AKP kadroları Meclis’e akıyor

AKP iktidarı boyunca üst düzey görevlere getirilen çok sayıda bürokrat genel seçimlerde aday olabilmek için görevlerinden istifa etti.

Yayınlanma: 10.02.2015 - 23:44
Abone Ol google-news

YHT şüphelisi AKP kapısında

2002’den bu yana TCDD Genel Müdürlüğü görevini yürüten Süleyman Karaman, milletvekilliği aday adaylığı için istifa etti. Karaman’ın adı, Ankara Başsavcılığı’nın yürüttüğü Yüksek Hızlı Tren Soruşturması’nda şüpheli olarak geçiyordu. 17 Aralık sonrası Adli Kolluk Yönetmeliği’nin değiştirilmesiyle deşifre olan bu soruşturma, “Suç örgütü kurmak, yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet” iddiaları kapsamında yürütülüyordu. Karaman, milletvekili seçilirse, hakkındaki dosyaya 4 yıl boyunca dokunulamayacak.

 

Yolsuzlukla suçlandı aday oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yolsuzluk suçlamasında bulunduğu Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de AKP’den aday olmak için istifa etti. “Yeni bir menzile yol alışın ve yeni bir başlangıcın” arifesinde bulunduğunu belirterek, görevinden istifa eden Özhaseki, “Besmele çekerek, şeytan kovalayarak, fatihalar okuyarak” yoluna devam edeceğini savundu. AKP, büyükşehir belediye başkanlarından sadece Özhaseki’nin adaylığına onay verdi.

 

Prof. Yunus Söylet istifa etti

İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet, AKP’den milletvekili adayı olmak için görevinden istifa etti. Yunus Söylet, Twitter hesabından “Rektörlük ve memuriyet görevimden 2839 sayılı Kanun’un 18. maddesi uyarınca istifa ettim. Uzunca bir müddet Twitter ortamında olmayacağım. Tüm takipçilerime sevgi ve saygılarımı iletiyorum, şimdilik hoşçakalın. Her şey gönlünüzce olsun, Allah’a emanet olun” açıklamasında bulundu.

 

Prof. Mithat Sancar HDP yolcusu

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, İMC TV’de yayımlanan Gündem Müzakere programında HDP’den milletvekili adayı olmak için başvuru yapacağını söyledi. BirGün ve Taraf gazetelerinde köşe yazarlığı yapan Sancar, Akil İnsanlar Heyeti’nde Marmara Bölgesi temsilcisi olarak görev aldı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi Öğretim üyesi Doç. Dr. Nilgün Tunçcan Ongan da HDP’den aday aday.

 

Davutoğlu, ekibine güvence vermiş olabilir

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Başmüşaviri Taha Özhan ve Başbakanlık Sağlık Koordinatörü Prof. Dr. Celil Göçer aday adayı olmak üzere görevlerinden istifa etti. Davutoğlu’nun danışmanlarından Ali Sarıkaya, Ertan Aydın, ekonomi danışmanı Emine Nur Günay, başdanışmanı Vedat Bilgin 7 Haziran seçimlerinde AKP’den adaylık için için görevlerinden ayrıldı. Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Bilal Çetin de AKP’den İzmir milletvekili aday adayı olmak için istifa dilekçesini verdi. Kulislerde bu isimlerin Davutoğlu’ndan adaylık güvencesi almadan istifa etmeyeceği dile getiriliyor.

 

Osman İyimaya aday adayı

Hakkında yolsuzluk dosyası olan isimlerden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü olarak görev yapan Osman İyimaya da emekli olarak AKP Amasya milletvekili aday adayı oldu. AKP TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı olan Ahmet İyimaya’nın kardeşinin oğlu Osman İyimaya, bazı yüksek yargı üyelerine rüşvet verildiği, orman arazilerine usulsüz inşaat yapıldığı iddialarıyla ilgili soruşturmada şüpheliydi. 17 Aralık sonrası İstanbul’dan Ankara’ya gönderilen dosya, takipsizlik kararıyla kapatıldı. Ancak, ileride savcılık kararıyla bu dosyanın açılmasının önünde hiçbir engel yok.

 

AKP’den aday adayları

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, AKP’den Bolu’da seçimlere girmeyi hedefliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız da iktidar partisinden aday adayı. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ile Adalet Bakanlığı Bakanlık Yüksek Müşaviri Adnan Özen de adaylık için istifa etti. AKP’den adaylık hedefiyle istifa eden diğer isimler şöyle:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Personel Genel Müdürü Nizamettin Ekinci, Sayıştay Başsavcısı Ömer Duman, Sayıştay Başkan Yardımcısı Fehmi Başaran, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) üyeleri Fazıl Şenel ve Abdullah Tancan, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tombul, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkan Yardımcısı Beyhan Sayın, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Üyesi Dr. Şanal Tosun, TMSF Varlık Yönetimi
Daire Başkanı Hasan Köroğlu, TÜBİTAK Kurumsal İletişim Müdürü Yahya Coşkun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Başmüfettişi Süfyan Emiroğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz., Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Danışmanı ve TCDD Pazarlama Daire Başkanı Mehmet Aycı, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kamuran Özden, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı olan Fatih Metin, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, Devlet Su İşleri Genel Müdürü (DSİ) Akif Özkaldı ve Bakanlık Strateji Geliştirme Başkanı Cihan Pektaş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Türker Yörükçüoğlu.

 

Üniversiteden siyasete

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, YÖK üyelerinden Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Naci Ağbal, Dr. Emin Zararsız ile bazı rektörler, milletvekili aday adayı olmak için görevlerinden istifa etti. Ercan Türk, Giresun’dan aday adayı olacak. Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Günşen, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Bingöl de istifa etti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler