Demirtaş'tan ürküten iddia: ‘Hizbullah’ın eli tetikte’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Birçok Hizbullah militanı Diyarbakır ve birçok şehirde silahlandırılmış durumda ve kendilerine dönük bir saldırı olduğunda kim kimi vuracak o da belirlenmiş durumda” dedi. Demirtaş “İç savaş çıkarma amaçlı provokasyonlar var” uyarısı yaptı.

Yayınlanma: 13.06.2015 - 04:55
Abone Ol google-news

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Diyarbakır’daki bombalı saldırı için, “Devlet içinden destek almadan Suriye’den biri elinde bombayla gelip Diyarbakır’da benim konuşma yapacağım sırada iki bombayı patlatamaz. Devlet içerisinde hükümete bağlı güçler içerisinde mutlaka desteğinin ortaya çıkartılması lazım. Aksi takdirde her gün bu tehdidi yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın öldürülmesinin ardından yaşanan saldırılara da dikkat çeken Demirtaş, “Hizbullah denen grup ‘Biz provokasyona geldik’ diyorsa halktan özür dilemeleri gerekir” diye konuştu.

Demirtaş, DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek’in de aralarında bulunduğu HDP Diyarbakır milletvekilleri ve HDP, DBP Genel Merkez yöneticileri bombalı saldırının olduğu İstasyon Meydanı’nda yaşamını yitirenleri andı. Çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin de katıldığı anmada, yaşamını yitirenler olay yerine konulan karanfillerle anıldı.

‘İç savaş amaçlandı’

Demirtaş, seçime iki gün kala gerçekleşen provokasyonun Türkiye’de büyük bir iç kargaşa çıkartmak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Buradan yüzlerce ölü çıkartılabilse büyük bir kaos yaratılacak, Diyarbakır’dan başlayacak bir iç savaş görüntüsü uyandırılmak istenecek, belki seçim yapılamayacaktı” dedi.

‘Bakanlık bilgilendirmeli’

Saldırının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen ne İçişleri Bakanlığı ne de valilik tarafından bugüne kadar kendilerine herhangi bir bilgi aktarılmadığını söyleyen Demirtaş, şöyle devam etti: “Diyarbakır Valiliği ve Emniyeti önleyebilecek güce sahip olsalardı önlerlerdi. Madem bir istihbarat zafiyeti var onları istihbarat desteği almadan bu alçakça eylemi yapamayacaklarına göre kim destek olmuşsa çıkması lazım. Devlet içinden destek almadan Suriye’den biri elinde bombayla gelip Diyarbakır’da benim konuşma yapacağım sırada iki bombayı patlatamaz. Devlet içerisinde hükümete bağlı güçler içerisinde mutlaka desteğinin ortaya çıkartılması lazım. Aksi takdirde her gün bu tehdidi yaşamaya devam edeceğiz. Çünkü DAİŞ bağlantılı, yerelde de destek sunan güçler hücre örgütlenmesi şeklinde şu anda. Kaygım şudur ki Türkiye’nin yüzlerce yerinde sadece eylem talimatı bekliyorlar. Toplumun bu kaygı içerisinde sürekli paniğe sürüklenecek bir ortamda yaşamasını istemiyoruz.”

Tebligatlar yapıldı

Konuşmasının devamında Diyarbakır’da 3 HDP’linin silahlı kontra gruplar tarafından öldürülmesi olayına değinen Demirtaş, şunları söyledi: “Bölgede ilk önce yaklaşık 100 kişiye dönük ‘PKK’nin ya da DAİŞ’in suikast yapacağı istihbaratı dolaştırılıyor. Bu istihbarat emniyete ulaştırılıyor. Emniyet de tedbir amaçlı bu kişilere tebligat yapıyor. Dernek başkanına da tebligat yapılıyor. İlginçtir bu tebligattan iki gün sonra bu kişi öldürülüyor. Tezgâh şöyle kurgulanmış: Birçok Hizbullah militanı şu anda Diyarbakır ve birçok şehirde silahlandırılmış durumda ve kendilerine dönük bir saldırı olduğunda kim kimi vuracak o da belirlenmiş durumda. Dolayısıyla Hüda-Par’a yakın olan dernek başkanı vurulduğunda kimler aynı dakikada kimi misilleme eylemi olarak vuracak o da belirlenmiş ve anında Hizbullahçılar harekete geçip arkadaşlarımızı katlediyorlar. Hizbullah denen grup ‘Biz provokasyona gelmeyiz’ diyorlarsa ‘Biz bunu bilerek yaptık’ diyorlarsa bilemem. Bu alçaklığı sadece kınayabilirim. ‘Biz provokasyona geldik diyorlarsa önce dernek başkanımızı vurdular sonra bizi harekete geçirip HDP’lileri infaz ettirdiler’ diyorlarsa halktan özür dilemeleri ve bu tezgâhlara düşmeyeceklerine dair, akıllarını başlarına aldıklarına dair açıklama yapmaları lazım.”

Son dönemlerde Van ve Diyarbakır başta olmak üzere bölge kentlerinde satılan silahların araştırılması gerektiğini söyleyen Demirtaş, Kürtlerle Müslümanların çatışması varmış gibi gösterilmek istendiğine işaret etti.

Demirtaş, koalisyon tartışmalarına ilişkin yöneltilen soruya, “AKP ve CHP’nin ilk koalisyon tartışmasını sürdürmesi bekleniyor. Biz kendilerinin sorumluluk üstlenmelerini bekliyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler