Meclis'te Genç gerilimi

Genel Kurul'da ağır küfürler eden Zeyid Aslan'a sadece uyarı cezası verilmesine sessiz kalan AKP'li vekiller, Kamer Genç'in Emine Erdoğan'a yönelik tepkisi nedeniyle “devlet büyüğünün eşine hakaret” ve “TBMM’nin şahsiyetini zedemek” suçlarından yargılanmasını istiyor.

Yayınlanma: 27.11.2013 - 21:38
Abone Ol google-news

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in Japonya Milli Günü’nde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın konuşma yapmasına tepki göstermesi üzerine yaşanan olaylar, TBMM’de gerginliğe neden oldu. AKP Grup Başkanvekili Belma Satır, konuyu “devlet büyüğünün eşine hakaret” ve “TBMM’nin şahsiyetinin zedelendiği” iddiasıyla yargıya taşıyamaya çalışacaklarını kaydetti. CHP’li Genç, konuyla ilgili TBMM’de yapacağı basın toplantısını, parti yönetiminin uyarısı üzerine iptal etti.

AKP Grup Başkanvekili Mihrimah Belma Satır, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Genç’in “Türkiye’yi rezil ettiğini” savundu. Satır, “Ülkemizi temsilen konuşma yaparken hiçbir uluslararası diplomasi kuralına uymayan mütecaviz olay gerçekleşmiştir. Bu kişinin hiçbir kuruma, makama ve kişiye saygısı yoktur” dedi. Satır, devlet büyüğünün eşine hakaret ve TBMM’nin şahsiyetinin zedelendiği iddiasıyla konuyu yargıya taşımaya çalışacaklarını ifade etti. Satır, konuyla ilgili CHP’nin disiplin kurullarının işletilmesi gerektiğini ifade etti. Bir gazetecinin AKP’li Zeyid Aslan’ın Genel Kurul’da ağır küfür ettiği olayı anımsatması üzerine Satır, konuyla ilgili olarak disiplin kurullarının karar verdiğini ve gerekli işlemlerin yapıldığını kaydetti.

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan AKP’li Ahmet Aydın, Genç’in CHP’ye yakışmadığını ileri sürerek, “Uluslararası bir platformda dahi nezaket ve görgü kurallarını çiğneyerek ülkemizin imajını zedeleyen ve aynı zamanda kadına yönelik şiddet ve nefret içerikli sözler sarf eden bu kişiyi en şiddetli şekilde kınıyoruz ve yüce milletimize şikâyet ediyoruz” dedi. Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da “Bir Parlamento üyesinin öncelikli olarak bir kadına ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının eşine yapmış olduğu şiddeti içeren tavrını bir kadın Başkan Vekili olarak ve Başkanımız adına divan olarak kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Genç söz isteyine AKP’liler gerildi

BDP grup önerisi görüşülürken TBMM Genel Kurulu’na gelen Genç, konuşmacının sözünün bitmesinin ardından önceki akşam yaşanan olayla ilgili olarak söz istedi. Genç’in ayağa kalkarak söz talebinde bulunmasıyla birlikte AKP sıralarından “Otur yerine”, “Git buradan”, “Konuşma, terbiyesiz” diye laflar atıldı. Ne yaptığımı açıklayacağını söyleyen Genç’e Bahçekapılı, “Böyle bir usul yok” diye izin vermedi.

Grup uyardı basın toplantısı iptal edildi

Öte yandan CHP’li Genç’in konuyla ilgili olarak dün saat 14.30’da basın toplantısı yapacağı duyuruldu. Ancak toplantı saatine dakikalar kala Genç’in toplantısının iptal edildiği bildirildi. Edinilen bilgiye göre basın toplantısı yapmak isteyen Genç’e CHP yönetiminden uyarı yapıldı. Genç’in bunun üzerine toplantıyı iptal ettiği öğrenilirken, bugün konuyla ilgili olarak CHP Grup Başkanvekili Engin Altay basın toplantısı yapacak.

‘Haddini toplum bildirmeli’

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, “Bir insan olarak anlamakta zorlanıyorum. Çünkü davet sahibi Japonya büyükelçiliği. Başbakan’ın eşi onur konuğu olarak davet ediliyor ve konuşmayı kimin yapacağına büyükelçilik karar veriyor. Hanımefendi konuşmasını yaparken yine Genç, parlamentoda bana ve diğer milletvekillerine hakaret ettiği gibi uluslararası boyuttaki bir davette hanımefendiye aynı şeyi yaptı” dedi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu empati yapmaya davet eden Şahin, “Kendi eşine de aynı hareket yapılsaydı ne yapardı. Vicdanından gelen cevabın gereğini yapmasını ondan bekliyorum” dedi. Şahin, kendisine de diğer vekillere de benzer davranışlar gösterdiğini söyledi ve “Bunun haddini toplum bildirmeli” dedi. Kamer Genç ile ilgili davalarına ilişkin bilgi verne Şahin, “Davayı kazandıklarını, davanın Yargıtay’da onanma aşamasında olduğunu” kaydetti.

AKP’li Samancı’dan türbanlı çıkış

TBMM Genel Kurulu’nda ikna odaları tartışması da yaşandı. 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla gündem dışı söz alan CHP’li Nur Serter, AKP’nin öğretmenleri gaz ve copla kucaklayarak ilgisini gösterdiğini söyledi. Serter, AKP’nin Gezi eylemlerine katılan öğrencileri fişleyen öğretmenleri sevdiğini ifade etti. Serter, okula çarşaf ve türbanla gelenleri, kızlı-erkekli eğitimi ahlak dışı sayarak sınıfları bölenleri koruduğunu kaydetti. Sataşma gerekçesiyle söz alan AKP Grup Başkanvekili Aydın, Serter’e “Gidin geçmişinize bakın, bunu konuşacak en son kişi sizsiniz. Millet ikna odalarını unutmadı” dedi. Tekrar söz alan Serter kürsüye çıkarken AKP’li Bülent Turan “Geçmişine baksın, utansın biraz, mahcup olsun biraz” demesi üzerine Serter, “Ben geçmişimde utanılacak hiçbir şey yaptığıma inanmıyorum. Yaptığım doğruydu. Bugün olsa yine yaparım çünkü o nedenle pek çok başörtülü öğrenci üniversiteye girerek eğitim yapma imkânına kavuştular” diye konuştu. AKP’nin türbanlı vekili Gülay Samancı, “Benim başörtüme nasıl karışabilirsiniz? O başörtüsü yasağı hangi kanunda vardı, hangi yönetmelikte vardı; söyleyin o zaman?” dedi. Serter’in konuşmasını sürdürmesi üzerine Samancı, eliyle türbanını tutarak, “Bundan mı korkuyorsun, bundan mı korkuyorsun? Bak, geldik şimdi, buradayız! Bundan mı korkuyorsun! Buradayım!” diye tepki gösterdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler