AKP yasaklardan vazgeçmiyor

AKP, muhalefetin itirazlarına rağmen gösterilere “günlük yaşamı etkilememe” kriteri, Gezi benzeri eylemlere verilen hapis cezasının artırılması gibi düzenlemelerden vazgeçmedi. AKP, nefret suçları kapsamına eşcinsellerin de alınması önerisini de kabul etmedi.

Yayınlanma: 29.01.2014 - 22:43
Abone Ol google-news

TBMM Anayasa Alt Komisyonu’nda hükümetin “Demokratikleşme Paketi” olarak nitelendirdiği yasa tasarısının görüşmeleri tamamlandı. Gösterilerin yer ve güzergâhının belirlenmesinde belediye başkanının da görüşünün alınması, Kürtçe eğitimin özel okullarla sınırlı olması yönünde tasarıda değişiklik yapıldı. Ancak AKP, muhalefetin itirazlarına rağmen gösterilere “günlük yaşamı etkilememe” kriteri, Gezi benzeri eylemlere verilen hapis cezasının artırılması gibi düzenlemelerden vazgeçmedi. AKP, nefret suçları kapsamına eşcinsellerin de alınması önerisini de kabul etmedi.

TBMM Anayasa Alt Komisyonu’nda çözüm sürecine yönelik hazırlanan yasa tasarısında bazı değişiklikler yapıldı. Toplantı ve gösteri yürüyüşü yer ve güzergâhının TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin il ve ilçe temsilcileri ile en çok üyeye sahip 3 sendikanın ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının il ve ilçe temsilcilerinin görüşleri alınarak mahallin en büyük mülki amiri tarafından belirlenmesini öngören düzenlemeye belediye başkanları da eklendi. Muhalefetin, görüşü alınacak kurumlara yüzde 3’ün üzerinde oy alan partilerin de dahil edilmesi, yer ve güzergâhın mülki idare amirince değil söz konusu kurumların oy çokluğuyla belirlenmesine ilişkin önerileri kabul edilmedi. Gösterilerde katılımcıların ve konuşmacıların ses ve görüntülerinin kolluk tarafından kayda alınmasıyla ilgili maddeye “kayda polis tarafından çekildiğinin belli olacak şekilde ibare konulması” hükmü eklendi.

Özel öğretim kurumlarında Kürtçe eğitim yapılmasına ilişkin maddede de değişiklik yapılarak dershane ve sürücü kurslarının da bu kapsamda değerlendirilmemesi için “özel öğretim kurumları” yerine “özel okul” ifadesi getirildi. Komisyondaki görüşmeler sırasında açık yerlerdeki toplantılarla yürüyüşlerin güneş batmadan önce dağılacak biçimde, kapalı yerlerdeki toplantıların ise saat 24.00’e kadar yapılabileceğine ilişkin maddenin gerekçesine, stadyumların kapalı alan olarak tanımlanması kararlaştırıldı.

AKP, muhalefetin itirazlarına rağmen yasakları artıran düzenlemelerden vazgeçmedi. Gösterilerin “kamu düzenini ve genel asayişi bozmayacak ve yurttaşların günlük yaşamını zorlaştırmama” koşuluyla yapılması; gösterilere katılanların ses ve görüntülerinin kaydedilmesi; valinin kolluk amirinin önerisi üzerine gösteriyi sona erdirme yetkisi; Gezi, ODTÜ ve HES eylemcilerine, “bir kamu faaliyetinin yürütülmesine engel oldukları” gerekçesiyle 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören düzenlemeler korundu. AKP, eşcinsellerin de nefret suçu kapsamına alınmasına ilişkin CHP’nin önerisini kabul etmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler