Bal gibi kavga

Cumhurbaşkanı ‘kardeşim’ dediği Gül’ü ‘başkanlık’ için açık açık karşısına aldı.

Yayınlanma: 27.02.2015 - 22:25
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisinden önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlık sistemi konusundaki düşüncesine rest çekti, hükümet başkanı gibi konuştu. Erdoğan, “Türk tipi başkanlık sistemine karşıyım” diyen Gül’e, isim vermeden “Çok açık söylüyorum; Türk tipi başkanlık sistemi olmaz diyorlar, bal gibi olur. Neden olmazmış?” restini çekti.

Erdoğan, Ankara’da valilerle buluştu. Her valinin bulunduğu kentin Hazreti Ömer’i olması gerektiğini belirten Erdoğan, sorunların kâğıt üzerinde değil, yerinde görülmesi gerektiğini kaydetti. Erdoğan, tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanlığı makamında bir kere daha siyasete girmeden duramadı. Erdoğan, muhalefet partilerine yönelik, “Her seçimde yenilirler, sanki yağmur yağmış gibi yarabbi şükür deyip yollarına devam ettiler” eleştirisini getirdi.

Erdoğan, Abdullah Gül'e açık açık cevap verdi - VİDEO

 

Süleyman Şah eleştirisi

Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun taşınması için yapılan Şah Fırat Operasyonu’na da değinen Erdoğan, kendisine, hükümete ve komuta kademesine yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. Erdoğan, “Yeri 2 kez değiştirilen bir türbenin taşınmasını vatan hainliği olarak değerlendirenler, vatan kavramını bilmeyenlerdir. Vatanı satmak, oradaki açık gerçeğe rağmen kahraman askerlerimizi tehlikeye atmak olur. Bizi vatanı satmakla suçlayanların bu ülkeye verdikleri zararlarını anlatsam sokağa çıkacak yüzleri kalmaz” diye konuştu.

 

‘Bal gibi olur’

Kendisinden önceki Cumhurbaşkanı Gül’ün, başkanlık sistemine ilişkin sözlerine yanıt veren Erdoğan, sert çıktı. Erdoğan, “Çok açık söylüyorum. ‘Türk tipi başkanlık sistemi olmaz’ diyorlar. Bal gibi olur neden olmazmış. Küba, Rusya, Arjantin hepsinin farklı sistemleri var. Bir arı maharetiyle şöyle çiçeklerden nasibimizi alalım, kendi balımızı yapalım. İşte bizim başkanlık sistemimiz der geleceğe yürürüz” değerlendirmesini yaptı. “Yeni Türkiye”nin inşa edileceğini savunan Erdoğan, “Tek parti döneminin hastalıklı yapısını teşvik etmek isteyenler hüsrana uğrayacaklardır” dedi.

 

‘İstediği kadar engellesinler’

Erdoğan, Meclis’te görüşmeleri süren İç Güvenlik Yasa Tasarısı’na da hükümetten daha çok sahip çıkmayı sürdürdü. Erdoğan, şöyle konuştu: “İstediği kadar engellesinler bu yasa er veya geç çıkacak. Eli sopalı, maskeli gruplar görmek istemiyoruz. Erkeksen erkek gibi dolaş ne kadın eteğiyle dolaşıyorsun. Gösteri hakkını kullanmak başka bir şey. Basın bildirisi bahane, bin kişiyle basın bildirisi mi olur? Git salon kirala orada oku. Bizim devletin gücünü ortaya koymamız lazım.”

 

İŞTE GÜL’ÜN ERDOĞAN’I KIZDIRAN SÖZLERİ

Abdullah Gül 20 Şubat’ta cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlarken başkanlık sistemi ile ilgili olarak, şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Bu konuların bilinerek tartışılması çok önemli. Nasıl bir başkanlık? Çok önemli. Türk tipi bir parlamenter sistem yaşadık ve bunun sıkıntılarını gördük. Türk tipi bir başkanlık sistemi olmaması gerekir. Bir başkanlık sistemi olacaksa ABD’de olduğu gibi gerçekten kuvvetler ayrılığının açık seçik, sarih bir şekilde yazıldığı, her şeyin çok iyi tarif edildiği gelişmiş demokrasilerde hukukun üstünlüğüne dayalı şekilde olursa şüphesiz o da demokratik bir sistemdir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler