeyse her evde bir işsiz var. İşsiz sayısı 7 milyon civarında. En can yakıcı olanı da üniversite mezunlarının işsizliği. Üniversiteyi bitirenlerin yüzde 25-30’u işsiz bu ciddi bir sorun. İşsizlik bütün kötülüklerin anası demektir. Bir insan işsiz kalırsa nasıl geçinecek. İşsizliği önleyecek olan sosyal devlettir yani devleti yönetenlerdir. Eğer siz işsizliğin önleyemiyorsanız milyonlarca genç işsizse oturup düşünmek gerekiyor. İşsizliği önlemenin y dünyada tek yolu var üretmek. Eğer üretirseniz herkesin bir işi olur, üretirseniz herkesin aşı olur. Üretirseniz her evde huzur olur. Üretirsiniz ülkenin beka sorunu olmaz. Üretirseniz Türkiye bölgesinde söz sahibi olur. Fabrikada üretmek lazım, tarımda, kültürde üretmek lazım. Hayatın her alanında üretmek lazım. Osmanlı İmparatorluğu niye battı? Üretimden koparıldığı için. Devası Osmanlı İmparatorluğu'nun parasını basacak bankası yoktu. Osmanlı bankası yabancılarındı. Bez üretemiyordu. Okuma yazma oranı, erkeklerde yüzde 10, kadınlarda binde 10. Adamlar fabrikalar kurdular, Köroğlu'nun dediği gibi delikli demir icat edildi, mertlik bozuldu. Devlet aklını kullanmayan bir toplumun gelişme şansı yoktur. Devlet aklını planlamayla kullanır. Gidin Hindistan'a Endonezya'ya, Avustralya'ya nereye giderseniz gidin, her devletin bir planlaması vardır. 2019'dayız Türkiye Cumhuriyeti'nin planı var mı? Plan yok. En son planımızın süresi 2018'de doldu. 2023'e kadar, 2071 diyorlar. Plan diyorlar, ne planı, neleri yapacağız 2070'e kadar. Lafla peynir gemisi yürümüyor arkadaşlar. Dünya o kadar hızlı gelişiyor ki. O gelişime, değişime ayak uyduramazsanız bitti. Türkiye'nin üniversiteleri yeterli bilgi üretiyor mu? Kaçımız İran' üniversitelerinin ürettiği bilgi Türkiye'yi geçti? Ne oldu da üniversitelerimiz bilgi üretmeyi kesti. Bilgiyi üretemezseniz katma değer üretemezsiniz. Hâlâ bunun farkında olmayan siyasetçilerimiz var. Almanya en dominant ülkesi dünyanın. Neden? Üniversiteleri ayakta. Üniversite hocalarını attık dışarı. Birisi kalkacak farklı bir şey söyleyecek, oturup tartışacağız hangisi doğru, hangisi yanlış diye. Düşünmeyi yasakladılar. Bir kişi düşünecek herkes onu yapacak. Peki yanlış düşünürse ne yapacağız?" diye konuştu. 

"TÜRKİYE'Yİ ÜRETİMDEN KOPARDILAR"

Kılıçdaroğlu, "Bir ülke üretirse beka sorunu olmaz. Tarımdan bizi kopardılar, üretimden Türkiye'yi kopardılar. Hayvancılık zaten ayrı... İnsanın içi acıyor. Dünyada marka olan Türk tütünü nerede Allah aşkına!" ifadelerini kullandı.

"SİYASET TOPLUMU AYRIŞTIRMAYA BAŞLADI" 

Siyasette nefret ve kavga dilinden uzaklaşılması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Biz 82 milyon aynı bayrak altında, tasada ve kıvançta berabersek biz kardeşiz demektir. Biz kardeşçe yaşamak istiyoruz. Siyaset toplumu ayrıştırmaya başladı. Kavga ediyoruz, siyaset hizmet yarışıdır, biri ben şunu yapacağım der, öbürü de ben şunu yapacağım der. Herkes kendi projelerini ortaya koyar oturur tartışırız. Memleket düzlüğe nasıl çıkar oturur tartışırız. Bu topraklara kavgacı tohum ekmeye Kimsenin hakkı yok. Burası Mevlana’nın toprağı, bu topraklarda kin tutulmaz. Nasıl oldu da toplum böyle bu kadar büyük bir ayrışma içine girdi bunları engellemek zorundayız” değerlendirmesinde bulundu. 

"ALİ COŞKUN'U SİYASETEN DOĞRULARI SÖYEDİĞİ İÇİN SİYASETİN DIŞINA İTTİLER"

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Benim siyaseten çok takdir ettiğim bir kişi vardı. Bir dönem TOBB'un başkanlığını yaptı. Siyasete girdi Ak Parti'den, bakan oldu. Plan Bütçe Komisyonuna geldiğinde kendisine bir soru sordum. "AVM'lerle ilgili bir düzenleme yapacak mısınız?" diye sordum. "Yapacağım" dedi. Kanun tasarısını hazırladıklarını ve esnafın sorunlarını çözeceğini söyledi. Peki ne oldu? Ali Coşkun'u önce bakanlıktan aldılar. Sonra da siyasetin dışına ittiler. Sen misin esnafın sorunlarını dile getiren! Çok düzgün, belki de siyasete kazandırılması gereken insanlardan birisiydi. Doğruları söylediği için bir kenara atıldı. Bakın siyaseten benim karşımda birisi ancak doğru doğrudur. Kim doğru yapıyorsa "doğru" diyeceğiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler