Erdoğan Fransa'ya giderken YSK'ye çattı: Sorun yaşarsak sorumlu YSK olur

Erdoğan, sandık birleştirme istemini reddeden YSK’ye yüklendi

Yayınlanma: 05.10.2015 - 06:29
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan’a yapılan saldırı ile ilgili ilk kez konuştu. “Olayı tasvip etmek mümkün değil” diyen Erdoğan, “Ancak köşelerinde, başka köşe yazarlarını lanetleyen yazılardan da bu arkadaşlarımızın kaçınması lazım” dedi. Erdoğan, Rusya’nın Suriye’deki operasyonunun Türkiye açısından kabul edilir olmadığını belirterek “Rusya şu anda çok ciddi bir yanlışın içerisinde” diye konuştu.

Erdoğan, “Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses” etkinliğine katılacağı Fransa’nın Strasbourg kentine hareketinden önce, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde basın toplantısı düzenledi. Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’ın saldırıya uğraması ile ilgili suskunluğunu 4 gün sonra bozan Erdoğan, her zaman şiddetin karşısında olduklarını söylediklerini vurguladı. AKP’ye yakınlığı ile bilinen Ethem Sancak’ın sahibi olduğu Star gazetesine yönelik geçmişteki saldırılara isim vermeden dikkat çeken Erdoğan, birçok yayın grubuna yönelik şiddet gösterileri yapıldığını, hatta ses bombaları atıldığını, silahla araçlarının tarandığını ifade etti.

Rusya’ya sert eleştiri

Rusya’nın şu anda atmış olduğu adımların ve Suriye’deki bu bombardıman olaylarının Türkiye açısından kabul edilebilir bir yanı olmadığını belirten Erdoğan, bunu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ifade ettiğini söyledi. Rusya’nın çok ciddi bir yanlışın içinde olduğunu dile getiren Erdoğan, “Bu, öyle zannediyorum ki bölgede kendisini zaman içerisinde yalnızlığa götürecek bir adımın da işareti olabilir. Rusya şu anda İran, Irak ve Suriye ile iş birliği halinde böyle bir adımı atmıştır” dedi. “Suriye denklemine Rusya’nın dahil olmasıyla birlikte Kürt gruplara verilen birtakım silahlar ve Kürt grupların desteklenmesi söz konusu. Burada da Türkiye kırmızı çizgilerini belirtmişti. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Erdoğan, “Kürtlerin silahlandırılması”nı yanlış bir ifade olarak değerlendirdiğini, bunları terör örgütlerinin silahlandırılması olarak ele aldığını söyledi.

“Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) sandık taşıma taleplerini reddetmesi”yle ilgili soruya ilişkin Erdoğan, “Sandık taşıma olarak değil, burada sandıkların yer belirlenmesi olarak bunu değerlendirmek lazım. Zaten YSK’nin yanlışa düştüğü yer de burası olmuştur ” dedi.

‘Kararları yok saydılar’

Oy kullanma mahallerini ilçelerde ilçe seçim kurullarının belirlediğini, onların üzerinde de il seçim kurulları olduğunu ifade eden Erdoğan, özetle şunları kaydetti: “Vatandaşın demokratik hakkını en ideal şekilde kullanabileceği imkânları hazırlama sorumluluğu kimdedir? İlçe seçim kurulundadır, il seçim kurulundadır. Yoksa taşımalı sistem vesaire bunlar anayasa değişikliği gerektiren konular. Şimdi durum böyle olunca ama sandık mahallerinin belirlenmesi konusunda bazı ilçe seçim kurulları ne yaptı? Belli yerler belirledi. Şimdi Yüksek Seçim Kurulu’nun almış olduğu bu karar aynı zamanda o kararları da adeta yok farz etmiş oldu. Bu bakımdan temenni ederim ki bu seçimlerde, 7 Haziran seçimlerinde yaşadığımız sıkıntıları, bölgede yaşamayız. Eğer yaşarsak bunun sorumlusu da Yüksek Seçim Kurulu’dur. Çünkü şartlar ortadadır.”

‘Sizler yerli milli kardeşlerimizsiniz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen “Milyonlar tek nefes teröre karşı tek ses” etkinliğinde konuştu. Fransa’da yaşayan gurbetçilere seslenen Erdoğan, “Sizler bedeniyle Avrupa’da yaşayan kalbiyle gönlüyle sonuna kadar yerli milli kardeşlerimizsiniz” dedi. Erdoğan, “Ülkemizde yaşadığı halde o toprakların tarihiyle coğrafyasıyla tarihiyle hiçbir irtibatı kalmamış olanlar var. Bunların kimi siyasetçi kimi medya mensubu, kimi iş adamı” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuşmasında teröre dikkat çekti. HDP’nin Kürtlerin temsilcisi olmadığını söyleyen Erdoğan, “Bizi terörle mücadele ediyoruz bölgede yaşayan kardeşlerimizle değil. Bizim sorunumuz Kürt kardeşlerimizle değil terörledir teröristledir. Terör örgütü de sırtına ona yaslayan parti de kesinlikle Kürt kardeşlerimin temsilcisi değildir. Burada benim her mezhepten kardeşlerim var. Her bölgeden ilden kardeşim var mı? Öyleyse biz biriz beraberiz hep birlikte Türkiye’yiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler